Deputāte sūdzas policijā par Ir.lv publicētu viedokļa rakstu • IR.lv

Deputāte sūdzas policijā par Ir.lv publicētu viedokļa rakstu

46
Irina Cvetkova. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64
Ruta Garkalne

Autoram pārmet apmelošanu; pētnieks pauž bažas par mēģinājumu iebaidīt

Saeimas deputāte Irina Cvetkova (SC) vaino apmelošanā Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieku Māri Cepurīti. Viņa vērsusies policijā ar iesniegumu, ka tikusi apmelota Ir.lv viedokļu sadaļā publicētajā Cepurīša rakstā ””Nacisma mednieki” Latvijā, Krievijā un pasaulē”.

Ir.lv pagaidām neizdevās noskaidrot, ko tieši vēlas panākt Cvetkova, jo policija publisku informāciju nesniedz. Ir.lv noskaidroja, ka lēmuma pieņemšana, vai ierosināt kādu lietu, var ilgt līdz 30 dienām.

Pati deputāte Cvetkova atteicās sniegt komentārus Ir.lv, norādot, ka tās ir viņas tiesības, jo medija to varētu ”izmantot ļaunprātīgi”. Viņa neatklāja, par ko sūdzas iesniegumā policijai un ko vēlas panākt, sūdzoties par Cepurīti un Ir.lv. ”Es nesniegšu nekādu komentāru šajā lietā, jo tās ir manas tiesības, aizsargātas ar likumu,” telefonsarunā paziņoja Cvetkova, ”acīmredzot, tas ir par rakstu žurnālā.” Uz precizējumu, ka Cepurīša raksts bija publicēts portālā Ir.lv, nevis žurnālā Ir, deputāte sacīja: ”Nu, es nezinu, droši vien. Es jau atteicos jums to komentēt. Tāpēc, ka jūs varat to izmantot ļaunprātīgi. Nebūs komentāru, paldies!” Pēc tam viņa pārtrauca sarunu.

Rakstā, par kuru sūdzas Cvetkova, ir analizēta starptautiskās kustības ”Pasaule bez nacisma” darbība, bet Saeimas deputāte tajā pieminēta, jo, saskaņā ar kustības interneta mājas lapā publicēto informāciju, ir šīs kustības biedre. Ir.lv viedokļu sadaļā pēc Cepurīša raksta bija ievietots atbildes viedoklis – Starptautiskās tiesībsargājošas kustības ”Pasaule bez nacisma” prezidija biedra Josifa Korena publikācija ”Raksta ”Nacisma mednieki” autoram”.

Cepurītis Ir.lv norāda, ka Saeimas deputātes sūdzība viņam radījusi neizpratni, jo konkrētais raksts, par kuru policijai nodots iesniegums, ir ”balstīts uz faktiem, uz publiski pieejamu informāciju un uz viņas pašas intervijām plašsaziņas līdzekļos”. Pētnieks norāda, ka neredz neko apmelojošu savā rakstā.

Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) skatījumā šādas nepamatotas ”sūdzības no tautas priekšstāvja puses ir rīcība, kas neveicina iedrošinošu vidi zinātniskajai darbībai un pētījumu rezultātu publicēšanai”, pauž centra pārstāve Ieva Dzelme-Romanovska.

Autors pirmo reizi nonācis situācijā, kad pret viņa pētniecisko darbību tiek pielietotas šādas represīvas metodes. Cepurītis uzskata – vēršanās policijā rada bažas un neizpratni par deputātes rīcību. ”Man būtu ļoti interesanti dzirdēt Cvetkovas kundzes komentāru, kādēļ tas darīts, kur saskatīti apmelošanas elementi,” komentē Cepurītis.

Cepurītis pirmdien, 12.augustā, sniedzis paskaidrojumu policijā. Ar Cvetkovas iesniegumu iepazīties viņam nav ļauts, taču policijas darbinieki viņu mutiski informējuši par iesnieguma saturu. Cepurītis informēts, ka tagad policija iepazīsies ar paskaidrojumur un paziņos par savu lēmumu visiem iesaistītajiem.

Komentāri (46)

buchamona 14.08.2013. 11.36

….. Ar Cvetkovas iesniegumu iepazīties viņam nav ļauts, taču policijas darbinieki viņu mutiski informējuši par iesnieguma saturu…
————————–

Kapeec nav ljauts ? :)) Iesnieguma saturs ir japublicee, lai ar to vareetu iepazities taa latvieshu tautas dalja, kuru shii neliete ir apvainojusi.

Tas, ka deputaati “atrisinaaja” sho jautaajumu, izlienot caur etikas komisijas aci, tas ir gljevulibas paraugdemonstreejums. Cvetkova ir jaatiesa par naida kurinashanu

+23
0
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 14.08.2013. 11.23

Deputāte Cvetkova varētu pasūdzēties policijā arī par Saeimas Mandātu komisiju :)

Jul 4, 2013
“Saskaņas centra” (SC) deputāte Irina Cvetkova ir nodarījusi kaitējumu Saeimas prestižam un pelnījusi bargāko sodu – publisku brīdinājumu no parlamenta tribīnes. Deputāte, pirms mēneša apmeklējot ASV, uzstājās ar runu, kurā paudusi viedokli, ka neofašisma atdzimšana Latvijā ir realitāte un to varot novērot pēdējos 20 neatkarības gadus.

Cvetkova Saeimas Mandātu komisijas sēdi sāka ar nožēlu, ka viņai jāpiedalās, citēju – “tā saucamās lietas izskatīšanā“, un viņa nevarot apmeklēt Ebreju genocīda upuru piemiņas dienas pasākumus. Ētikas pārkāpuma lietu pret Cvetkovu bija rosinājis Reformu partijas deputāts Valdis Liepiņš.

Cvetkova pēc dalības diskusijā par nacisma draudiem mūsdienu pasaulē, kas notika pirms mēneša Vašingtonā, kādā intervijā bija atzinusi, ka neonacisma atdzimšana Latvijā ir realitāte. „Neonacisms izpaužas dažādi. Man ir tiesības uz savu viedokli. Es drīkstu kritizēt Saeimā pieņemtos likumus,” norāda Cvetkova.

Par šiem deputātes uzskatiem sašutuši visi komisijas deputāti, izņemot tās vadītāju un Cvetkovas partijas biedru Vitāliju Orlovu. „Šādi apgalvojumi mani aizskar līdz sirds dziļumiem,” sacīja deputāts Gunārs Igaunis (Reformu partija). „Tas ir godu aizskaroši, ka Saeimas darbs tiek uzskatīts par neofašistisku,” piebalso Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars.

Visi komisijas deputāti, izņemot Orlovu, atbalstīja bargākā soda – publiska nosodījuma piemērošanu Cvetkovai.
http://www.lsm.lv/lv/zina/?id=60474#!aid=60474

+20
0
Atbildēt

0

Kristīne 14.08.2013. 11.07

Derētu beidzot aizvērt to iespēju visādiem “abižotajiem” vērsties pret ļautiņiem ar kriminālprocesa palīdzību. Lai tiesājas civiltiesiski.

+19
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > Kristīne 14.08.2013. 12.45

    ——–
    Pat Krievijā (Moskovijā) spēj uztaisīt TV šovus, nevis apgrūtināt tiesībsargājošajiem orgāniem darbu laikā, kad jācīnās ar teroristiem, kontrabandistiem u.c. reāliem “mūdžiem”.

    Поединок с Владимиром Соловьевым
    http://www.youtube.com/watch?v=LUsL34RGBzU

    0
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > Kristīne 14.08.2013. 12.37

    Kā?

    Vispār jau persona nevēršas ar kriminālprocesu pret citu personu, bet iesniedz policijā iesniegumu, ka cita persona tai nodarījusi kaitējumu un tās personas darbībās varētu būt nozieguma sastāvs. Un tad policija, izskatījusi iesniegumu, lemj, vai sākt kriminālprocesu, vai pasūtīt iesnieguma iesniedzēju.

    Kā jūs piedāvājat ierobežot personas tiesības iesniegt jebkādu iesniegumu jebkurai valsts institūcijai? Man nekādi jēdzīgi veidi nenāk prātā.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu