Apdraudēta Navaļnija kandidēšana Maskavas mēra vēlēšanās • IR.lv

Apdraudēta Navaļnija kandidēšana Maskavas mēra vēlēšanās

16
Aleksejs Navaļnijs. Foto: LETA-AFP

Izmeklētāji pauž aizdomas, ka priekšvēlēšanu kampaņai saņemts finansējums no ārvalstīm

Radušās aizdomas, ka Krievijas opozīcijas līderis un Maskavas mēra amata kandidāts Aleksejs Navaļnijs pārkāpis likumu, no ārvalstīm saņemot finansējumu savai priekšvēlēšanu kampaņai, teikts Ģenerālprokuratūras tīmekļa vietnē pirmdien publicētajā paziņojumā, vēsta aģentūras LETA-AFP, atsaucoties uz RT/RIA NOVOSTI ziņoto.

Ja Navaļnija vaina tiks pierādīta, viņš nevarēs turpināt cīņu par Maskavas mēra krēslu. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Navaļnijs pašlaik ir otrais populārākais mēra amata kandidāts un par viņu gatavi balsot 9% vēlētāju. Tomēr vislielākās izredzes uzvarēt esot pašreizējam pilsētas vadītājam Sergejam Sobjaņinam, kuru atbalsta 55% vēlētāju.

“Pārbaudē gūts apstiprinājums informācijai par Alekseja Navaļnija ārvalstu finansējumu,” norādīts Ģenerālprokuratūras paziņojumā. Tajā teikts, ka opozīcijas aktīvists, izmantojot Krievijas interneta maksājumu sistēmu “Jandeks-djengi”, saņēmis finansējumu no 300 ārvalstu ziedotājiem – gan privātpersonām, gan juridiskām personām, kuru identitāte ir zināma, kā arī no anonīmām personām no 46 valstīm.

Iepriekš Navaļnijs paziņojis, ka viņa komandai, izmantojot “Jandeks-djengi” platformu, izdevies savākt vairāk nekā 20 miljonus rubļu (vairāk nekā 320 000 latu). Prokuratūra skaidro, ka pierādījumi par pārkāpumiem iegūti, izpētot ziedotāju IP adreses.

Informācija par iespējamo likuma pārkāpumu nosūtīta Iekšlietu ministrijai, kam būs jālemj, vai sākt krimināllietu. Saskaņā ar Maskavas pilsētas likumu mēra priekšvēlēšanu kampaņā nav atļauts pieņemt ziedojumus no ārvalstīm un anonīmiem ziedotājiem. Izmeklēšana sākta, balstoties uz politiķa Vladimira Žirinovska iesniegumu. Arī Žirinovska partijas kandidāts piedalās Maskavas domes vēlēšanās.

Pats Navaļnijs savā blogā paziņojis, ka prokuratūras paziņojums ir “izdomājums”, jo visus pārskaitījumus viņa priekšvēlēšanu kontā pārbaudījusi Maskavas Vēlēšanu komisija, kas tos vai nu atzinusi par likumīgiem, vai arī pārskaitījusi atpakaļ ziedotājiem. Navaļnija pārstāvji nolieguši aizdomas, ka saņemts finansējums no ārvalstīm.

Jau ziņots, ka Kirovas pilsētas Ļeņina rajona tiesa jūlija nogalē Navaļnijam tā dēvētajā “Kirovļes” lietā piesprieda piecu gadu cietumsodu. Tiesnesis Sergejs Bļinovs, nolasot spriedumu, paziņoja, ka Navaļnijs, darbojoties kā neapmaksāts reģionālās valdības padomnieks, slepeni vienojies par mežrūpniecības uzņēmuma “Kirovļes” līdzekļu piesavināšanos.

Bļinovs uzsvēra, ka Navaļnijs “pastrādājis smagu noziegumu”. “Tiesa konstatēja, ka Navaļnijs organizējis noziedzīgu nodarījumu un vadījis šīs vērienīgās krāpšanas īstenošanu,” sacīja tiesnesis. Tūlīt pēc sprieduma nolasīšanas Navaļnijs tiesas zālē tika saslēgts rokudzelžos un aizvests, bet nākamajā dienā pēc prokuratūras prasības Navaļnijam arests tika aizstāts pret parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu.

Navaļnijs tika apsūdzēts par 16 miljonu rubļu (276 800 latu) piesavināšanos no mežrūpniecības uzņēmuma “Kirovļes”, kas notikusi pirms vairākiem gadiem, kad Navaļnijs strādāja par Kirovas apgabala gubernatora Nikolaja Beliha padomnieku.

Komentāri (16)

ligakalnina 12.08.2013. 17.28

Jandex gan jau paziņojis, ka pilsonību pēc IP adreses notreikt nevarot, un tas ir pilnīgākais sviests.
Šinī sakarā, Eho galv. redaktors Venediktovs jau paziņojis, ka no ārzemēm pārsūtījis pa 6000 rbļ. visiem kandidātiem, ieskaitot Sobjaninu un Žirinovska kandidātu.
Ņemcovs, šinī sakarā, pastāstīja, ka 5 min. pēc tam, kad viņš pieteicās kandidēt Sočos, kāds Rabinovics no Ņujorkas pārsūtījis viņam naudu, tā mēģinot viņu diskreditēt, parastas KGB metodes.
Skaidrs, ka Žirinovskis un prokuratūra, kā arī IK, ir Kremļa krancīši, un bez Kremļa piekrišanas neries, un, izskatās, Kremlis, pareizāk sakot, viens tā tornis, ir spēcīgi sabijies no otras kārtas, dabiski, neviens netic, ka Navaļnijs varētu kļūt par Maskavas mēru, bet, viņa reitings aug, un, iespējams, visa tā izrāde ar “demokrātiskām Maskavas mēra vēlēšanām” beigsies, kā parasti, ar pilnīgāko fiasko, Kremlis ir tikpat bailīgs, cik zemisks, un, pie mazākā apdraudējuma, izbeigs tās rotaļas ar godīgu vēlēšanu un demokrātijas imitāciju.

+7
-4
Atbildēt

1

    Inese > ligakalnina 12.08.2013. 18.50

    Un uz kurieni tad tas ēbreju puisis Venediktovs pārskaitīja Sobjaņinam piķi? ;) Yandex Money konta Sobjaņinam naf ;)

    Sobjaņina vēlēšanu kampaņas rekvizīti ir tikai un vienīgi šādi: ;)

    Реквизиты для добровольных пожертвований в избирательный фонд кандидата на должность Мэра Москвы С.С. Собянина:

    Специальный избирательный счет №40810810838040021702
    в ОАО «Сбербанк России» г. Москва
    к/с 30101810400000000225
    БИК 044525225
    ИНН/КПП 7707083893/775003035

    Ограничения для граждан при перечислении пожертвования в избирательный фонд:

    Запрещается вносить пожертвования в избирательные фонды:

    иностранным гражданам;
    лицам без гражданства;
    гражданам Российской Федерации, не достигшим возраста 18 лет;
    анонимным жертвователям (гражданин рассматривается в качестве анонимного жертвователя, если им в платежном документе на внесение пожертвования не указано любое из следующих сведений: фамилия, имя, отчество, адрес места жительства или если им указаны недостоверные сведения о себе).
    Пожертвования, внесенные анонимными жертвователями, не позднее чем через 10 дней со дня поступления на специальный избирательный счет перечисляются в бюджет города Москвы.

    Обязательные реквизиты физического лица при перечислении добровольного пожертвования в избирательный фонд:

    Фамилия, имя, отчество;
    Дата рождения;
    Серия и номер паспорта;
    Адрес регистрации по паспорту;
    Информация о гражданстве.
    При внесении пожертвования при себе необходимо иметь паспорт гражданина Российской Федерации!

    http://xn--2013-93d6b8abf3a0n.xn--p1ai/candidate/index.php?sphrase_id=1886

    0
    -3
    Atbildēt

    0

Kristīne 12.08.2013. 17.46

“Apdraudējuma” pakāpes novērtējums gan dažādiem krievu avotiem ir atšķirīgs, ņūzrukoma eksperti drīzāk tic tam, ka šī konkrētā lieta drīzāk ir paredzēta kladzināšanai TV, nevis kaut kādu reālu sankciju piemērošanai…

+3
-1
Atbildēt

2

    Inese > Kristīne 12.08.2013. 23.46

    Ņūzru ir Gusinska kantoris.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Kristīne 13.08.2013. 11.20

    “Ņūzru ir Gusinska kantoris. ”
    ==
    un?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 12.08.2013. 16.03

Ko nu? Kā turpmāk “Ir” un domubiedri iztiks bez sapņojumiem par Puķina režīma drīzo galu? Dikti taču negribas saskatīt drūmo realitāti.

Varbūt ir kāda ieinteresētība to nesaskatīt?

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu