Rantiņš: ''Liepājas metalurga'' krahs ietekmētu visu tautsaimniecību • IR.lv

Rantiņš: ”Liepājas metalurga” krahs ietekmētu visu tautsaimniecību

20
Vilnis Rantiņš. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Uzņēmuma dīkstāve rada metāla detaļu deficītu būvniecībā

Tērauda ražošanas uzņēmuma ”Liepājas metalurgs” (LM) bankrots būtiski ietekmētu visu tautsaimniecību, jo tam ir liela nozīme gan eksporta produktu ražošanā, gan citu nozaru apgādē ar metāla detaļām un ražošanas iekārtām. Šādu vērtējumu šorīt intervijā Latvijas Radio 1 pauda Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš.

Viņš skaidroja, ka mašīnbūve, metālapstrāde, kokapstrārde un pārtika ražo kopumā 70% visa Latvijas eksporta produkcijas klāsta, savukārt mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu ieguldījums rūpniecības preču eksportā pērn bija 33%. ”1998.gadā mūsu nozares īpatsvars rūniecības kopproduktā bija 10-12%, tagad tas ir ap 50%, tātad kāpums ir spēcīgs,” uzsvēra nozares pārstāvis.

Eiropas institūcijās atzīts, ka mašīnbūve ir stratēģiska nozare, ka ražo iekārtas citām nozarēm – kokapstrādei, pārtikai, u.c. ”Būvnieki stāsta – LM dīkstāve rada visu veidu būvstiegru deficītu Latvijā, Lietuvā un Polijā,” piebilda Rantiņš, gan atzīstot – ja LM pilnībā pārtrauks ražošanu, tirgus pārkārtosies.

Asociācijas vadītājs piekrita ārvalstu ekspertu vērtējumam, ka LM ir par daudz darbinieku, gan uzsverot, ka pēdējās divas moderzinācijas kārtas būtiski uzlabojušas ražošanas procesu, samazinot izmaksas un ceļot konkurētspēju pasaulē. Rantiņš uzskata, ka LM ir strādāt spējīgs uzņēmums ar labu produkciju, kam ir sertifikāti eksportam uz 30 valstīm, tātad tam jābūt rentablam.

Rantiņš skaidroja, ka LM bankrota gadījumā citi uzņēmumi nevarētu uzņemt ap 2000 atlaisto darbinieku, jo metalurģija ir specifiska sfēra. ”Jāskatās plašāk – viens strādājošais šajā nozarē rada darbavietas vidēji 8 cilvēkiem citās nozarēs. Tātad ar LM darbiniekiem saistīti ap 15 tūkstoši strādājošo citās nozarēs. Ja viņi paliks bez darba, tas būtu sāpīgi visai tautsaimniecībai,” stāsta metālapstrādes nozares pārstāvis.

LM veido piekto daļu vietējās nozares kopvērtības, jo ražo produkciju ap 200 miljonu latu vērtībā, stāsta Rantiņš. Nozares kopapjoms ir 1,2 miljardi latu. Citi uzņēmumi nevarot pārņemt LM nišu, jo ir vienīgais tērauda izstrādājumu un sagatavju ražotājs Baltijā. ”Pēdējos gados metāla ražošanu ļoti spēcīgi pārņem Ķīna, kur ražo 47% visa pasaules metāla, arī Indija, Brazīlija ir lielas ražotājas,” skaidro eksperts, ”Eiropa, NVS, ASV nepalielina metāla ražošanas apjomu.”

Šodien Valsts kase šodien tiksies ar LM padomi, lai apspriestu iespējas glābt uzņēmumu. Jau vēstīts, ka valsts segusi uzņēmumam iepriekš garantēto kredītu. Tiek pieļauta iespēja, ka LM varētu ierosināt tiesiskās aizsardzība procesu, lai saglabātu ražošanu. Lietpratēji gan norāda, ka uzņēmumā ražošanas efektivizēšanai vajadzība nopietna reorganizācija.

Rantiņš uzskata, ka lielajiem akcionāriem pašiem jāgrib uzņēmumu glābt, taču viņu strīdu to kavē. ”Valsts ir sniegusi lielu atbalstu un sadarbojas, lai situāciju risinātu,” atzīst nozares pārstāvis, gan piebilstot, ka valsts amatpersonām, ja reiz garantēja lielu kredīgu, bija uzmanīgi jākontrolē, kas uzņēmumā notiek.

Komentāri (20)

Ligiña Doniña 05.08.2013. 11.48

Šobrīd nākas secināt, ka LM krahs ir neizbēgams un noticis valdības bezdarbības dēļ, ļaujot Zaharjinam izzagt LM. Acīmredzot ir konkrēti politiķi, kas tajā ir ieinteresēti un ir nopelnijuši un cer nopelnīt vēl, uz maksātnespējas procesa. Žurnālistu pienākums būtu šos neliešus izvilkt no maisa, kas arī ir maz ticams..

+6
-1
Atbildēt

5

    Inese > Ligiña Doniña 05.08.2013. 12.21

    Nevis valdības, bet gan noziedzīgā un prettautiskā Dombrovska režīma dēļ. Atliek vien citēt Oskaru Jankusu:

    “Te mēs pienākam pie korupcijas politiskās puses. Tā ir bāze, uz kuras dibinās tagadējā koalīcija, uz kuras dibinās katra buržujiska valdība. Katra buržujiska valdība pastāv no korupcijas žēlastības.”

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > Ligiña Doniña 05.08.2013. 16.30

    …aha!…parādi man likumu uz kura pamata valsts var iejaukties privātā uzņēmumā, kurā viņa nav akcionārs….ar galvotāja tiesībām šādas darbības veikt nevar….

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Ligiña Doniña 05.08.2013. 19.56

    buržuāziska linux miiliit….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 05.08.2013. 16.55

    LR krimināllikums, pants par uzņēmuma novešanu līdz maksātnespējai. Uz to norādīts akcionāra iesniegumā prokuratūrai jau vairāk kā pirms gada. Valstij kā galvotājam, saskaņā ar Garantijas aģentūras līgumu bija jārīkojas. Netēlo muļķi un neaizstāvi korumpantus. Ja nu vienīgi pati nēsi “tēmā”. Varu tev ieteikt juristus konsultācijām.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 05.08.2013. 12.42

    Valstij, kā galvotājam vienmēr ir bijuši kontroles mehānismi. Darbības apturēšana, līdz apstākļu noskaidrošanai; kontu bloķēšana; kratīšanas; aresti utt. Tas ir jau veikts, bet par vēlu, jo šeit visu izšķir LAIKS. Dienas un stundas. Ja laiks tika apzināti vilcināts vismaz gadu, tad kurš no valdības, vai politiķiem ir ar tādu ietekmi, lai tas varētu notikt? Brīdī kad valsts galvoja LM bija plaukstošs uzņēmums! Neviena LGA nav nodrošināta pret laupīšanu, jautājums ir -kurš būs lielākais ieguvējs no maksātnespējas? Izskatās, ka administrātori un kas aiz viņiem…?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

Eleonora Maisaka 05.08.2013. 09.30

Protams nē. Vienīgais, ka Zatļera, Seska, Dombrovska un Vienotības atbalsts Zaharjinam provocēs arī pārējos izdzimteņus, čekas pederastus un banģjuganus uz jaunām nelietībam.

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu