Apdrošināšanas juceklis kavē pils rekonstrukciju • IR.lv

Apdrošināšanas juceklis kavē pils rekonstrukciju

21
Degošā Rīgas pils. Tornī joprojām it simboliski plīvo valsts karogs. Foto: Egons Ansbergs, F64
Jānis Lucaus

Nav saprotams, kāpēc joprojām nav skaidrs, vai ir noticis apdrošināšanas gadījums

Nenoliedzami, Rīgas pils ir valstiski svarīgs kultūrvēsturisks objekts un tieši prezidenta pils jebkurā valstī tiek uzskatīta par nozīmīgāko ēku. Mums, apdrošinātājam, kas ik gadu izskata gandrīz 400 īpašuma degšanas gadījumu visā Eiropā, nav saprotams, kāpēc mēneša laikā vēl arvien nav rasts risinājums virknei jautājumu un netiek operatīvi sākta ugunsgrēka seku likvidēšana.

Apdrošināšanas sabiedrība BTA ir izsniegusi būvnieka, pilnsabiedrības SBRE, visa veida celtniecības risku apdrošināšanas polisi, kas ietver rekonstrukcijas laikā ieguldīto celtniecības materiālu, būvniecības aprīkojuma apdrošināšanu, kā arī apdrošināto materiālu un aprīkojuma radīto būvgružu izvešanu apdrošināšanas gadījuma rezultātā. Esam apdrošinājuši arī būvnieka civiltiesisko atbildību, kas, apstiprinoties būvnieka vainai, segtu zaudējumus, kas nodarīti trešajām pusēm.

Jau pirmajās dienās pēc ugunsgrēka mums kā apdrošinātājam bija skaidrs, ka ir iestājies apdrošināšanas gadījums par būvniecības riskiem. Tāpēc apliecinājām gatavību pildīt savas saistības un, veicot objekta apskati, sākām aprēķināt iespējamo zaudējumu apmēru atbilstoši polisei.

Eksperti ir precizējuši iespējamo zaudējumu apmēru par celtniecības darbiem un materiāliem, kā arī būvgružu izvešanu. Tuvākajā laikā esam gatavi veikt avansa maksājumu 145 000 latu apmērā. Ja, turpinoties seku likvidēšanas darbiem Rīgas pilī, tiks konstatēti vēl kādi zaudējumi, tad šī summa varētu palielināties.

Iespējams sākotnēji sabiedrībai šķiet, ka šī summa nav liela, salīdzinot to ar kopējiem zaudējumiem. Jāņem vērā, ka iegādājoties apdrošināšanas polisi, tiek apdrošināti konkrēti riski. Rīgas pils gadījumā BTA apdrošināja celtniecības materiālus, būvniecības aprīkojumu uz rekonstrukcijas laiku, bet nevis kopumā ēku kā īpašumu.

BAN darbības neliecina par profesionalitāti!

Diemžēl jāsaka, ka arī mums, apdrošinātājiem un nozares profesionāļiem, radies jautājums par pils īpašuma apdrošināšanu, ko veikusi apdrošināšanas sabiedrība “Baltijas apdrošināšanas nams” (BAN). Ņemot vērā, ka vislielākie zaudējumi radīti tieši pils ēkai, ir svarīgi saprast, kādi riski bija apdrošināti saskaņā ar BAN izsniegto īpašuma apdrošināšanas polisi “Valsts nekustamo īpašumu” aģentūrai.

Jebkuras ēkas atjaunošanai pēc ugunsnelaimes ir svarīgi operatīvi veikt neatliekamos darbus ēkas saglabāšanai, novēršot tālākos bojājumus. Tāpēc klientam un cietušajam operatīvi nepieciešami finanšu līdzekļi. Un to var nodrošināt apdrošināšana. Piemēram, apdrošināšanas sabiedrības BTA klientiem šādos gadījumos tiek izmaksāti avansa maksājumi. Līdz ar to klients daļu atlīdzības saņem, pirms tiek aprēķināta kopējā atlīdzības summa, lai var veikt steidzamos darbus, novēršot tālākus īpašuma bojājumus.

Mūsuprāt, ja Rīgas pilij būtu pilnvērtīga īpašuma apdrošināšana, proti, īpašuma apdrošināšanas polisē būtu paredzēti visi iespējamie riski un nebūtu nekādu izņēmuma gadījumu par būvdarbiem vai uguns riskiem, tad šobrīd nevajadzētu būt ilgām diskusijām un pārrunām par to, vai saskaņā ar šo apdrošināšanas veidu ir vai nav iestājies apdrošināšanas gadījums un kur ņemt līdzekļus seku likvidācijai. Protams, ir situācijas, kad apdrošinātājam ir pamats šaubīties, vai atlīdzība ir izmaksājama. Piemēram, krāpšanas vai ļaunprātības gadījumā. Jācer, ka apdrošinātājs (BAN) netur VNĪ aizdomās par kādu no minētajām darbībām?

Krīzes grupā jāpiedalās apdrošinātājiem

Kā jau minēju, man nav saprotams, kāpēc joprojām nav skaidrs, vai ir noticis apdrošināšanas gadījums par pils īpašuma apdrošināšanu un kas segs ugunsnelaimes laikā radītos zaudējumus! Esmu pārliecināts, ka BAN ne tikai varēja, bet apdrošināšanas sabiedrībai jau vajadzēja izmaksāt visu nepieciešamo apdrošināšanas summu! Ir neizprotama un padziļinātas intereses vērta BAN vilcināšanās.

Pat ja vainīgs izrādīsies būvnieks, apdrošinātājs var izmaksāt atlīdzību savam klientam jau šobrīd! Un tad, kad būvnieka vaina tiks pierādīta, vērsties ar regresa prasību par summas piedzīšanu no vainīgā. Man personīgi absurda šai gadījumā šķiet izmisīgā finanšu līdzekļu meklēšana!

Valsts pārstāvji nolēmuši izveidot speciālu krīzes grupu, lai koordinētu visus Rīgas pils atjaunošanas darbus. Aicinu atbildīgos darboņus uzaicināt šai grupā arī apdrošinātājus, t.sk. BTA, tādējādi jau laikus novēršot dažādus minējumus un nespēju pieprasīt to, kas pienākas un par ko ir samaksāts. Savukārt savus kolēģus (apdrošināšanas sabiedrību BAN) aicinu nevilcināties un veikt nepieciešamo atlīdzības izmaksu, lai nemestu ēnu uz visu apdrošināšanas nozari!

Autors ir BTA Insurance Company SE valdes priekšsēdētājs

 

Komentāri (21)

gluhiha 02.08.2013. 09.00

BANs gan jau agonē, taisās nomirt no šīs atlīdzības un nevar saņemties.

+3
0
Atbildēt

0

briezadels 06.08.2013. 18.01

BAN droši vien bija lētākais piedāvājums. Bet tas nav profesionāli rīkots konkurss, ja katrs kaktu kantoris var uzvarēt. Akmens VNĪ lauciņā.

0
0
Atbildēt

0

Signija Aizpuriete 02.08.2013. 09.24

——-
“Nav saprotams, kāpēc joprojām nav skaidrs, vai ir noticis apdrošināšanas gadījums.”
============================================================================
Jāsauc palīgos 4.maija repubļikas likumu un (ne)tikumu īstos pazinējus – Levitu, Dravnieku un Grūtupu!

http://www.youtube.com/watch?v=dJXQtPC2TKc

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu