Zemkopības ministre: Nav pamatojuma piena cenas kāpumam • IR.lv

Zemkopības ministre: Nav pamatojuma piena cenas kāpumam

26
Foto: Ieva Lūka, LETA

Pārtikas tirgotāji aizdomās par pienrūpnieku karteli vēršas Konkurences padomē

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma (ZZS) trešdien Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” teica, ka viņa neredz pamatojumu, kāpēc Latvijā lai celtos piena cenas. Ministre to pamatoja ar to, ka Latvijā veikala cena pienam ir augstākā Baltijas valstīs un Polijā. 

“Pieņemot, ka litrs maksā 58 santīmus, kaimiņvalstīs tas ir par dažiem santīmiem lētāks, neraugoties uz to, ka PVN ir vienāds. Tātad problēma ir pārstrādātāja un tirgotāja posmā,” teica ministre.

Viņa uzskata, ka Latvijā rirgotāja uzcenojums ir augstāks nekā kaimiņvalstīs.

Savukārt Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija (LPTA) vērsīsies ar iesniegumu valsts institūcijās, prasot izvērtēt piena pārstrādātāju rīcības likumību. Latvijas piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) paziņojums par neizbēgamo cenu pieaugumu piena produkcijai bruģē ceļu cenu kāpumam visā industrijā, draudot ar lavīnveidīgu cenu kāpumu arī citās pārtikas produktu grupās.

LPTA izpilddirektors Noris Krūzītis biznesa portālam “Nozare.lv” norādīja, ka piensaimnieku paziņojumā par piena produktu cenas kāpumu tuvākajā laikā par 8% ir saskatāmas piena pārstrādātāju karteļa iezīmes, jo vedina domāt par LPCS biedru saskaņotu rīcību cenu paaugstināšanā. Turklāt šis paziņojums draud ar lavīnveidīgu cenu kāpumu arī citās pārtikas produktu grupās.

“Piena pārstrādātāju paziņojumi dod pamatu aizdomām, ka starp piena ražotājiem, kuri ir LPCS biedri, iespējams, pastāv aizliegtā vienošanās par cenu paaugstināšanu, kopīgu sarunu un ietekmēšanas stratēģiju, kas vērsta pret mazumtirgotājiem, kā arī notiek apmaiņa ar konfidenciālu informāciju par individuāliem sadarbības nosacījumiem ar mazumtirgotājiem,” norādīja Krūzītis.

Viņš arī sacīja – tā kā nav pieņemams, ka ražotāju asociācija ar “spekulatīviem paziņojumiem bruģē ceļu cenu kāpumam”, LPTA ir vērsusies pie Konkurences padomes un Ekonomikas ministrijas ar aicinājumu izvērtēt šo situāciju un savu iespēju robežās novērst šādu paziņojumu iespējamās negatīvās sekas.

Tāpat LPTA par šo situāciju informējusi arī premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība), Valsts kanceleju un Zemkopības ministriju.

LPTA arī norāda, ka Konkurences likums aizliedz konkurentiem jeb viena tirgus dalībniekiem saskaņot vai pat apspriest savu komercdarbības stratēģiju, apmainīties ar informāciju par sadarbības noteikumiem ar klientiem vai piegādātājiem, plānot un īstenot kopīgas aktivitātes ar nolūku ietekmēt klientus vai piegādātājus.

LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks norādījis, ka saistībā ar piena iepirkuma cenu straujo pieaugumu piena produktu cenas tuvākajā laikā kāps par 8%, savukārt piena nozares izdzīvošana atkarīga no lielveikalu ķēžu nostājas maiņas.

Patlaban Latvijā vidējā piena iepirkuma cena sasniegusi rekordu – 203 latus par tonnu, savukārt Igaunijā cena ir 220 lati, bet Lietuvā – 210 lati par tonnu. Turklāt cenas turpina kāpt. “Iepirkuma cena ir tik augsta tāpēc, ka vairāki pārstrādes uzņēmumi vairs zemniekiem nespēj samaksāt un attiecīgi nespēj pārdot savu produkciju par adekvātu cenu,” sacīja uzņēmēju pārstāvis.

Jautāts par piena produkcijas cenas veidošanos tirdzniecībā, Šolks norādīja, ka pašreizējo augsto cenu nosaka lielveikalu ķēžu diktāts, kas nosmeļ krējumu. “Viena piena litra cena veikalā ir 0,70 lati, no kā līdz pat 45% veido veikala uzcenojums. Veikali nosmeļ krējumu. Protams, pircējs var nopirkt arī pienu par 45 santīmiem – lietuviešu vai igauņu ražojumu. Tas tikai apliecina, ka, nepiemērojot uzcenojumu, cena var būt arī šāda. Tas notiek konkurences dēļ veikalu savstarpējā cīņā par patērētāju,” norādīja Šolks. Tāpat viņš sacīja, ka importa cena pārvelkot strīpu pircēja patriotismam. “Vienīgā izeja ir godīga un caurskatāma mazumtirdzniecības veidošana,” norādīja Šolks.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu