Portāls: Magņitska lietā sodītā banka Latvijā varētu būt „PrivatBank” • IR.lv

Portāls: Magņitska lietā sodītā banka Latvijā varētu būt „PrivatBank”

18
Sergejs Magņitskis, kurš atklāja Krievijas nodokļu naudas izkrāpšanu. Foto: AFP/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija atsakās izpaust tās nosaukumu, lai arī likums to pieļauj

Tā saucamajā Magņitska lietā nesen sodītā Latvijā strādājošā banka varētu būt „PrivatBank”, liecina portāla „Re:Baltica” rīcībā esošā informācija. Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atsakās izpaust tās nosaukumu, lai arī likums pieļauj šādu iespēju.

Jau ziņots, ka FKTK pirms mēneša paziņoja par maksimālā naudas soda – 100 tūkstošu latu – piemērošanu kādai Latvijā strādājošajai bankai, taču atteicās izpaust bankas nosaukumu.

„Re:Baltica” no banku uzrauga noskaidrojusi, ka konkrētā banka FKTK lēmumu ir pārsūdzējusi. Administratīvajā apgabaltiesā, kas ir pirmā instance FKTK lēmumu apstrīdēšanai, pēdējo četru mēnešu laikā FKTK lēmumu pārsūdzējusi tikai viena banka un tā ir „PrivatBank”.

Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētājas sekretāre Mareta Pribila „Re:Baltica” informēja, ka 19.jūnijā „PrivatBank” iesniegusi prasību tiesā, lai apstrīdētu 16.maijā pieņemto FKTK lēmumu. Lēmuma būtība nav publiska informācija.

FKTK „Re:Baltica” atteicās izpaust, kurā datumā pieņemts lēmums par konkrētās bankas sodīšanu.

FKTK jūnijā ziņoja, ka veikusi pārbaudi sešās bankās, kuru nosaukumi presē izskanējuši saistībā ar Magņitska lietu.

Ukrainas bankai piederošā “PrivatBank” savā mājas lapā norādījusi, ka ieņem 9. vietu Centrāleiropas un Austrumeiropas lielāko banku desmitniekā. Latvijā pēc aktīvu apjoma tā ieņem 8.vietu.

FKTK vārdā nenosaukto banku sodījusi par nepilnībām klientu darījumu izpētē 2007.-2008.gadā. Balstoties uz Krievijas cietumā mirušā advokāta Sergeja Magņitska kolēģu fondā “Hermitage Fund” izplatīto informāciju, kopš 2007.gada caur tobrīd “Paritates” bankas vārdu nesošo tagadējo “PrivatBank” izgājuši vismaz 43,5 miljoni dolāru.

Pēc „Hermitage Fund” aprēķiniem, kopumā sešās Latvijas bankās nonāca vismaz 63 miljoni no pavisam 230 miljoniem dolāru, kas izkrāpti no Krievijas nodokļu pārvaldes kontiem. Fonda advokāts Magņitskis veica izmeklēšanu par notikušo, līdz Krievijas varas iestādes viņu pašu apvainoja nodokļu nemaksāšanā, notiesāja ar cietumsodu un 2009.gadā cietumā viņš mira. Šī lieta radīja plašu nosodījumu pasaulē, bet Latvijas Ekonomikas policija pēc prokuratūras prasības 2012.gadā sāka kriminālprocesu.

 

Komentāri (18)

ievuliitis 25.07.2013. 10.49

“Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atsakās izpaust tās nosaukumu, lai arī likums pieļauj šādu iespēju.
Kā viņi (FKTK) to motivē?

+4
0
Atbildēt

1

    gliters > ievuliitis 25.07.2013. 11.57

    Acīmredzot, fuktuks ir pārliecinoši motivēts neizpaust.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Iluta Jurēviča 25.07.2013. 10.57

Kas cits fuktukam atliek? Tā jau sasmērējušies, tagad vēl eiro ievieš un eirozona spiež…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu