Krievija pie Igaunijas robežas grib būvēt radioaktīvo atkritumu glabātavu • IR.lv

Krievija pie Igaunijas robežas grib būvēt radioaktīvo atkritumu glabātavu

12
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Igaunijai savi komentāri par Krievijas plāniem jāsniedz līdz 23.augustam

Krievija pie Igaunijas robežas Ļeņingradas apgabalā gatavojas būvēt radioaktīvo atkritumu glabātavu. Otrdien Krievijas vēstniecība nodevusi Igaunijai atzinumus par šā objekta ekoloģiskā izvērtējuma rezultātiem, ziņo LETA/ERR.

Vides ministrija šo dokumentu nodevusi tālāk parlamentam un tehniskajām aģentūrām. Kā norādījis ministrijas vicekanclers Ado Lehmuss, lai gan iepriekš Krievija Igauniju par šiem saviem plāniem nav informējusi, tagad radusies iespēja iepazīties ar saņemtajiem atzinumiem un sniegt par tiem komentārus, kas tiks gaidīti līdz 23.augustam.

Glabātava paredzēta 250 000 kubikmetru kodolatkritumu ar zemu un vidēju radioaktivitāti no Krievijas ziemeļrietumu rajonos esošajiem reaktoriem, un tās plānotais aktīvās izmantošanas laiks ir 30 līdz 50 gadi. Ar šo projektu nodarbojas radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanas kompānija ”RosRAO”.

Dokumenta pavadvēstulē norādīts, ka tiek apsvērtas četras iespējamās glabātavas būves vietas – viena Lubanovā, viena Sosnovijborā un divas vietas Kastivskojē.

Sosnovijborā – pusceļā starp Sanktpēterburgu un Narvu – jau atrodas atomelektrostacija un citi kodolobjekti. Igaunijai bažas raisa Černobiļas tipa reaktori, kuriem trīsdesmit gadu laikā bijušas vairākas problēmas, ieskaitot nelielas radioaktivitātes noplūdes. Šos reaktorus būtu jāaptur līdz 2020.gadam.

 

Komentāri (12)

jmaklakovs 24.07.2013. 16.40

Ko padarīt, ja jau krieviem tās zemes tik maz un tas pats mazumiņš blīvi apdzīvots. Igaunijas pierobeža paliek vienīgā vieta, kur tādu glabātavu būvēt.

+6
0
Atbildēt

0

ievuliitis 24.07.2013. 16.15

“…sniegt par tiem komentārus, kas tiks gaidīti līdz 23.augustam.”
Ļoti simbolisks datums:D Vai viņi to – tīšām?

+4
-1
Atbildēt

0

ilmisimo 24.07.2013. 17.34

NATO is happy with the Lithuania-based Baltic air policing mission but a backup base might be considered in response to Estonia’s proposal
http://news.postimees.ee/1303896/nato-may-consider-estonian-backup-base-for-baltic-air-policing-mission

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu