FOTO: Krievijas tiesa Navaļniju atbrīvo no apcietinājuma (papild.) • IR.lv

FOTO: Krievijas tiesa Navaļniju atbrīvo no apcietinājuma (papild.)

34
Protestētāji Maskavā aicina atbrīvot Alekseju Navaļniju. Foto: AFP/LETA

Cilvēktiesību aizstāve: Navaļnijs ir politieslodzītais

Kirovas apgabala tiesa piektdien devusi rīkojumu atbrīvot ceturtdien notiesāto Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju un viņa lietā līdzapsūdzēto Pjotru Oficerovu. Tiesa lēmumu pieņēmusi, pamatojoties uz prokuratūras iesniegumu, kurā norādīts, ka abu notiesāto apcietināšana tiesas zālē bijusi nepamatota, jo tiesas spriedums vēl nav stājies spēkā, ziņo LETA/Newsru.

Tūlīt pēc lēmuma pieņemšanas abi notiesātie tiesas zālē tika atbrīvoti. Viņiem kā drošības līdzeklis piemērots paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Pats Navaļnijs atzinis, ka notiekošais viņu pārsteidzis. “Tas, kas te notiek, ir vēl viens pierādījums pilnīgai procesa nepamatotībai,” norādīja opozīcijas līderis. “Paldies cilvēkiem, kas izgāja ielās. Bez viņiem nebūru iespējams tas, ka mūs tagad var atlaist.”

Tviterī Navaļnijs pateicas saviem atbalstītājiem: “Sveiki. Tas esmu atkal es. Liels paldies visiem par to, kuri piespieda atbrīvot mani un Petju [Oficerovu].”

Kremļa kritiķis un ceturtdien uz pieciem gadiem cietumā notiesātais Aleksejs Navaļnijs starptautiskajai cilvēktiesību organizācijai „Amnesty International” būtu jāatzīst par politiski apsūdzētu un notiesātu, uzskata Maskavas Helsinku grupas vadītāja un viena no vecākajām Krievijas cilvēktiesību cīnītājām Ludmila Aleksejeva. Savukārt Krievijas Ģenerālprokuratūra apstiprinājusi, ka lūgusi Navaļnijam un Oficerovam noteikto arestu aizstāt ar parakstu par neizbraukšanu. 

“Navaļnijs nav blēdis, bet politieslodzītais un sirdsapziņas gūsteknis, viņš ir pelnījis tādu statusu,” aģentūrai „Interfaks” teikusi Aleksejeva. Viņa arī norāda, ka kāds no Navaļnijam tuvajiem cilvēkiem noteikti vērsīsies „Amnesty International” ar lūgumu atzīt viņu par politiskās izrēķināšanās upuri.

„Tas ir politisks spriedums. Esmu pārliecināta, ka visi zina – ne Navaļnijs, ne Oficerovs neko nav zaguši. Abi ir sirdsapziņas gūstekņi. Man ir žēl arī Oficerova. Navaļnijs cieš par savu politisko pārliecību, bet Oficerovs cietis par to, ka vara gribēja „noslaucīt” Navaļniju,” saka Aleksejeva.

Jau rakstīts, ka Kirovas pilsētas Ļeņina rajona tiesa ceturtdien Navaļnijam tā dēvētajā “Kirovļes” lietā piesprieda piecus, bet otram apsūdzētajam – Oficerovam – četrus gadus cietumā.

Ceturtdienas pēcpusdienā pēc tiesas sprieduma pasludināšanas lielākajās Krievijas pilsētās stihiski sāka pulcēties cilvēki. Maskavā, Sanktpēterburgā un vairākās citās pilsētās notika protesta akcijas pret spriedumu Navaļnijam.

Tā Maskavā, pēc dažādām ziņām, no 2,5 tūkstošiem līdz astoņiem tūkstošiem cilvēku pulcējās Tveras ielā, skandējot „Kauns!” un „Brīvību!”, piektdien raksta avīze „Kommersant“. Savukārt Sanktpēterburgā atbrīvot opozicionāru pieprasīja tūkstotis cilvēku. Akcijas beidzās ar daudzu protestētāju aizturēšanu.

Pati masveidīgākā akcija ceturtdien notika Maskavā, kur uz Manēžas laukumu centās nokļūt gandrīz 10 tūkstoši cilvēku, pēc vēstītā sociālajos tīklos. Policija tam bija sagatavojusies, tāpēc divas stundas pirms akcijas sākuma Manēžas laukumu, kā arī Sarkano laukumu slēdza it kā uz remontdarbu laiku.

Tikmēr Krievijas Ģenerālprokuratūra apstiprinājusi, ka lūdz Navaļnijam un Oficerovam noteikto arestu aizstāt ar parakstu par neizbraukšanu, ziņo LETA/RIA Novosti.

Prokuratūras pārstāvis iesniedzis apelāciju par opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija un līdzapsūdzētā Pjotra Oficerova arestu tiesas zālē.

Apsūdzības puse uzskata, ka lēmums par arestu bija nelikumīgs, jo notiesājošais spriedums Navaļnijam un Oficerovam vēl nav stājies spēkā. Pēc prokuratūras domām, viņi var būt brīvībā pret parakstu par neizbraukšanu līdz sprieduma spēkā stāšanās brīdim. Prokuratūras apelācija piektdien tiks izskatīta Kirovas apgabaltiesā.

Jau rakstīts, ka tiesnesis Sergejs Bļinovs, nolasot spriedumu, paziņoja, ka Navaļnijs, darbojoties kā neapmaksāts reģionālās valdības padomnieks, slepeni vienojies par mežrūpniecības uzņēmuma “Kirovļes” līdzekļu piesavināšanos. Bļinovs uzsvēra, ka Navaļnijs “pastrādājis smagu noziegumu”. “Tiesa konstatēja, ka Navaļnijs organizējis noziedzīgu nodarījumu un vadījis šīs vērienīgās krāpšanas īstenošanu,” sacīja tiesnesis.

Tūlīt pēc sprieduma nolasīšanas Navaļnijs tiesas zālē tika saslēgts rokudzelžos un aizvests. Tiesnesis norādīja, ka “nav pamata nosacīta soda piemērošanai”.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (34)

Elīna Barkovska 19.07.2013. 08.44

Es pat pieļauju, ka Putins varētu izspēlēt “šahu”, respektīvi notiesāt, bet atstāt uz brīvām kājām, noņemot viņu no politiskās trases un noņemot jautājumu par kaut kādu politieslodzīto cietēju. Šis prokuratūras aresta pārsūdzēšanas solis pēc tā arī izskatās.

+6
-1
Atbildēt

0

Þanis Bezmers 19.07.2013. 18.05

Dāmas un kungi! Lieciet taču to linuksmentu vienreiz mierā. Pēc viņa komentāriem pie Askolda Rodina un šiem redziet, cik viens ķerlis var būt stulbs. Kāda mārrutka pēc jātērē laiks, lai strīdetos ar pridurku.

+1
0
Atbildēt

1

    Inese > Þanis Bezmers 19.07.2013. 18.32

    Tu nu gan izcili gudrs ;) Raksti vēl, “ierados” ;)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

dro 19.07.2013. 08.31

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu