Migrācija jeb jēdziena “Latvijas iedzīvotājs” miglainums • IR.lv

Migrācija jeb jēdziena “Latvijas iedzīvotājs” miglainums

55
Lidostā "Rīga". Foto: Elmārs Rudzītis, F64
Pēteris Strautiņš

Daži komentāri par 2012.gada starptautiskās ilgtermiņa migrācijas datiem

Ļoti saprotamu iemeslu dēļ starptautiskā migrācija ir emocionāli apspriests temats. Tā būtiski iespaidos mūsu valsts iedzīvotāju nākotni, turklāt dziļi personīgi.

Latvijas nākotne patlaban zīmējas vienlaikus ļoti tīkamās un dramatiskās krāsās. Nav šaubu, ka nākotnē labklājība pieaugs un sasniegs daudz augstāku līmeni nekā jebkad līdz šim esam baudījuši. Taču sarūkošais iedzīvotāju skaits un nelabvēlīgā vecuma struktūra radīs nepieciešamību pielāgoties, tai skaitā, pagarinot darba mūžu līdz arvien lielākam vecumam.

Visu laiku kopš neatkarības atgūšanas Latvijas iedzīvotāju skaits ārējās migrācijas dēļ ir samazinājies un šī plūsma kopš 2004.gada bijusi acīmredzami saistīta ar norisēm ekonomikā. Līdz 2007.gadam tā samazinājās, bet tad strauji pieauga līdz 2010.gadam. Norisēm darba tirgū ir liela inerce, tāpēc pat straujā ekonomikas atgūšanās nav neto emigrāciju apturējusi.

Taču tā ir strauji sarukusi kopš 2010.gada, samazinoties trīskārt, saskaņā ar šodien publiskotajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem. Pieņemot, ka šogad turpinās pērnā gada tendences, tas ir, imigrācija pieaug un emigrācija samazinās par to pašu soli, starpība starp aizceļojošajiem un atbraukušajiem būs 3643 cilvēki. Līdz šim mazākā negatīvā bilance kopš 1991.gada bija 1999.gadā: 4085 cilvēki. Jāpiebilst gan, ka proporcionāli pret iedzīvotāju skaitu neto emigrācija tādā gadījumā šogad vēl būtu lielāka nekā 1999.gadā.

Taču, ja situācija darba tirgū turpinās uzlaboties un tā atlabšanas temps saskaņā ar jaunākajiem Darbaspēka apsekojuma datiem pat paātrinās, jau 2014.gadā mēs varētu nonākt pie pozitīvas starptautiskās migrācijas bilances.

Ja aplūkojam starpību starp iebraukušajiem un izbraukušajiem Rīgas lidostā, tā jau pērn bija diezgan tuvu nullei (-1611 cilvēki). Aplūkojot tendences kopš 2009.gada, šķiet, ka norises lidostā nedaudz „apsteigušas” CSB reģistrēto plūsmu. Ja pieņem, ka faktiskā ieceļošana/izceļošana CSB migrācijas datos parādās ar nelielu nobīdi, kam būtu visai pašsaprotami izskaidrojumi, tādā gadījumā „acumirklīgā” starptautiskās migrācijas bilance varētu būt bijusi ļoti tuvu nullei jau pērn un šogad kļūst pozitīva.

Neto migrāciju ietekmē gan izbraukšana, gan iebraukšana. Pērn ilgtermiņa migrācijas rezultātā Latvijā iebraukušo skaits bija lielākais vismaz kopš 1990.gada (13 303 cilvēki).

Visvairāk ieceļoja no citām ES valstīm, tātad acīmredzot tā ir iepriekš izbraukušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanās. Par to liecina arī strauji augošais to valsts iedzīvotāju skaits, kuri ir dzimuši Britu salās.

Vēl jāpiebilst, ka jēdziens „Latvijas iedzīvotājs” mūsdienās kļūst arvien miglaināks un mīklaināks. Arvien lielāks skaits cilvēku īslaicīgi, bet bieži ceļo strādāt uz ārzemēm. To ir viegli ievērot katram, kurš mājās veic labiekārtošanas darbus. Tātad varētu būt, ka niknajiem strīdiem ekspertu aprindās par patiesajiem migrācijas apjomiem jau mainījies konteksts tādā veidā, kuru patlaban līdz galam vēl neizprotam.

Tāpat šķiet, ka diezgan vāji saprotam arī dziļākos migrācijas iemeslus. Skaidrs, ka ekonomiskie faktori ir nozīmīgi, taču neto emigrācija no Rīgas ir lielāka par valstī vidējo. Un tas ir par spīti augstākajam dzīves līmenim. Acīmredzot arī tautība spēlē lomu, daļai iedzīvotāju vēsturisku iemeslu dēļ ar valsti ir vājākas emocionālas saites. Tas varētu arī skaidrot, kāpēc neto emigrācija Kurzemē proporcionāli pret iedzīvotāju skaitu ir lielāka nekā Vidzemē, kur ienākumu līmenis ir zemāks.

Autors ir DNB bankas ekonomikas analītiķis

 

Komentāri (55)

Dace 18.07.2013. 20.01

Jā, demogrāfija būs Latvijas lielākā problēma, tas ir skaidrs. Turklāt atšķirībā no daudzām citām problēmām, to ir ļoti grūti atrisināt. Pat dzīves līmeņa pieaugums var situāciju īpaši nemainīt, ko pierāda virkne Rietumeiropas valstu, kas ir turīgas, bet bērni tur īpaši nedzimst: Vācija kā spilgts piemērs. Patiesībā tas demogrāfiskais kritums būs tik smags, ka pat plaša mēroga imigrācija ( ko es laikam nerekomendēju ) spēs kompensēt tikai daļiņu no tā. Bet nu jā, būs jāstrādā ilgi gadi līdz pēdējam, tas ir skaidrs.

+6
0
Atbildēt

0

Andis 18.07.2013. 20.30

Zinu vienu lielisku Krievijas mākslinieku. Pelna naudu Krievijā, bērni Latvijas bērnudārzā latviski mācās. Krievijā viņš īpaši nestāsta, ka jau faktiski pārcēlies uz Latviju – nesapratīs. Šeit arī nestāsta – nesapratīs, jo īpaši vietējo krievu sabiedrība. Vairāk “tusē” ar latviešiem.
Ir arī citi, par kuriem vairāk dzirdēts, bet par šo vienu man bija pārsteigums. Tas tā, par Latvijas pievilcību vai nepievilcību runājot.

+7
-2
Atbildēt

11

    dace_roze_lmt_lv > Andis 19.07.2013. 13.54

    Пауль Минц – министром в Латвии он был только полтора года, и то, когда Латвия только-только образовалась:

    Па́уль Минц (латыш. Pauls Mincs, имя при рождении Шмуэль Файвл Минц, 30 июня 1868 Динабург, Российская империя (ныне Даугавпилс, Латвия) — 1941, Канск или Тайшет, СССР) — латвийский правовед и государственный деятель, министр благосостояния[1] (1920 г. 19. декабря 1921 г. 18. июня), единственный еврей[2] в правительстве довоенной Латвийской Республики.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > Andis 18.07.2013. 23.46

    Ārkārtīgi maz jūs nosaucāt to krievu uzvārdus, un galu galā izņēmumi tikai lieku reizi apstiprina likumu. Bukovskis bija LU profesors, ne darbojošais advokāts, tas pats Sinaiskis: latviešu profesoru bija ārkārtīgi maz, tāpēc krievi arī varēja veidot karjeru. Bet advokātu vai ierēdņu nebija nedz krievu, nedz ebreju. Krievu ministrs Trofimovs? Un cik ilgi viņš bija ministrs? Starp citu, citēju Vikipēdiju: “Visās četrās Saeimās krievu deputāti runāja krieviski.” Un Meierovics nebija ebrejs ebreju izpratnē, jo māte viņam bija nevis ebrejiete, bet latviete.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Andis 19.07.2013. 09.34

    ——-Unabomberz Nu un ar Wikipēdijas palīdzību varu piedāvēt arī šo:
    ============================================================================
    Tam IRšu “grabulītim” vajag vairāk piedāvāt kaut ko no pašu pieredzētā – piem., pajautāt par krievu un ebreju rīcību 1991.g. augustā Maskavā. Iespējams, ka pats Priekššēdētājs-SuperAcs pats arī piedalījās padomju varas gāšanas pasākumā, tāpēc tagad cenšas to savu darbību aktīvi slēpt.
    Kautrīgi tie padomju varas gāzēji palikuši, palīdzēsim viņiem ATCERĒTIES paveikto, izvilksim gaismā:

    http://www.youtube.com/watch?v=XOX9HqHr2JQ
    Августовский путч. Материал из Википедии — свободной энциклопедии
    http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BF%D1%83%D1%82%D1%87

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > Andis 18.07.2013. 20.59

    Būtu jārunā par tendencēm. Jebkurā etnosā lielākoties cilvēki melo sev pašiem un citiem. Es neapšaubu, ka tādi Krievijas iedzīvotāji pastāv, kā jūsu mākslinieks. Bet tomēr tie ir mazākumā. Latviešiem bieži vien ir tāds maziskums, viņu pašu ir maz, bet viņi melo sev, ka viņu ir daudz. Tādā pašā garā viņi arī uzskata viņiem glaimojošos piemērus, kā jūsu mākslinieks, par tendencēm, bet pašas tendences latvieši bieži vien analizēt vnk baidās, jo tās rāda, ka latviešu kļūst pasaulē arvien mazāk. Latvieši arī melo sev, un šo melošanu pataisīja par valsts politiku, ka it kā esot iespējams mūsdienās atkārtot Ulmaņlaikus. Nē, tas nav iespējams. Ulmaņlaiki raksturojami ar lielu pašizolēšanās pakāpi, un, otrais, ar Staļina svētību, ar kuras klātbūtni Ulmanis arī slēdza krievu skolas un apspieda mazākumtautības, tādas, kā ebrejus un citus. Jo Staļina acīs visi viņi bija nodevēji, ja nedzīvo Padomju Savienībā, un Staļins ļāva Ulmanim nodarboties ar autoritarismu un diktatūru. Starp citu, pirmskara Latvijā nav vērojami nedz krievu, nedz ebreju, nedz kādu citu tautību advokāti un valsts ierēdņi. Tātad šī valsts bija netaisnīga, un tai bija jāaiziet nebūšanā. Tāpēc ebreji un krievi arī atbalstīja padomju varu, ka Ulmaņa vara nebija taisnīga.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > Andis 19.07.2013. 01.01

    Vnk jums patīk mānīt sevi par taisnīgu Ulmani un tautu draudzību pirmskara Latvijā. Patiesība ir cita, kad atnāca Padomju Armija, krieviem un ebrejiem tā bija atbrīvotāja, un Mavriks Vulfsons skūpstīja tankus nevis savas nelietības pēc, bet Ulmaņvalsts diskriminācijas dēļ. To ļoti vienkārši saprast, ja ir vēlēšanās.

    Вот про Мейеровица:

    “Зигфрид Анна Мейеровиц родился в небольшом городе Дурбен (ныне Дурбе), расположенном на берегу озера Дурбес, в семье врача еврейского происхождения Хаима Мейеровица и матери — латышки по национальности. Своё второе имя он получил в честь матери, которая умерла при родах. После трагической смерти супруги отца Зигфрида настигло психическое расстройство, из-за которого он попал в больницу, а маленького Зигфрида взяла на воспитание тётя, проживавшая в Сабиле (тогда Сабельн), в семье которой он рос.
    Юношеский период[править]

    Образование своё он начал в Тукумской городской гимназии, после окончания которой он успешно поступает в престижное учебное заведение — Мироновское коммерческое училище, находившийся в Риге. После окончания этого учебного заведения Мейеровиц поступает в Рижский политехнический институт. Будучи студентом РПИ, Зигфрид принимает активное участие в деятельности ряда национальных организаций, которых становится особенно много после революционных перипетий 1905-1907 гг., что стало своеобразной реакцией на консервативную политику правящих кругов России в отношении прибалтийского региона. РПИ Мейеровиц заканчивает в 1911 году, получив звание кандидата коммерческих наук 1-ой степени. С наступлением войны и последующим политическим хаосом Мейеровиц отправляется в Россию, где принимает участие в деятельности Комитета помощи латышским беженцам вместе с рядом известных в латышской среде общественных деятелей и представителями национальной интеллигенции.
    Начало политической карьеры[править]

    Февральская революция предопределила политическую карьеру Зигфрида Мейеровица, который вскоре стал у руля нового политического движения, получившего название Латышский крестьянский союз” http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B9%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86,_%D0%97%D0%B8%D0%B3%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B4_%D0%90%D0%BD%D0%BD%D0%B0

    – Если бы он был еврей, а не латыш, то он бы вступил в Бунд или основал еврейскую партию. Но многим нравится врать, изображая Латвию как только и единственно латышское государство, и для этой лживой концепции Мейеровиц подходит. Однако Маврик Вульфсон почему-то целовал броню советских танков: потому, что для нелатышей довоенная Латвия была проблематична.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > Andis 19.07.2013. 00.00

    Кстати, Мейеровиц был достаточно подлым человеком: православную церковь снёс: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B9%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86,_%D0%97%D0%B8%D0%B3%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B4_%D0%90%D0%BD%D0%BD%D0%B0

    “Мифы, связанные с гибелью Мейеровица

    СМИ долго обсуждали непонятные обстоятельства гибели Мейеровица, которую якобы в январе 1925 года политику предсказал легендарный латвийский прорицатель Эйжен Финк (на его счету также известное предсказание депортации в Сибирь жене латвийского издателя и предпринимателя Антона Беньямина Эмилии). Также существует версия «кары Господней». Дело в том, что именно Мейеровиц пролоббировал решение о сносе православной часовни Александра Невского, построенной на площади перед Двинским вокзалом в Риге в честь чудесного спасения императорской семьи Александра Третьего при крушении поезда у Горок. Сама православная часовня Александра Невского в Риге была воздвигнута в 1889 году. Снос часовни состоялся в июле 1925 года, за месяц до роковой для Мейеровица автокатастрофы”.

    И он придумал предлог, как у немецких помещиков отнять землю и не сдержать обещания перед немецкими солдатами о наделении их землёй. Можно сказать, что “кидки” дело обычное для латышских политиков, русских Латвии в 1991 году кинули с гражданством, а немцев после 1918 года кинули с землёй, солдатам-немцам, боровшимся за Латвию, обещанной земли не дали, а у помещиков-немцев еще и отобрали:

    “После отхода армии Бермондта, которая состояла в основном из немецких солдат и офицеров, 19 ноября 1919 года Мейеровиц отправляет телеграмму германскому правительству в Берлин, в котором обозначено принуждение командующего германскими войсками в Курляндии Матиасу фон Эбергарду (фактическому преемнику фон дер Гольца) к немедленному заключению «вечного мира» и выводе германского военного контингента с территории суверенного государства, на что германское правительство отвечает, что оно «… в согласии с комиссией Антанты, признаёт предложение генерала Эбергарда о перемирии». После получения такого уверения Мейеровиц позволил себе внешне неожиданный, но политически вполне прогнозируемый демарш: 25 ноября 1919 года он заявил об официальном прекращении дипломатических отношений с Германией, а на заседании правительства в его выступлении прозвучало высказывание, что отныне Латвия находится в состоянии войны с Германией. Этот случай можно причислить к разряду поистине уникальных в мировой дипломатической практике, так как в ходе собственно военных действий между двумя сторонами официально война не была объявлена, однако после окончания войны де-факто латвийская сторона её объявляет «задним числом». Подробную формулировку повода для войны можно прочитать в записи примечательного выступления господина Мейеровица от 25 ноября 1919 года перед членами Народного совета. После акта объявления войны все немецкие граждане, проживавшие на территории Латвии подверглись перерегистрации, после чего им было запрещено менять своё местожительство под угрозой интернирования в концлагеря. Дело в том, что подобный документ о войне, составленный Зигфридом Мейеровицем, требовался кабмину Латвии для оправдания претензий о компенсации за насильственное вторжение в страну в 1915 году, захват Риги 21 августа 1917 года и восстановление «оккупационного» режима 22 мая 1919 года. Известно, что многие эти акции проводились германской стороной с явно выраженного согласия латвийской стороны, которая в качестве вознаграждения за пролитую в сражениях с большевиками кровь посулила немецким солдатам земельные наделы. Понятно, что в итоге это щедрое обещание Улманисом исполнено не было”.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Andis 18.07.2013. 22.11

    ———super_e-y-e:”(..)
    Tāpēc ebreji un krievi arī atbalstīja padomju varu, ka Ulmaņa vara nebija taisnīga.”
    ============================================================================
    Kā tad – atbalstīja, – to jau 1941.g. jūnijā – jūlija notikušais spilgti parādīja. Lūk, kāds interesants bij. LU Latvijas vēstures institūta institūta direktora I.Roņa apraksts:

    “(..) Самим безобразным образом 26 июнья 1941 года без единого выстрела был сдан Даугавпилс. “Бдительные” из НКВД пропустили переодетых в красноармейскую форму диверсантов из полка “Бранденбург”, которые захватили мост и пропустили танки 8 танковой дивизии вермахта. Таким же образом было захвачено большинство других мостов, только так обеспечив столь быстрое продвижение вермахта. А потеря Даугавпилса стала роковой для питерцев, была прорвана последняя подготовленная линия обороны второй столицы СССР.”

    ( 3 глава. ЭХО ВТОРОЙ МИРОВОЙ. Параграф 4. МОСКОВСКИЕ СЕКРЕТЫ.)
    http://ronis-againstglobalterrorists.blogspot.com/

    0
    0
    Atbildēt

    0

    nefratete > Andis 19.07.2013. 00.36

    Superaci, piedod, bet nosaucu tos, kuri ir zināmākie, bez speciālās literatūras pētīšanas, norādot viņu lielākos sasniegumus. Tikai lai Tevi pārliecinātu neskriešu uz bibliotēku lai lasītu šo:
    http://www.arhivi.lv/index.php?1&367&view=view-publication&pub_id=457
    un citētu visus krieviskos uzvārdus.
    Turklāt spriežot pēc Tava teksta “māte viņam bija nevis ebrejiete, bet latviete” noteikti visiem vēl mēģināsi prasīt ciltskoku desmitajā paaudzē.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    nefratete > Andis 19.07.2013. 01.09

    Nu un ar Wikipēdijas palīdzību varu piedāvēt arī šo:
    Pauls Mincs – privātdocents Maskavas universitātē, advokāts, Tautas padomes loceklis, Latvijas Satversmes līdzautors, senators, valsts kontrolieris, Darba ministrs, LU docents, vēlāk – profesors, divas reizes triju zvaigžņu ordeņa kavalieris.

    Ceru, ka dzimšanas dati – Pauls Mincs dzimis 1868. gada 30. jūnijā Daugavpils uzņēmēja Ehila Mihla Minca piecu bērnu ģimenē kā Šmuels Faivls Mincs – Tevi pārliecina, ka viņš nav “puslatvietis” kā Z.A. Meierovics.

    Padomju vara viņu “atbrīvoja” uz Usoļlaga koncentrācijas nometni.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > Andis 20.07.2013. 01.52

    Un Meierovics nebija ebrejs ebreju izpratnē, jo māte viņam bija nevis ebrejiete, bet latviete.
    ———–
    Jā? Un latviešu izpratnē viņš tad nebija latvietis, jo latvieši tautību nosaka pēc tēva nevis mātes…

    Man vispār patīk kādi visi speciālisti par visām tautībām uz izcelsmes pamata… tikai nez kāpēc neviens necitē ko viņš pats ir teicis… jautājums paliek atklāts – kāds viņam ieraksts bija pasē?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    nefratete > Andis 18.07.2013. 23.30

    Superacs, pirmskara Latvijā neesot bijis slavenu krievu tautības un ebreju tautības ierēdņu/advokātu? Jūs laikam neesat dzirdējis par Vladimiru Bukovski (1867-1937), kurš savulaik bija izcils Latvijas jurists. Viņa darbus izdod un uz tiem atsaucas vēl šobaltdien. Vasīlijs Sinaiskis – tas pats. Trešajā un ceturtajā Saeimā pa 6 deputāti no krievu partijām. Vladimirs Trofimovs – ministrs.
    Ebrejiem tāpat – 5-6 deputāti, visās Saeimās. Zig­frīds Anna Meierovics (dzirdēts vārds vai ne?) bija Latvijas pirmais ārlietu ministrs un divas reizes Ministru prezidents.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Andis 18.07.2013. 19.34

Emigrācija mūsu vecuma struktūru būs pamatīgi “pačakarējusi”, zemā dzimstība vēl jo trakāk. Aprēķini tiešām rāda, ka man pašam pensijā būs jāiet 70 – 73 gadu vecumā un šī pensija būs zemāka nekā maniem vecākiem (% pret vidējo ieņēmumu valstī). Tā kā īpaši liels optimisms šai ziņā nav. Neko darīt, jācer, ka izdosies vismaz radīt tādu valsti, ka bērniem vairs negribas braukt prom.

+4
-2
Atbildēt

2

    Andis > Andis 19.07.2013. 13.08

    Kurš teica, ka labums? Jocīgs jautājums, nesaprotu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andis > Andis 18.07.2013. 19.50

    Ja skatās šauri tikai uz Latviju, tad tā arī sanāk. Tomēr, pārsteigums – ja paskatās, kas notiek apkārt, ir maz valstu, kas ilgtermiņā varētu būt pievilcīgākas par Latviju. Tiesa, tās ir tepat līdzās – Zviedrija, Dānija, mazākā mērā arī Vācija u.c.
    Vairāk uztrauc, ka nākamajā paaudzē te ienāks pārāk daudz svešo. Piem. ķīnieši nevar nobrīnīties, kā tā var būt, ka auglīga zeme stāv ar krūmiem apaugusi, tas mūžīgi tā nepaliks.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu