"Jaunā viļņa" finālā ieliks pamatakmeni baznīcai Dzintaros • IR.lv

“Jaunā viļņa” finālā ieliks pamatakmeni baznīcai Dzintaros

40
Dzintaru Pareizticīgo baznīcas iecerētais veidols.
Roberts Blass

JAB: Tādējādi Pareizticīgo baznīca projektam piesaista sponsorus

Kamēr Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB) apstrīd Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) dievnama skiču saskaņošanu, Latvijas Pareizticīgo baznīca (LPB) jau nolēmusi svinīgi likt pamatakmeni Dzintaru baznīcai. Tas notiks festivāla “Jaunais vilis” noslēguma dienā – 28.jūlijā metropolīta Aleksandra vadībā. Aprēķināts, ka dievnama celtniecība izmaksās aptuveni 1,5 miljonus latu, informē dievnama atjaunošanas fonda pārstāvis.

Baznīcas skiču projekta otrā publiskā apspriešana noslēdzās 12. jūlijā, un jau 14. jūlijā JAB vērsās VKPAI, lai apstrīdētu saskaņoto skiču projektu. Kamēr inspekcijā tiek caurskatīta JAB sūdzība, dome nedrīkst projektu virzīt tehniskajai saskaņošanai, uzskata JAB valdes priekšsēdētājs Uldis Kronblūms.

„Par būvniecību pagaidām nevar būt ne runas, jo pagaidām inspekcijā saskaņotas tikai skices. Tā kā skiču apstrīdēšana no JAB puses vēl nav izskatīta, projektu nevar dot tālākai tehniskai saskaņošanai,” uzskata VKPAI vadītājs Juris Dambis, piebilstot, ka sūdzības izskatīšana varētu notikt aptuveni pēc divām nedēļām.

Jau rakstīts, ka jūrmalnieku un JAB vislielākie iebildumi ir nevis pret vecās koka baznīcas atjaunošanu, bet gan pret jaunas un apjomīgākas baznīcas celšanu Dzintaru centrā, turklāt ar 38 metrus augstu zvanu torni, kas vairākkārt pārsniedz Jūrmalā atļauto būvju augstumu.

JAB pārstāvis Kronblūms Ir.lv informē, ka domē iesniegti aptuveni 300 publiskajā apspriešanā savāktie paraksti pret konkrēto projektu. „Komunicējot ar cilvēkiem profesionālajā vidē, neesam sastapuši nevienu, kas uzskata projektu par iederīgu [Jūrmalas] vidē, izņemot divus – projekta autoru [arhitektu Didzi Krūmiņu] un Jūrmalas galveno arhitektu [Andri Bērziņu],” teic biedrības pārstāvis.

Iesniegumā Jūrmalas domes priekšsēdētājam Gatim Truksnim (ZZS) JAB raksta: „Latvijas kultūras kanona objekts – Dzintaru koncertzāle – pārtaps par ainavisku piedevu pareizticīgo baznīcai ar tās neproporcionāli augsto zvanu torni.”

Tāpat JAB liekas dīvaina pamatakmens ielikšanas datuma izvēle – 28. jūlijs. “Vēl jo dīvaināk bija uzzināt, ka vēl pirms domes lēmuma par baznīcas celtniecību un pirms būvatļaujas saņemšanas š.g. 28. jūlijā, konkursa „Jaunais vilnis” pēdējā dienā paredzēts svinīgs jaunbūves pamatakmens likšanas akts, piedaloties augstākajai Latvijas pareizticīgo baznīcas vadībai. Šis apstāklis mums liek domāt, ka ne vēsturiskā taisnīguma vārdā, bet būves sponsoru un to uzskatu ietekmē projekts ieguvis tieši šādu un ne citādu risinājumu,” teikts JAB vēstulē Jūrmalas domei.

Dievnama atjaunošanas fonda valdes loceklis Eduards Rastoropovs Ir.lv teic, ka slēptu investoru projektam neesot, ziedotāji ir anonīmi ticīgi ļaudis, kuri ziedojuši no 10 latiem līdz 30 000 dolāru. Baznīcas celtniecībai un labiekārtošanai esot nepieciešams saziedot aptuveni pusotru miljonu latu, informē Rastoropovs, no kuriem lielākā daļa tikšot ieguldīta iekštelpu dekorācijām. Ēkas būve, pēc viņa teiktā, izmaksāšot vien 200 – 300 tūkstošus latu. Ar būvkompāniju „Skonto būve” notiekot sarunas par būvdarbiem.

Vaicāts, kāpēc LPB nevēlas celt dievnamu tā sākotnējos izmēros, fonda pārstāvis runā īsi: „Tā ir vecā Jūrmala.”

„Jūs zināt, kas tā [JAB] ir par organizāciju! Jūs zināt, kas tur ir vadītājs [Guntis Grūba]!” JAB pretenzijas komentē baznīcas fonda pārstāvis.

Savukārt JAB pauž aizdomas, sakot, ka fonds acīmredzot vienojies ar atsevišķiem politiķiem par atbalstu konkrētā projekta īstenošanai Turaidas ielā 11. „Tikai tā es varu izskaidrot to, kāpēc tur jau tagad [28.jūlijā] tiek likts pamatakmens,” teic biedrības pārstāvis Kronblūms.

Jūrmalas domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītāja Vita Zvejniece skaidro, ka JPB uz vēsturiski sev piederošās zemes drīkst ielikt baznīcas pamatakmeni, piebilstot, ka tas būšot simbolisks un tā ielikšana vēl neliecinot par domes akceptu.

Tikmēr LPB paziņojumā baznīcas mājas lapā ikviens var izlasīt: „Dzintaros, vēsturiskajā vietā, kur atradās 1961. gadā barbariski iznīcinātā Dievmātes Kazaņas ikonas baznīca, notiks svinīga Dievmātes Kazaņas ikonas baznīcas pamatakmens ielikšana.”

 

Komentāri (40)

oktaavs 17.07.2013. 18.50

ar 38 metrus augstu zvanu torni, kas vairākkārt pārsniedz Jūrmalā atļauto būvju augstumu.
—————————-
Tad arī paskatīsimes, kas šet ir noteicošais – Krievijas zagļu lielā nauda, kura nekad nesmird, vai Latvijas likumi un noteikumi. Kaut kā liekas, ka atbilde visem zināma..
Tam nav nekāda sakara ar reliģiju, bet ar savas teritorijas iezīmēšanu ar pēc iespējas redzamākiem torņiem un kultūras atšķirības zīmēm jau atgūtajās teritorijās.

+28
-10
Atbildēt

3

    Inese > oktaavs 17.07.2013. 19.09

    Jūrmalas būvnoteikumus palasi gan ;)

    5.10. MAKSIMĀLAIS ĒKU UN CITU BŪVJU AUGSTUMS UN STĀVU SKAITS

    (1) Ēkas un citas būves maksimālo augstumu mēra ielas pusē (galvenajā fasādē) no plānotā zemes līmeņa zemesgabalā līdz jumta korei vai līdz plakanā jumta parapetam.

    (2) Apbūves noteikumos noteiktie ēku un citu būvju augstumi nav attiecināmi uz jebkādu arhitektonisku izbūvi: virsgaismu, skursteni, torni, karoga mastu, radio vai televīziju uztverošu vai pārraidošu iekārtu, vējrādītāju, zibens novadītāju, baznīcas torni vai kupolu, ja tas nepieciešams konkrētās funkcijas izvietošanai

    +10
    -19
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > oktaavs 18.07.2013. 09.39

    Sveiks, Grendus , katoļiem kā tādiem nevel baļķus virsū, tas ka atvaļinātajam kardinālam Pujātam(kas bija iniciātors un lēmējs(tā nu tajā hierarhijā pieņemts) visai katoļu invāzijai nekatoļu novados) ir tāda dziļa kolchoznieka attieksme pret arhitektūru un ļaužu vajadzībām , nebūt nenozīmē ka katoļi nespētu radīt Arhitektūru, kaut vai tie paši piemēri no Liepājas un Grobiņas, leišiem un poļiem.

    Tas, ka šito šizmātiķu ” istukānu” būtu jānorok uz ātrāko, viennozīmīgi. Bet vai to NĪ tirzniecības punkts – Jūrmalas dome izdarīs, gan ir stipri apšaubāmi, jo kā tad tā, atļaujas tirgojam , bet pircējiem “infrastruktūru” neļauj radīt, vai, vai, vai, kā tad tā dārgie Latvijas NĪ pārdevēji.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Anete > oktaavs 17.07.2013. 19.48

    Varbūt atminies ar kādu sparu treknajos gados dažs labs iepriekšējā (varbūt arī šī) sasaukuma biznesmenis “grūda” cauri “Kāpu”. Tā pat tika atzinīgi novērtēta MIPIM’ā, kas protams nenozīmē automātiski ka ir darīšanu ar objektu, kas uzlabos esošo vidi un visu pārējo, taču šī sakrālās arhitektūras atraauga cerams tiks noairēta uz viesiem laikiem. Pietiek jau ka katoļi ir sabojājuši ar savām bezgaumībām daudzas pilsētas.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

buchamona 17.07.2013. 18.23

Latvijas Pareizticīgo baznīca (LPB) jau nolēmusi svinīgi likt pamatakmeni Dzintaru baznīcai. Tas notiks festivāla “Jaunais vilnis” noslēguma dienā – 28.jūlijā metropolīta Aleksandra vadībā…+++ būvēt baznīcu uz “Jaunā Viļņa” fona, tas jau ir kārtējais kremlinu organizētais uzbrukums mūsu valsts neatkarībai, šoreiz caur Latvijas pareizticīgo baznīcu.
Jaunais vilnis ir zaudējis savu sākotnējo balagāna statusu, Pauls to vairs neuztur, un šobrīd caur Latvijas pareizticīgo baznīcu šim ” festivālam” tiek ielikts cits pamatojums, tiek uzsvērta Kremļa ideoloģiski – noteicošā klātbūtne Latvijā, Latvijas iekšpolitikā un žēl, ka metropolīts Aleksandrs to nesaprot, vai arī negrib saprast.
Sperot šādu soli, Latvijas pareizticīgā baznīca ir zaudējusi savu to politisko neitralitāti, kādu tā spēja demonstrēt līdz šim, arī valodas referenduma laikā utt..

+23
-11
Atbildēt

1

    marmed > buchamona 17.07.2013. 20.54

    Pareizticīgā baznīca vienmēr ir atbalstījusi Kreivijas valdniekus, tā kā nekā neparasta.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 18.07.2013. 02.59

blakus tai baznīcai jāliek pamatakmens Urbanoviča mauzolejam

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu