Senators: Snoudena dēļ ASV varētu boikotēt Soču Olimpiādi • IR.lv

Senators: Snoudena dēļ ASV varētu boikotēt Soču Olimpiādi

22
Foto: ITAR-TASS/LETA

Senators Makeins uzskata, ka diezvai atteikšanās no dalības Olimpiādē būtu īsti vietā

Ja Krievija piešķirs patvērumu bijušajam ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbiniekam Edvardam Snoudenam, Savienoto Valstu atbildes reakcija varētu būt 2014.gada Soču Olimpiādes boikots, uzskata senators Lindsijs Greiems.

Prezidents Baraks Obama varētu izskatīt jautājumu par Soču ziemas olimpisko spēļu boikotu, izdevumam “The Hill” sacīja senators. “Tas Krievijai būtu pats saprotamākais signāls, kas varētu palīdzēt. Patlaban Krievijas varasiestādes sper nekrietnu soli,” skaidroja Greiems. “Nav nekādas pārstartēšanas. Patvēruma piešķiršana Snoudenam ir trieciens likumiem un pļauka ASV.”

Greiems ir pirmais senators, kurš publiski pieļāvis, ka atbilde uz Krievijas lēmumu piešķirt patvērumu Snoudenam varētu būt Soču Olimpiādes boikots, ziņo LETA. Citi senatori nav tik radikāli savos spriedumos.

“Izdarīt var daudz ko, bet man nešķiet, ka atteikšanās no dalības Olimpiādē būtu īsti vietā,” sacīja senators Džons Makeins. Viņš uzskata, ka piemērots atbildes solis varētu būt cilvēktiesību pārkāpumos vainoto Krievijas amatpersonu “melnā saraksta” paplašināšana vai arī atgriešanās pie pretraķešu aizsardzības sistēmas izvietošanas Austrumeiropā.

“The Hill” atgādina, ka Obamas pagājušās piektdienas telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Soču Olimpiādes tēma tika pieminēta saistībā ar drošības pasākumiem spēlēs. Arī par situāciju Snoudena jautājumā ticis runāts. Baltais nams pagaidām Greiema spriedumus nekomentē.

ASV prezidenta preses sekretārs Džejs Kārnijs sacīja, ka “Snoudens ir jāizdod ASV, jo viņš nav nedz cilvēktiesību aizstāvis, nedz aktīvists”. Jautājumam par Snoudena patvēruma piešķiršanu Krievijā nevajadzētu kļūt par ilgtermiņa problēmu Vašingtonas un Maskavas attiecībās, norādīja amatpersona.

Kārnijs uzsvēra, ka Obama negrasās atteikties no G-20 samita apmeklēšanas Krievijā. Tomēr par to, vai Obama plāno Maskavā ierasties uz divpusējām sarunām, viņš nevēlējās izteikties.

Snoudens, kurš atklātībai nodevis ziņas par ASV izlūkdienesta tīmekļa izspiegošanas programmām, Krievijas Federālā migrācijas dienesta pārstāvim otrdien nodevis oficiālu lūgumu par pagaidu patvēruma piešķiršanu Krievijā.

Bijušais CIP darbinieks par nodomu lūgt patvērumu Krievijā paziņoja jau piektdien, Maskavas Šeremetjevas lidostā tiekoties ar Krievijas cilvēktiesību aktīvistiem. Vienlaikus viņš solīja, ka nekaitēs Savienotajām Valstīm. Pēc visa spriežot, šis solījums bija reakcija uz Kremļa prasību, lai viņš beidz nopludināt kaitējošu informāciju par ASV spiegošanas programmu.

Kremlis piektdien atkārtoti paziņoja, ka Snoudens var palikt Krievijā, ja vien pārstāj izplatīt informāciju, kas kaitē ASV. “Snoudena kungs var hipotētiski palikt Krievijā, ja viņš, pirmkārt, pilnībā pārtrauc mūsu amerikāņu partneriem un ASV-Krievijas attiecībām kaitējošas darbības un, otrkārt, ja viņš pats to lūgs,” norādīja prezidenta Vladimira Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Krievijas parlamenta apakšnama spīkers Sergejs Nariškins valsts televīzijai sacīja, ka Krievijai vajadzētu piešķirt Snoudenam patvērumu. Bijušo CIP darbinieku viņš nodēvēja par “cilvēktiesību aizstāvi”.

Jau pēc Snoudena piektdienas paziņojuma, ka viņš grasās lūgt patvērumu Krievijā, ASV reaģējušas, atkārtoti pieprasot bijušā CIP darbinieka izdošanu.

Savukārt Putins, komentējot situāciju ap Snoudenu, trešdien paziņoja, ka starpvalstu attiecības ir svarīgākas par specdienestu ķildām, bet jebkādas darbības, kas nodara kaitējumu Krievijai un ASV, ir nepieņemamas. “Es neklāstīšu sīkumus un detaļas. Mēs brīdinājām Snoudena kungu, ka jebkāda viņa darbība, kas ir saistīta ar kaitējuma nodarīšanu Krievijas un Amerikas attiecībām, mums ir nepieņemama,” Čitas lidostā pirms izlidošanas uz Maskavu sacīja prezidents.

“Mēs nevaram uzvesties kā citas valstis, un mēs tā neuzvedīsimies. Krievijai ir neatkarīga ārpolitika, un mēs to īstenosim. Ceru, ka mūsu partneri to saprot un izturas pret to mierīgi, ar izpratni. Starpvalstu attiecības manā skatījumā ir daudz svarīgākas par ķildām ap specdienestu darbību,” sacīja valsts galva.

 

Komentāri (22)

Kristīne 17.07.2013. 13.51

Katrai kodollielvalstij pa Žirinoskim!

+12
-1
Atbildēt

0

inta_s 17.07.2013. 12.15

ASV pilsoņiem vajadzētu boikotēt režīmu kas izvērš noziegumus pret tiem.

There is good reason for a land that has experienced two dictatorships — one with a Gestapo, the other with a Stasi — to be more sensible when it comes to the dangers of absolute monitoring.

http://www.spiegel.de/international/germany/commentary-germany-ignores-benefits-of-us-surveillance-a-909690.html

Ja Jūs esat paklausīgs pilsonis, kas nebāž savu galvu kur nevajag un neokšķerējat par ASV režīma noziegumiem un izpildas visas režīma pavēles kā labs cietumnieks, tad jums nav par ko uztraukties… pagaidām. Jo šādi režīmi sāk ar tiem cilvēkiem izrēķināties, kuriem ir pierādījumi par režīma noziegumiem un tad tiem uzbrūk vispirms.

Bet kā lai uzzina par šādiem cilvēkiem pirms tie ir atklājuši sabiedrībai ASV režīma noziegumus? Atbilde ir pilnīga kontrole par visu cilvēku informācijas plūsmu.

Lūk tāpēc arī ir bīstami šāda totalitāra režīma pieeja ka spiego visus un visur.

Jau tagad ASV režīms aktīvi apspiež visus whistleblowers:
youtu.be/cessvYvMYio

Lai cilvēki atdotu savu privātumu vajadzīgs iemesls, jo tāpat tie to neatdotu, ja nekas nenotiktu. Tāpēc arī radīja to iemeslu 9/11 pēc kā viss mainījās.

To sauc par Problem – Reaction – Solution.
“Risinājums” kuru iepriekš cilvēki nekad nepieņemtu nu pēkšņi tiek pieņemts. Protams tie kas nedomā kas notiek to pieņem. Jā cilvēki labāk domā par American Idol kā šādiem būtiskiem jautājumiem. Tie ir naivi vai izvēlas būt naivi uzticoties režīmiem un atdodot tiem visu kas ir.

http://youtu.be/nUmKT43j4Tc

Atceraties ko teicis Benjamin Franklin:

Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.

+15
-8
Atbildēt

1

    Eleonora Maisaka > inta_s 17.07.2013. 13.57

    Viedoklis_lv
    Ja Jūs esat paklausīgs pilsonis, kas nebāž savu galvu kur nevajag un neokšķerējat par ASV režīma noziegumiem un izpildas visas režīma pavēles kā labs cietumnieks, tad jums nav par ko uztraukties… pagaidām.

    Šie epiteti attiecināmi tikai uz krievu bidlām, kas ir nedomājoši, nevaicājoši un vienaldzīgi, pret savu likteni, ko nodevuši pilnībā planētas bīstamāko noziedznieku rīcībā. Par 9/11 provokāciju ir pilnīgi atbildīgs absolūtais krievs, kodolterorists, pedofīls, sadists un kleptokrāts, Puķins. Bez tās ASV nebūtu iebrukušas Afganistānā un tad Taliban uz šodienu jau būtu izgriezuši visus krievus Centrālāzijā, Kaukāzā un Pievolgā par 1,3 miljonu afgāņu zvērisku noslepkavošanu.

    +4
    -13
    Atbildēt

    0

Inese 17.07.2013. 12.11

Senators pavisam neadekvāts, kā jau tipisks jeņķis ;) Savukārt vairākums amerikāņu šito ideju komentē apmēram tā:

http://wonkette.com/wp-content/uploads/2012/08/Lindsey-Graham-250×216.jpg

Another manifestly silly idea, from a manifestly silly politician.

Linsey Graham is making a mountain out of a snow hill.

Grow up Lindsey, and keep politics out of the Olympics

No, this is just stupid.. go in your secluded hole out of touch congressmen

As usual Graham comes up with another dumb, reactionary idea.

+12
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu