Valsts atbalsts tiks arī aukļu pieskatītiem bērniem • IR.lv

Valsts atbalsts tiks arī aukļu pieskatītiem bērniem

26
Bērnudārzā. Foto: Kaspars Krafts, F64

Lai saņemtu atbalstu izdevumu segšanai, bērns jāreģistrē Valsts izglītības informācijas sistēmā

Valdība otrdien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotos un papildinātos noteikumus par valsts finansiālā atbalsta sniegšanu tām ģimenēm, kuru bērni ir reģistrēti rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā.

Sākotnēji ministrija bija paredzējusi, ka valsts atbalstu varēs saņemt tikai to bērnu vecāki, kuri savus bērnus izglīto privātajos bērnudārzos, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu. Taču Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) uzdeva nodrošināt, ka atbalstu var sniegt arī par alternatīvu bērnu pieskatīšanas veidu izmantošanu, vēsta LETA.

Lai saņemtu atbalstu izdevumu segšanai par privātā izglītības iestādē saņemtajiem pakalpojumiem, šai iestādei bērns ir jāreģistrē Valsts izglītības informācijas sistēmā. Lai saņemtu atbalstu izdevumu segšanai par bērnu uzraudzības pakalpojumiem, bērna likumīgajam pārstāvim ir jānoslēdz rakstisks līgums ar pakalpojuma sniedzēju, kas ir reģistrēts noteiktajā kārtībā un kam ir tiesības šo pakalpojumu sniegt. Bērna pārstāvim ir pienākums informēt pašvaldību par saņemto pakalpojumu.

Noteikumos paredzēts, ka valsts atbalsta apmērs no šā gada 1.septembra vienam izglītojamajam būs līdz 100 latiem mēnesī. Vienlaicīgi valsts atbalsta un pašvaldības līdzfinansējuma kopējais apjoms nevarēs pārsniegt 160 latus privātajos bērnudārzos Rīgas plānošanas reģiona teritorijā un 130 latus privātajos dārziņos, kas atrodas ārpus Rīgas plānošanas reģiona.

Ja maksa par dārziņu ir mazāka vai vienāda ar kopējo valsts un pašvaldības atbalstu, valsts atbalstu piešķirs atbilstoši starpībai starp maksu, kas noteikta līgumā starp attiecīgo privāto izglītības iestādi un bērna pārstāvjiem, un pašvaldības piešķirto līdzfinansējumu, bet ne vairāk par 100 latiem. Ja summa būs lielāka par kopējo atbalstu, valsts nepiešķirs vairāk par 100 latiem.

Paredzēts, ka valsts finansiālo atbalstu nevarēs izlietot bērna ēdināšanas izdevumu segšanai. Tāpat arī plānots noteikt, ka valsts atbalsts netiks piešķirts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē privāto bērnudārzu, – šādos gadījumos valsts atbalstu aprēķinās proporcionāli apmeklēto dienu skaitam. Par attaisnojošu iemeslu būs uzskatāma bērna neierašanās dārziņā veselības stāvokļa pasliktināšanās gadījumā, ja to apliecinājis ģimenes ārsts.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija informē, ka kopējā rinda uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm 2012.gada septembrī bija 8047 bērni. Saskaņā ar 40 Rīgas plānošanas reģiona privāto bērnudārzu sniegtajiem datiem vidējā privātā dārziņa cena 2012./2013.mācību gadā bija 165,4 lati. Taču liela daļa bērnu vecāku neizmanto pašvaldību sniegto līdzfinansējumu, jo nevar atļauties apmaksāt starpību starp privātā bērnudārza noteikto cenu un pašvaldības sniegto finansiālo atbalstu.

Valsts atbalsts bērniem, kas rindas dēļ nav tikuši pašvaldības dārziņā un tāpēc mācās privātajā bērnudārzā, ir paredzēts par četriem mēnešiem – no septembra līdz decembrim. Šim mērķim plānots tērēt 3,2 miljonus latu.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu