"Radio Open 101" īpašnieka dēļ pamet daļa komandas (papild.) • IR.lv

“Radio Open 101” īpašnieka dēļ pamet daļa komandas (papild.)

17
Bijušais "Radio Open 101" programmu direktors Māris Žigats pie radio studijas Brīvības ielā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Roberts Blass

Īpašnieks darbiniekus vaino aparatūras piesavināšanā; Žigats īpašnieka pārmetumus noliedz, ies uz tiesu

“Radio Open 101” pametusi daļa komandas – rīta programmas veidotāji – Māris Žigats, Ilgvars Rukers, kā arī Dace Volfa, ziņo LETA.

Ceturtdien radio mājas lapā ievietots “Paziņojums Nr.2”. Tajā teikts: “Dārgie klausītāji, ir pagājis tieši mēnesis, kopš “Radio Open 101” atsāka savu darbību, tomēr ar nožēlu paziņojam, ka lielākā daļa no “Radio Open 101″ komandas ir pametusi šo projektu. Iemeslu tam ir ļoti daudz, taču galvenais no tiem ir jaunā īpašnieka Vitālija Ņikitenko un viņa komandas nespēja pildīt savas saistības un vienošanos pret darbiniekiem.”

Ir.lv sazvanītais radio īpašnieks Ņikitenko par notikušo teica: “Darbinieki nozaguši daļu īpašuma, viņi to zina, tur ir finanšu pretenzijas. Pēc tam, kad tas nāca gaismā, uzsākta izmeklēšana. Plašus komentārus nesniegšu, drīz caur policiju tas kļūs zināms.” Viņš arī neprecizēja, kuri darbinieki veikuši šīs darbības. No tālākas iztaujāšanas nekas neiznāca, jo Ņikitenko nolika tālruņa klausuli.

Māris Žigats skaidro, ka īpašnieks nav pildījis saistības nedz pret darbiniekiem, nedz pakalpojumu sniedzējiem, tāpēc konflikts tiks risināts tiesas ceļā.

Komentējot Ņikitenko apgalvojumus par zādzībām, viņš tās skaidro kā muļķības. “Ja jau viņš ir tāds varonis, ka apvaino cilvēkus zādzībā, lai viņš pasaka, kurš cilvēks ko ir piesavinājies,” – tā Žigats. “Labi, ka viņam nav nozagts radio! Apgalvot kaut ko tādu ir tas pats, kas teikt: “Es vakar redzēju NLO”.”

Viņš teic – pirms kādu apvainot, raidstacijas īpašniekam jāiepazīstas ar Latvijas likumdošanu, nevis kādu jāvaino mantas piesavināšanā.

Tā kā raidstacija pieder Krievijas pilsonim un vairākkārt šajā laikā pārkāpti formāta nosacījumi, svarīgi esot sekot līdzi tam, kā uz jaunā īpašnieka darbībām reaģēs Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), Ir.lv skaidro Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka.

“Jaunais īpašnieks nav spējīgs strādāt atbilstoši koncepcijai un likumam. Situācija ir ilgstoši nerisināta,” teic Līdaka, piebilstot, ka pirmie pārkāpumi konstatēti uzreiz pēc “Grēviņa komandas” aiziešanas.

Tāpat viņa informē, ka īpašnieks neesot atvērts komunikācijai nedz ar industriju, nedz NEPLP. Viņasprāt, Latvijas medijus nevajadzētu atļaut pirkt kā “desu cehus”, jāvērtē īpašnieka spēju veidot šādus projektus. Līdaka arī atgādina, ka Saeimā diskusijā izskanējis viedoklis, ka mediju īpašniekiem jābūt saistītiem ar Latviju.

NEPLP locekle Aija Cālīte-Dulevska Ir.lv skaidro, ka padome šo lietu analizēs. Sākotnēji Krievijas pilsonim Vitālijam Ņikitenko atļauts iegādāties raidstaciju ar nosacījumu, ka tiks saglabāts tā formāts.  Viņa skaidro, ka “Radio 101” pārdošana izsolē bijusi vēl nebijis gadījums mediju vidē. Ja īpašnieks vēlas uzturēt radiostaciju, viņam jāsaglabā iepriekšējais formāts.

NEPLP loceklis Dainis Mjartāns, kas atbild par radio nozari, informē, ka padome pieprasījusi raidstacijas ierakstus, lai pārbaudītu “Radio Open 101” satura atbilstību formātam. Tikai pēc pārbaudes padome varēs pieņemt lēmumus, – tā Mjartāns.

Tāpat viņš piebilst, ka NEPLP nevar iejaukties komersanta darbībās, proti, kontrolēt saistību pildīšanu vai nepildīšanu pret darbiniekiem.

Kā biznesa portālam “Nozare.lv” skaidroja Rukers, viņš nevar runāt citu vārdā, taču pret viņu jaunais īpašnieks nav pildījis saistības. Radio esot ticis pārpirkts ar visām saistībām, un viņi esot vienojušies par to pildīšanu. Taču līdz noteiktajam datumam nekāda virzība neesot bijusi jūtama. Tādēļ daļa komandas radio pametusi.

Pat ja tagad vadība savas saistības izpildīšot, Rukers šajā uzņēmumā vairs neatgriezīsies, jo divu ar pusi mēnešu laikā esot pietiekami iepazinis jauno īpašnieku, viņa vadības stilu un uzskatus par biznesa veidošanu.

Rukeram esot vairākas ieceres, ko darīt nākotnē. Vispirms viņam ir doma izvēdināt galvu un atpūsties. Savukārt pēc tam padomā ir vairākas idejas – iespējams, uzsākt kaut ko jaunu vai iesaistīties līdzīgā projektā.

Dace Volfa Ir.lv skaidro, ka pretenziju viņai pret īpašnieku neesot, tomēr solidarizējusies ar kolēģiem un pieņēmusi lēmumu pamest radio. Viņa teic – ja pat īpašnieks piedāvās atgriezties un solīs pildīt saistības, atgriešanās “Radio Open 101” esot maz ticama. Tā kā lēmums pieņemts trešdien, par nākotnes plāniem Volfa pagaidām nedomā.

Neraugoties uz to, ka daļa komandas radio ir pametusi, tas tomēr turpina strādāt. Tiek lasītas ziņas un nodrošināta mūzika.

“Radio 101” izsolē nopirka Krievijas pilsonis Ņikitenko. Ņikitenko “Radio 101” iegādājās 30.aprīlī notikušajā izsolē, kuru rīkoja likvidējamās “Latvijas krājbankas” (“Krājbankas”) administrators SIA “KPMG Baltics”. Izsoles sākumcena bija 50 000 latu, bet Ņikitenko piedāvājis cenu, kas vairākas reizes pārsniegusi sākumcenu. Precīza darījuma summa gan netiek atklāta.

Izsolē pārdotas “Radio 101” juridiskās īpašnieces SIA “TeleMedia centrs” un tās meitasuzņēmumu SIA “Radio Trīs” un SIA “Radio Zemgale” kapitāldaļas 100% apmērā, kā arī “Krājbankas” prasījuma tiesības pret šiem uzņēmumiem 499 697 latu apmērā. Kapitāldaļas un prasījuma tiesības tika izsolītas kā vienots lietu kopums.

(papildināta ar Ņikitenko, Cālītes-Dulevskas, Daiņa Mjartāna un Guntas Līdakas viedokli)

Komentāri (17)

erika_k 11.07.2013. 12.21

viņi jau pirka tikai licenci, lai aizņemtu frekvenci, kur vēl vienu proMaskavu ielikt

+15
-1
Atbildēt

2

    J?nis Pavlovskis > erika_k 11.07.2013. 16.13

    Bet kas Jūs spiež klausīties LR2? Ir arī, piemēram, Radio Latvijas alternatīva – http://latvijasalternativa.com/radio

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Aldīna > erika_k 11.07.2013. 15.59

    Kā n-tās citas radiostacijas, taču NEPLP izliekas to neredzam, pat pagarina licences saistības nepildijušiem un tad vēl brīnās par Krievijas maigās varas izpausmēm. Visu šo laiku, kamēr Kļockins bija pie virpas, rus radiostacijas radās kā sēnes pēc lietus. IZM saimnieko Ušakova bijusī preses sekretāre, LTV bijušais PBK vadonis? Kas tālāk? Netā visādu maksas rakstoņu bari pārvērš komentāru sadaļu par sviestu un neviens neklapē ne ar ausi – pļuraļizms. Portālos dominē ziņas par Krieviju, taču par Eiropas savieniebas aktualitātēm infas praktiski nekādas. Latviešu sadaļās “rus” sadaļas pašreklāma ir, “rus” sadaļā LV sadaļas pašreklāmas nav – tāda lūk integrācija.
    Vajag pieņemt likumu, kas nosaka satura valodu, arī dziesmām. Vai tas ir normāli, ka ir tikai viena radiostacija, kura raida tikai latviešu mūziku, bet krievu ļarļanku 10+? Vai jaunajiem talantiem ir platforma caur kuru iepazīstināt ar savu veikumu? Vai nevajag radio 101 atņemt licenci un uztaisīt uz 18 -40 gadīgu auditoriju tendētu latviešu radio, ar kaut vai to pašu Grēviņu vai Mazvērsīti pie stūres, nevis Robertu Lejasmeijeru un uzstādijumu “brīvās Latvijas Hiti” …

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

kkreslins 11.07.2013. 11.34

Jā, THE krievu kapitāls, THE krievu “bizness”…mums LV šausmīgs tas pietrūkst…lai ar šo viņi nodarbojas savā ru un nelien te….

+13
-3
Atbildēt

1

    kristaps_drone > kkreslins 11.07.2013. 12.56

    Nuu, uz viņu labo gribu nelīst šeit paļauties būtu pilnīgi nenopietni. Valdošajai kliķei, šajā – radio gadījumā ieskaitot NEPLP būtu jārada apstākļus, lai viņi šurp nelīstu, taču, diemžēl, nav politiskās gribas.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

Vijārs Dzenis 11.07.2013. 11.53

Nav vairs neviena godīga apstākļa, kas aizkavētu TeleMedia centra apraides anulēšanu.

+6
-1
Atbildēt

6

    Inese > Vijārs Dzenis 11.07.2013. 14.02

    Andža, tu esi RetroFM fans? Un tā vietā, lai še vairotu savus komentus, būtu labāk uzbliezis augšā savu staciju ;)

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > Vijārs Dzenis 11.07.2013. 15.28

    Par savu motivāciju varu pastāstīt ;) Garlaicība un laika nosišana pīppauzēs ;)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Vijārs Dzenis 11.07.2013. 12.57

    Viens ir – nav gribas un vēlēšanās anulēt.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Vijārs Dzenis > Vijārs Dzenis 11.07.2013. 13.20

    Nu tos abus kāreiz par objektīviem un godīgiem “apstākļiem” nenosaukt… Nesen bija gadījums – RetroFM izteica brīdinājumu par formāta neatbilstību (kārtējais sū%#a retranslators), izsauca uz pārrunām un rezultātā parādījās ziņa, ka šim retroFM apraides atļauja… pagarināta uz 10 gadiem!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Vijārs Dzenis > Vijārs Dzenis 11.07.2013. 14.33

    Hmm.. un interesanti zināt, kāda motivācija tev te bija pievienot šo savu komentāru ja tā arī nemaz neizlasīji, vai nesaprati ko rakstīju? Bet nu ok ;D

    Kopumā jau tomēr vairums enerģijas patērēju uz rīcību dzīvē, nevis komentāru vairošanās, tāpēs es ka domāju liekam uztraukumam šeit nav nekāda pamata.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Vijārs Dzenis 11.07.2013. 23.47

    “Garlaicība un laika nosišana pīppauzēs”
    Partijas uzdevums un materiālie stimuli – neskaitās?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu