Ziņojums: Latvijas iedzīvotāji korupcijas līmeņa samazināšanos nemana • IR.lv

Ziņojums: Latvijas iedzīvotāji korupcijas līmeņa samazināšanos nemana

21
NULL

Vairākums uzskata, ka politiskās partijas Latvijā ir korupcijas ietekmētas

55% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pēdējo divu gadu laikā korupcijas līmenis valstī nav mainījies, liecina organizācijas “Transparency International” veiktais pētījums.

Savukārt 11% aptaujāto domā, ka tas ir manāmi paaugstinājies, 18% aptaujāto domā, ka tas ir nedaudz palielinājies, bet 15% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka korupcijas līmenis ir nedaudz samazinājies, ziņo LETA.

Aptaujā 51% respondentu pauduši viedokli, ka korupcija publiskajā sektorā ir nopietna problēma, bet 26% aptaujāto radies viedoklis, ka tā ir problēma, tomēr viņi to nav nosaukuši par nopietnu. Tikmēr 20% aptaujas dalībnieku korupciju novērtējuši kā nelielu problēmu, bet 4% aptaujāto tā neliekas problēma.

51% aptaujāto arī pauda uzskatu, ka valdības mēģinājumi cīnīties ar korupciju Latvijā nav efektīvi. Tāpat vairāk nekā puse aptaujāto – 53% – uzskata, ka valdības darbu vada dažu lielu grupu personīgās intereses.

Liels procents respondentu Latvijā – 68% – pauda nostāju, ka politiskās partijas Latvijā ir korupcijas ietekmētas, 56% uzskata, ka korupcija ietekmē arīdzan parlamentu, bet 31% respondentu norādījuši, ka arī medijus Latvijā ietekmē korupcija.

Teju puse jeb 48% aptaujāto pauda viedokli, ka korupcija ir ietekmējusi arī tiesu varu Latvijā. Tikpat liels procents aptaujāto saskata korupcijas ietekmi medicīnas nozarē. 68% aptaujāto korupcijas ietekmi sajutuši attiecībās ar valsts amatpersonām un ierēdņiem.

Pētījumā noskaidrots, ka Latvijā kukuļus devuši 19% respondentu: ceturtdaļa jeb 25% no tiem kukuļus devuši policijai, savukārt 24% – medicīnas iestādēs.

Pētījuma gaitā 107 pasaules valstīs tika apjautāti 114 000 cilvēku. Pēdējā gada laika kukuļus valsts pārvaldes vai institūciju darbiniekiem maksājuši 27% respondentu. 36 valstīs par korumpētāko institūciju tiek uzskatīta policija, 20 valstīs šajā jomā vissliktākā slava ir tiesu sistēmai. Savukārt 51 valstī par korumpētākajām tiek uzskatītas politiskās partijas.

 

Komentāri (21)

Māris Bārzdainis 11.07.2013. 09.38

Valstī, kur ir tāds prezidents, kā “mūsu” Bērziņš, korupcijas līmenis samazināties nekādi nevar.
Valstī, kur divas piedzērušās tiesneses vada sēdes un pēc tam paliek darbā, korupcijas līmenis samazināties nu dien nevar.
Valstī, kur nauda seko nevis skolēniem, bet oligarhiem, par korupcijas līmeni labāk nesapņot.
Valstī, kur jau ilgstoši saimnieko smagos noziegumos apsūdzēts Puzes lops un par visiem ņirgājās, korupcijas līmenis tikai celsies.
Valstī, kur partijas ieceļ naudīgos amatos savus biedrus un pēc tam saņem no tiem “otkatus”, par korupcijas līmeņa mazināšanos varam aizmirst.
Valstī, kur godīgākā no godīgākajām partijām VIENOTĪBA ir līdz ausīm iegrimusi korupciju, otkatu, savējo bīdīšanu skandālos un kļuvusi sabiedrotā Lembergam, kura aizver acis uz visām nelikumībām ostās, par korupcijas mazināšanos nav pat ko sapņot.
Var jau vēl turpināt….

+6
0
Atbildēt

3

    toms_soiers > Māris Bārzdainis 11.07.2013. 18.05

    Paldies par komentāru, problēmu risināšanā nudien pirmais solis ir to atzīšana. Tomēr bažas raisīja pāris jūsu apgalvojumi, un tā kā regulāri nesekoju līdzi Latvijas presei, ja jums ir laiks skaidrot, labprāt dzirdētu konkrētus piemērus, kas argumentē daļu jūsu apgalvojumu.

    “Valstī, kur ir tāds prezidents, kā “mūsu” Bērziņš, korupcijas līmenis samazināties nekādi nevar.”

    – Kāds tad īsti ir tas prezidents Bērziņš? Ko KONKRĒTI briesmīgu viņš ir vai nav izdarījis?

    “Valstī, kur divas piedzērušās tiesneses vada sēdes un pēc tam paliek darbā, korupcijas līmenis samazināties nu dien nevar.”

    -Tas protams ir briesmīgi, bet kāds tam sakars ar korupciju?

    “Valstī, kur nauda seko nevis skolēniem, bet oligarhiem, par korupcijas līmeni labāk nesapņot.”

    -Skolas taču vēljoprojām saņem konkrētu maksājumu par katru mācošos skolēnu?

    “1) Valstī, kur jau ilgstoši saimnieko smagos noziegumos apsūdzēts Puzes lops un par visiem ņirgājās, korupcijas līmenis tikai celsies.
    2) Valstī, kur partijas ieceļ naudīgos amatos savus biedrus un pēc tam saņem no tiem “otkatus”, par korupcijas līmeņa mazināšanos varam aizmirst.
    3) Valstī, kur godīgākā no godīgākajām partijām VIENOTĪBA ir līdz ausīm iegrimusi korupciju, otkatu, savējo bīdīšanu skandālos un kļuvusi sabiedrotā Lembergam, kura aizver acis uz visām nelikumībām ostās, par korupcijas mazināšanos nav pat ko sapņot.”

    Par šiem 3 tā kā būtu dzirdējusi, tomēr, pateicoties mūsu un starptautiskajai likumdošanai lielākoties šie jautājumi nav tik viegli risināmi. Vakances valsts uzņēmumos ir sāpīgs temats, jo veidot rūpīgu un atvērtu personālatlases procesu maksā gan naudu, gan vadības laiku (kas ir nauda), gan ietver sevī nopietnus riskus. Privātuzņēmumos 75% no brīvajām darba vietām, ja ne vairāk, tāpat ir aizpildītas bez konkursa tieši iepriekšminēto iemeslu dēļ. Piemēram, šis gan ir ļoti radikāls piemērs, investīciju bankā Goldman Sachs ASV katrs jauns darbinieks, kas iziet cauri atlases procesam, firmai izmaksā vidēji 500 tūkstošus ASV dolāru pazaudētā laikā, juristu pakalpojumos, apmācībā u.c. Turpretī, ja pieņemam darbā radinieku (kas gan citur pasaulē, taisnība gan, ir ļoti pretrunīgi), draugu vai paziņu mēs apmēram zinam šī cilvēka darba spējas un potenciālos trūkumus, kas nav mazsvarīgi. Protams, es neņemos apgalvot, ka šie darbā pieņemtie radinieki ir labākie kandidāti šim darbam, tomēr gribēju norādīt, ka bieži vien privātajā sektorā notiek tieši tas pats.
    Par oligarhu ķeršanu: tas nav tik vienkārši, jo tikpat kā visa šo cilvēku bagātība ir “sasieta” ar dažādām sasistībām un konti lielākoties pazuduši kādās nodokļu debesvalstīs. Tomēr jāsaka, ka, cik nācies runāt ar paziņām, kas strādā dažādu banku private wealth management nodaļās, šādas shēmas izmanto bagāti cilvēki un uzņēmumi visā pasaulē.

    Visa pasaule cīnās ar šīm problēmām, bet citas valstis ar to tiek galā labāk, savukārt citas sliktāk. Mēs galīgi neesam to sliktāko galā, bet vēljoprojām ir valstis, kas mums ir priekšā un no kurām varam ņemt piemēru. Latvieši kā tauta ir ļoti efektīvi atrast problēmas un kritizēt, kas galīgi nav slikta īpašība. Tomēr, nākamais solis ir meklēt šīm problēmām risinājumus un šos risinājumus ieviest, kas vidējam pilsonim izskatās, ka sagādā galvassāpes. Neviens cits kā katrs pilsonis (un nepilsonis) individuāli un interešu apvienībās nevar šīs lietas labot. Kamēr sabiedrība būs pasīva, spēs tikai norādīt uz problēmām (kas jau ir sākums, taču ar to nepatiek!), bet neizrādīs iniciatīvu aktīvi diskutēt par problēmas cēloņiem, potenciālajiem risinājumiem, par citu valstu pieredzi un kādi būtu nākamie soļi kas jāveic, valstī nekas nemainīsies vai mainīsies ļoti lēnām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Māris Bārzdainis 11.07.2013. 10.12

    Divas tieneses – alkoholiķes, kuras vada tiesas procesus totāli pillā, un nav uz to nekāda reakcija ne no viena, ne no pašiem tiesnešiem, ne TM, saprotams, ka ir tam apstiprinājums, bet, vēl jau ir ļoti daudzi dīvaini tiesu lēmumi, par kuriem arī nevienam nav nekāda daļa.
    Latvijā nav tiesu sistēma, ir tikai tās imitācija.
    Ja jau bijušais TM Bērziņš būda Lembergam labvēlīgus lēmumus, kur tad vēl tālāk?
    Galīgi “sasmērējies” Lūsis nokļūst NA spicē.
    Vaškevicu palaiž Bickovica AT, kaut, tā varēja būt izcila prāva, par Vilkasti, kurai sen būtu jāsēž aiz restēm, bet, kurai atkal ir biznes, un viņa turpina smieties par šo valsti, un daudziem citiem gadījumiem pat nerunājot.
    Tā jau ir tā korupcija, citiem vārdiem, degradācija, patreiz ytāda ir ne tikai mūsu tiesu sistēma, bet, visa politiskā sistēma, un, ne jau tikai NA pie tā vainīga, tāda attieksme pret tiesiskumu ir vairākumam politisko partiju.
    Mu,ms maza valsts, un, ja pavilks no viena gala, tas var aiziet ļoti tālu, tāpēc , kam to vajag, neviens nav ieintersēts kādos skaļos procesos.
    Tāpēc, manuprāt, korupciju šai valstī var pārtraukt tikai pilnībā nomainot politisko eliti, bet, tas ir nereāli, un, kāda garantija, ka nākamā būs labāka?
    Un jebkurš, kas gribēs ko mainīt, tiks ātri vien apmelots un iznīcināts, pat, ja viņš gribēs ko mainīt AI “biznesā”, kas ir daļa no tās valsts nozagšanas sistēmas, kur nu, ja vēl pieķersies tiesībsarg. struktūrām vai lielajiem blēžiem, vairāki Lembega lietā pazudušie liecinieki visiem brīdinājums – man to vajag?
    Esmu runājis ar pāris it kā normāliem cilvēkiem, kas tur ir iekšā, viņi saka – man arī tas riebj, bet, šo sistēmu mainīt nav iespējams, drīzāk tad, nomainīs mani, bet, man ir ģimene, utt., tāpēc es, labāk, dzīvoju mierīgi un pielāgojos sistēmai.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lindapastare > Māris Bārzdainis 11.07.2013. 12.03

    Nav jau ar ko nomainīt to eliti. Vai parastie cilvēki ir citādi? Piemēram, pašvaldību vēlēšanās cilvēki nereti balso par sev personīgi pazīstamiem cilvēkiem. Pat ja visi mani radi, draugi un attāli paziņas balotētos, man būtu ļoti maza izvēle, jo tikai par 4-5 no vairākiem simtiem es būtu par 99% pārliecināts, ka būs pilnīgi godīgi. Vēl kādi 30-50 varētu būt godīgi, bet galvu ķīlā neliktu. Pārējie ir cilvēki parastie, kam dot pateicības ārstiem (lai paātrinātu procesus) vai dot desmitnieku ceļu policijai šķiet OK. Protams, ironiskā kārtā tie ir arī lielākie valdības lamātāji :) Turklāt tie ir arī aktīvākie cilvēki, kas reāli arī būtu iespējamie deputātu kandidāti. Tad kā un ar ko aizstāt esošos korumpantus, ja godīgie cilvēki tur gandrīz vispār neiet?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 11.07.2013. 10.17

Džerim
Ja iedod pēc operācijas, tads tā ir pateicība, ja pirms – tad jau tas ir kukulis…

Nevajag censties novilkt līniju starp “labo” pateicību un “slikto” kukuli. Ārstam kā jebkuras citas profesijas pārstāvim ir atbildīgi jādara savs darbs. Kā, piemēram, uz mani skatīsies ārsts, ja pēc operācijas es uzskatīšu, ka man nav jādod “pateicība” par to, ka ārsts ir izdarījis savu darbu, bet mans palātas biedrs būs bijis traki pateicīgs? Vai man būtu jājūtas nepateicīgai? un vai ārsts uz mani neskatīsies šķībi?

Tu tak neiedomāsies man izteikt materiālu pateicību klāt pie pakalpojuma cenas, ja būsi apmierināts ar manis sniegtā pakalpojuma kvalitāti? Tāpēc jau ir tik grūti izskaust korupciju, ka maziņos kukulīšus “maziņie” (sabiedrības plānais gals) uzskata par maziņām pateicībām un pieņem to kā normu. Un tas, ko kā normu pieņem sabiedrības plānais gals, kas ir 95% sabiedrības, kā normu pieņem arī resnais gals. Tikai izpratne par “mazumiņu” ir atšķirīga. Ja tante runā lata un santīma kategorijās, Šlesers runā mljrd. (vairs ne mlj.) kategorijās. Tam cipars ar trim 0 ir mazumiņš – maza pateicībiņa.

+3
0
Atbildēt

4

    ligakalnina > silvija_vitina 11.07.2013. 10.22

    Nu tāpēc jau Rietumos nav iedomājamas nekādas pateicības, bet, nu Latvijā realitāte ir tada, kāda ir.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > silvija_vitina 11.07.2013. 12.29

    Kāds sab. vairākums, tāds prezidents, tas ir jāatzīst.
    Nu, vēl jau viss priekšā, acīmredzot, vairākumam vēlētāju RP, kas, tomēr, centās kaut ko šai valstī mainīt, un ir rietumniciski orientēta,kaut, izdarīja daudzas kļūdas, pārsvarā. Zatlera muļķības dēļ, vairs nebūs.
    Tāpēc pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām Latviju var sagaidīt īsts murgs ar SC, ZZS, un NA vairākumu, saprotams, formāli jau tāda koalīcija nebūs, bet, reāli var būt, tāpat, kā līdz šim bijusī neformalā SC un ZZS koalīcija, un tad RP daudzi rietumnieciski noskaņoti cilvēki atcerēsies ar nostalgija, jo ko var savārīt tāds vairākums, var tikai zīlēt.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > silvija_vitina 11.07.2013. 12.34

    susurs: LABS!:) Vēl par valsts vecāko papu, Dinamo Gunču varēji piemest dažas pagales!:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > silvija_vitina 11.07.2013. 12.16

    Visvairāk mani fascinē mūsu prezidents ar savām “kājiņām” un viņa samērā augstā popularitāte.
    Protams, Bērziņš ir tikai Lemberga atspulgs, bet tomēr – ar tādu “sastrādātu” pensiju, bet daudzas pensionāres (to zinu ), viņu ieraugot, no sajūsmas mīž biksēs.
    Viens te pareizi teica, ka Bērziņš ir visu latviešu vidējais metramērs un tāpēc tik pārliecinoši rullē.
    Es gan ar sasprindzinājumu un rūpēm vienmēr, katrā Bērziņa uzrunā vai ceļojumā ar nemieru sekoju, lai tik mūsu līderis nesataisa kādas ziepes.
    Ja kādu purkšķi palaiž pie galda, tā jau nav liela bēda. Starp citu veciem valsts līderiem rietumos noteikti līdzās ir sekretāri – tulki, kas šo nesmukumu uzņemās uz sevi un šo praksi ir jāpārņem arī mums.
    Miesassargiem arī noteikti ir apnicis veco perdeli modināt tualetēs, kur tas regulāri aizmieg uz poda.
    Bezšaubām, Bērziņa ceļojumam uz Vatikānu sekoja visi, kam bija svarīga Latvijas galvenās personas neizgāšanās.
    Pirmkārt, lai kādam žurnālistam vai, nedo Dies, Šveices gvardam nepiesola pa purnu. Šveices sardze tur ir visi tā ap 1,9 m garumā….
    Otkārt, lai Romās pāvestu nenosauktu par Romānijas pāvestu.
    Protams, nevar palaist garām prezidenta dāvanu no visas Latvijas tautas.
    Latvija visā pasaulē ir pazīstama ar trim lietām – Dziesmu svētki, Lielvārdes josta un Lieldienu olas. Nolēma olas. Turklāt, zinot mūsu prezidenta askētiskumu, no sākuma bija nolemts uz Vatikānu vest plastmasas olu turētājus, bet tad caur diplomātiskajiem kanāliem tika uzzināts, ka Pāvests tur peld sudraba izšķērdībā, un prezidents nolēma vest olu turētājus no sudraba.
    Nav zināms, vai tie bija paša Bērziņa olu turētāji, bet ja tā, tad gan bēdīgi – mūsu valsts pirmās personas olas paliek bez fiksācijas un pagriezienos var ievērot veco labo fizikas inerces likumu.
    Man ļoti patika arī Bērziņa novēlējumus Pāvestam, citēju – “novēlu nostrādāt visu atlikušo termiņu”
    Un, protams, gaišā meitene Dačuks, kas sāk pavadīt mūsu prezi visos vojāžos. Ir skaidri redzams, ka viņa savu maigo Andri mīl arī bez visām kājiņām un miljoniem.
    Esmu pārliecināts – ja Andrim kaut kas saietu uz īso un viņš pliks ar tarbu uz pleciem (kā Sprīdītis) aizietu pasaulē laimi meklēt, Dacīte pamestu visu bagātību un sekotu savai dzīves mīlestībai. Cik aizkustinoši.
    Kāds pretstats ir Zatlera Ļiļka, kas ieķērusies sava vīra piedurknē un reizē arī bākugunīs alkatīgu skatu traucās pa Rīgu, ka bumbierenes vien nozib.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 11.07.2013. 15.38

Visa šī sapuvusī sistēma ir jānojauc līdz pamatiem! Jāuzprasa OPEC valstīm, kā tās skatās uz tām fīrēm, kuras mūsu vadoņi grib mums iebarot kā normālu parādību. Mūsu valdībai ir izstrādājusies imunitāte pret jebkuru mēģinājumu pacelt korupcijas jautājumu, tāpēc risināšana jāpaceļ starptautiskā mērogā.
Jāsalīdzina visi mūsu likumi af dāņu un somu likumiem. Mēs taču gribam līdzināties viņiem?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu