"Fitch Ratings" pēc uzaicināšanas eirozonā paaugstina Latvijas reitingu • IR.lv

“Fitch Ratings” pēc uzaicināšanas eirozonā paaugstina Latvijas reitingu

13
Foto: EPA/LETA

Latvijas pievienošanās eirozonai uzlabos fiskālo un ārējo finansēšanas elastību

Reaģējot uz uzaicinājumu Latvijai pievienoties eirozonai, viena no lielākajām starptautiskajām reitingu aģentūrām “Fitch Ratings” otrdien paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi – no “BBB” uz “BBB+”, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

Latvijai reitings ir paaugstināts ar stabilu reitinga prognozi nākotnē.

Aģentūra lēmumu par reitinga paaugstināšanu pamato ar galīgo lēmumu uzaicināt Latviju pievienoties eirozonai no nākamā gada 1.janvāra. “Fitch Ratings” uzskata, ka ieviešana ir pozitīvs solis Latvijas mazajai un atvērtajai ekonomikai, kas jau tagad ir stipri “eiroizēta”.

Tāpat aģentūra norāda, ka Latvijas ekonomika ir cieši integrēta Eiropas Savienības ekonomikā – gan tirdzniecības un investīciju jomā, gan ņemot vērā, ka būtisku daļu finanšu sektora veido Ziemeļvalstu bankas. Turklāt Latvijas ekonomika ir parādījusi arī Māstrihtas kritēriju izpildei nepieciešamo elastību un valsts pievienošanās eirozonai vēl vairāk veicinās uzticēšanos tās īstenotajai politikai, uzskata aģentūra.

Tā uzsver, ka Latvijas pievienošanās eirozonai uzlabos fiskālo un ārējo finansēšanas elastību, izmantojot eiro kursa rezerves valūtas statusu. Bet Latvijas Bankai pievienošanās nodrošinās piekļuvi Eiropas Centrālās bankas likviditātes instrumentiem.

Latvijai stabils kredītreitinga nākotnes novērtējums noteikts, jo iespējamie ar ekonomikas attīstību saistītie riski ir sabalansēti. Ja Latvijas ekonomika turpinās uzrādīt spēcīgu, sabalansētu izaugsmi un būtisku ārējā parāda samazinājumu, varētu sekot turpmāka Latvijas kredītreitinga paaugstināšana.

Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) norāda, ka kredītreitinga paaugstināšana ir secīgs notikums Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē apstiprinātajam galīgajam lēmumam par Latvijas pievienošanos eirozonai. “Šis valstij ir ļoti nozīmīgs novērtējums, kas saistāms ar tautsaimniecības attīstību un valsts reputāciju ārvalstu investoru acīs. Kredītreitinga paaugstināšana ir arī starptautisks pierādījums, ka joprojām varam sevi parādīt kā uz attīstību un konkurētspēju orientētu valsti,” komentē ministrs.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padome (ECOFIN), kurā darbojas Eiropas Savienības valstu finanšu ministri, 9.jūlijā pieņēma galīgo lēmumu par Latvijas uzņemšanu eirozonā. 2014.gada 1.janvārī Latvija kļūs par 18.eirozonas valsti. Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar līdz šim Latvijas Bankas apstiprināto oficiālo kursu – viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

 

Komentāri (13)

austrisv 10.07.2013. 08.57

Pēc dziesmu svētkiem kārtējā jaukā ziņa par EUR un finanšu reitingu pacelšanu!
Ar Emsi sākās finanšu reitingu lejupslīde! tad nu varam, ja galva ir uz pleciem, padomāt, kuru partiju vadībā gājām uz krīzi, bet, kuru partiju vadībā ejam uz ekonomika saugšupeju.
Zinu, zinu, tūlīt parādīsies EUr nidēji, kuri uzbruks neargumentēti, bet, lai jau suņi rej, bet karavāna iet tālāk uz augšupeju, ja vien atkal nesavēl tos laupītājus. R, saldais pārītis TVix jau šeptējas ātri vien RD ar tramvaju iepirkumiem.

+13
-2
Atbildēt

0

ligakalnina 10.07.2013. 09.11

“Imperalisti”, “sorosīti”, “liberasti”, utt., viltīgi ievelk Latviju arvien dziļāk savos tīklos, arvien vairāk atraujot no dižās, proletaāriskās un tautām labvēlīgās NVS valstu savienības, taisni tur vēlas iestāties visas civilizētas un progresīvās valstis, nevis tai Eiropā, kur pilnībā valda “pederasti” un “liberasti”, kādi vēl te var būt komentāri.

+13
-4
Atbildēt

7

    janis17 > ligakalnina 10.07.2013. 09.26

    Ja tu nemuldētu, tad es tev neatgādinātu tavu vēlmi redzēt sc valdībā, zatlera tankus un tava drauga urbja biškeku :) Laikam jau tie pederasti būs tevi izmantojuši, ja tik daudz par viņiem domā :)

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 10.07.2013. 09.19

    Par daudz esi aizrāvies… :)

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 10.07.2013. 09.43

    Secinājumus noteikti izdarīšu, tikai nesapratu kādā sakarā tu tos, kā teici – pederastus sasaistīji ar Latvijas kredītreitingu?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 10.07.2013. 14.00

    Dzeri, Dod Dievs mums pie varas tādus “liberastus”, kā Igaunijā, Čehijā, Vācijā, Somijā…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 10.07.2013. 09.48

    Vienkārši ironija, vai tad nesaprati, ka tas nebija nopietns komentārs.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 10.07.2013. 09.36

    Saprotu tavu sāpi, bet, reāli NA tuvākais partneris un arī ideoloģiski vistuvākā partija ir ZZS, ne Lembergs, ne Dzintars to neslēpj, un bārsta cits citam komplimentus.
    Un ZZS tuvākais partneris ir SC, paņem visus balsojumus, kur ievēlēti visi Bickovici un līdzīgie, un izbalsoti godīgi cilvēki.
    Tā ka muldēt jau var visu, bet, realitāte ir tāda, ka SC, ZZS un NA ir ideoloģiski ļoti tuvi, arī ienaidnieki, visādi tur liberasti, utt., tiem ir vienādi, secinājumus katrs var izdarīt pats.
    Un visa tā NA patriotiskā muldēšana un populistiski likumprojekti ir tikai un vienīgi PR.
    Kvalitāte un domāšanas modelis, kas ir tīri sovjetisks, visām trijām šim partijām stipri līdzīgs, būtu pie varas komunisti – Dzintars un Iesalnieks būtu dedzīgi komjaunieši, un cīnītos par internacionalismu, nu un SC un ZZS funkcionāri tādi jau bijuši un arī paliek.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 10.07.2013. 09.23

    Zinu, aivarsk, zinu, NA viedokli par to visu, taisni tāds, kā SC un ZZS viedoklis.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

janazakovica 10.07.2013. 12.55

visiem kam nepatik euro savieniba ar euro var vakties uz padomju savienibu..nu jau bijuso..pielikumaa 20 valstu saraksts..latviesu tizleniem nekad nekas nebus labi..vini vienmer bus vergu dveseles grutdieni blaumana naves enaa varoni..aiz loga ir kapitalisms..a jums kas smadzenees..? gaudas un tizlums..?

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu