“Lielvārda” digitālā bibliotēka darbojas eksperimentālā režīmā • IR.lv

“Lielvārda” digitālā bibliotēka darbojas eksperimentālā režīmā

44
Foto: Edijs Pālens, LETA
Dita Pabrika

Izglītības ministrija nesola šāda veida digtalizāciju skolās jau šoruden

Izdevniecība „Lielvārds” laidusi klajā digitālo bibliotēku, kas palīdzēs skolēniem vieglāk piekļūt izdevniecības mācību grāmatām. Kopš aprīļa sistēma darbojas izmēģinājuma režīmā un ir pieejama jebkuram interesentam. Tomēr šāda veida digitalizēta izglītības sistēma visā Latvijā šoruden vēl ieviesta netiks, Ir.lv vēsta Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Digitālajai bibliotēkai skolēns var piekļūt caur portālu “e-klase.lv” vai sociālajiem tīkliem, izmantojot viedtālruņus un planšetdatorus. Līdz ar to mācību grāmatas ir pieejamas ne tikai skolā vai mājās, bet arī sabiedriskajā transportā un citur. Bibliotēkā var lasīt „Lielvārda” izdotās mācību grāmatas dabaszinībās, matemātikā, latviešu valodā, sākot no pirmskolas līdz 12.klasei.

Kā Ir.lv skaidro izdevniecības valdes priekšsēdētājs Aivars Gribusts, sākotnējā iecere bijusi programmatūra, kas palīdz skolotājiem datorā strukturēt „Lielvārda” veidotās interaktīvas darblapas (nodarbību materiālus). Taču izstrādes procesā izdevniecība nonāca līdz idejai par digitālo bibliotēku, kurā ikviens skolēns „Lielvārda” digitālās mācību grāmatas „var nomāt” uz mēnesi vai ilgāk. „Lielvārds” Digitālās bibliotēkas tapšanā un attīstībā investēti vairāk nekā 35 tūkstoši latu. 

„Lielvārda” produkcijā patlaban ir arī interaktīvās tāfeles un galdi, tomēr šāda veida digitalizēta izglītības sistēma visā Latvijā šoruden vēl netiks ieviesta, Ir.lv vēsta Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Ministrija skaidro, ka „būtiskākais atbalsts šajā virzienā būs ES investīcijas, un projektu ieviešana varētu tikt sāka 2015.gadā”. IZM cer pakāpeniski paplašināt digitālo mācību līdzekļu – interaktīvās grāmatas, informācijas sistēmas un resursus. Šāda mācību procesa digitalizācija Latvijā varētu izmaksāt aptuveni 12 miljonus latu.

Šogad februārī toreizējais izglītības ministrs Roberts Ķīlis, runājot par digitalizāciju skolās, teica, ka planšetdatoru nodrošināšanai skolēniem un viņu skolotājiem būtu nepieciešami ne vairāk nekā 20 miljoni lati, ziņoja aģentūra LETA. Ja neizdošoties pārliecināt valdību par nepieciešamību iegādāties planšetdatorus, tad ministrija kā alternatīvu šādu datoru iegādei paredzējusi naudu struktūrfondos no 2015.gada.

„Lielvārds” valdes priekšsēdētājs Aivars Gribusts Ir.lv uzsver, ka „izglītības sistēma ir konservatīva. Skolotāja loma ir atslēga pārmaiņām”. Jau tagad skolas var iegādāties „Lielvārda” interaktīvās tāfeles un interaktīvos mācību galdus “ActivTable”, ko ražo Lielbritānijas uzņēmums „Promethean”. Tiesa, šāds galds patlaban maksā diezgan dārgi – Ls 4299, neskaitot PVN.

Tomēr šāda moderna tehnika ir nozīmīgs ieguvums izglītības sistēmai, kas palīdz gan skolēniem, gan skolotājiem veidot savstarpēju komunikāciju, kā arī izpratni par sadarbību un mācību vielu, saka Gribusts. Tieši interaktīvie galdi ir veids, kā skolēniem, sadalītiem darba grupās, sekot un iesaistīties mācību procesā interaktīvi – skolēns gan komunicē ar saviem grupas biedriem, gan viss mācību process ir pārskatāms. Savukārt skolotāji var sekot katra skolēna individuālajam attīstības līmenim. „Esam pārliecinājušies par Latvijas skolotāju, jo īpaši pirmsskolas un sākumskolas pedagogu, vēlmi lietot šo tehnoloģiju savās mācību stundās,” stāsta Gribusts.

Interaktīvo galdu jau izmanto Kokneses speciālā internātskola. „Vienkārši ekselenti,” – tā sekmes komentē skolas direktore Dagmāra Isajeva, skaidrojot, ka „darbs ir ļoti kvalitatīvs, tas palīdz organizēt un ietaupīt gan laiku, gan mācību materiālus”. Šāda neverbālā komunikācija arī atbalstot skolēnus nebaidīties kļūdīties, “jo kļūdas var izlabot”. Patlaban skola izmanto vienu interaktīvo galdu un “iPad” planšetdatorus. Skolā, kurā mācās bērni ar īpašām vajadzībām, šādi mācību materiāli īpaši veicina attīstību, skaidro direktore.

„Lielvārda” vadītājs stāsta, ka patlaban skolās un pašvaldībās interaktīvo galdu iepirkuma gan neesot, taču, izpētot pieprasījumu Somijas skolās, ir skaidrs, ka šādas digitālas pārmaiņas izglītības sistēmā drīzumā gaidāmas arī Latvijā.

„Lielvārds” jau kopš 2006.gada sadarbojas ar Lielbritānijas uzņēmumu „Promethean”, kas piedāvā daudzus inovatīvus mācību materiālus, tai skaitā interaktīvo galdu “ActivTable”. Izdevniecība “Lielvārds” ir jau sagatavojusi vairāk nekā 20 Latvijas izglītības standartam atbilstošas “ActivTable” aktivitātes pirmsskolai un sākumskolai. Piemēram, matemātikas un latviešu valodas uzdevumi balstīti Latvijas izglītības sistēmas normās 5 – 6 gadus veciem bērniem. “Tas noteikti ir tikai sākums jauniem XXI gadsimta digitālajiem mācību līdzekļiem, kuru izstrādi turpināsim,” saka Gribusts.

Digitālo projektu pamats ir izdevniecībā veidotais mācību izdevums sešgadīgajiem “Sākam mācīties!“, kuru veidojis autoru kolektīvs Zentas Anspokas vadībā. Interaktīvajam galdam “ActivTable” programmē un uzdevumus veido datorgrafiķis Matīss Justs pirmsskolas un sākumskolas projektu atbildīgās redaktores Eginas Birzgales vadībā.

 

Komentāri (44)

ineta_rr 08.07.2013. 18.37

Man bail prasīt, bet tas brīnums tiešām ir pieejams visiem galddatoriem vai tikai ar Windows? Un ielikt Windows 8 planšetes attēlu pie raksta arī jāmāk, jo ar planšetdatoru var saprast iPad, var saprast kārtējo Android, bet Windows 8 planšete nu tikai MS zombijiem var ienākt prātā, kad runa ir par planšetdatoriem. Un ieviest var krietni lētāk – no maketētās versijas izgatavojam PDF, ja jau nav PS, vai ePub versiju un nosūtam kopiju skolai + servējam no sava HTTP servera visiem dažiem miljoniem potenciālo interesentu. Izmaksas tuvu 0.

+2
0
Atbildēt

0

lailabidzane 08.07.2013. 19.58

.

Apsveicu, Avar!

Īpaši izdevies reklāmraksts. Par interaktīvo galdu. Nu, to pašu, kurš par 4299 LVL. Jā, neskaitot PVN.

P.S.
Saldējumu taču IR praktikantei izmaksāji, ko?

0
0
Atbildēt

0

Inese 08.07.2013. 17.34

Nu bet protams, bez interaktīvajiem mācību galdiem par Ls 4299, neskaitot PVN, nu nekādi neiztikt ;)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu