Gada inflācija jūnijā – 0,2% • IR.lv

Gada inflācija jūnijā – 0,2%

5
Tirgū. Foto: Gedimins Savickis, F64

Salīdzinājumā ar maiju patēriņa cenas augušas par 0,2%

Jūnijā Latvijā atgriezusies gada inflācija – vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar 2012.gada jūniju, palielinājās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieauga par 0,4%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,4%.

Salīdzinot ar maiju, jūnijā patēriņa cenas pieauga par 0,2%. Precēm cenas pieauga par 0,2% un pakalpojumiem – par 0,3%, ziņo LETA.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,9%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām šāgada jūnijā, salīdzinot ar 2012.gada jūniju, bija cenu kāpumam pārtikai, kā arī cenu kritumam transporta precēm, pakalpojumiem un sakaru pakalpojumiem. 

Pārtikas grupā cenas pieauga dārzeņiem un kartupeļiem (+17,7%), maizei un graudaugu izstrādājumiem (+2,1%), svaigai gaļai (+2,3%), cepumiem un konditorejas izstrādājumiem (+5,0%), savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams olām (-12,3%), tējai, kafijai (-1,5%) un cukuram (-1,7%), ziņo CSP.   Degvielai gada laikā cenas samazinājās par 2,4%, bet automašīnām – par 6,3%.

Telekomunikāciju pakalpojumi kļuva par 7,4% lētāki, galvenokārt mobilo telekomunikāciju un interneta pieslēguma pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākie cenu kāpumi bija vērojami tabakas izstrādājumiem, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem. Lētāki kļuva apavi, kā arī audio, video, foto un datu apstrādes iekārtas.

Jau ziņots, ka maijā tika novērota gada deflācija – patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar 2012.gada maiju, samazinājās par 0,1%. Precēm cenas samazinājās par 0,1%, arī pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,1%.

Salīdzinot ar aprīli, maijā vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,1%. Precēm vidējais cenu līmenis nemainījās, bet pakalpojumiem pieauga par 0,3%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 1%. Patēriņa cenas 2012.gadā palielinājās par 1,6%. Tai skaitā precēm cenas pieauga par 2%, bet pakalpojumiem – par 0,5%.

 

Komentāri (5)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu