Kanādā naftas vilciena sprādziens noposta pilsētas centru • IR.lv

Kanādā naftas vilciena sprādziens noposta pilsētas centru

37
Pēc degvielas vilciena eksplozijas Kanādas pilsētiņā. Te redzama vieta, cik tuvu namiem tas noticis. Foto: AFP/LETA

80 cilvēki pazuduši bez vēsts, cietušo skaits var palielināties

Kanādā Kvebekas provinces Lakmegantikas pilsētā, sestdien vilcienam ar naftas produktu kravu noskrienot no sliedēm un eksplodējot, izpostīti vairāki desmit māju. Izpostīts pilsētiņas centrs, caur kuru gāja dzelzceļa sliedes. Vismaz 80 cilvēki patlaban tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, pavēstīja ugunsdzēsēju dienesta pārstāvis.

Nelaimes gadījuma vietā atrasti trīs bojāgājušo līķi, tomēr amatpersonas brīdina, ka bojāgājušo skaits var pieaugt, ziņo LETA/AFP.

Kādā bārā, kuru pārņēmušas liesmas, bijuši vismaz 50 cilvēki, sacīja ugunsdzēsības dienesta amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. “Nekas nav palicis pāri,” viņš sacīja.

Pēc tam kad vilciens ap plkst.1.20 (pēc vietējā laika; plkst.7.20 pēc Latvijas laika) noskrējis no sliedēm, Lakmegantikā bijuši dzirdami seši sprādzieni, pastāstīja liecinieki. Pilsētā, kurā pavisam ir 6000 iedzīvotāju, 2000 cilvēku evakuēti.

“Negribu nosaukt konkrētu skaitļus, bet varu pateikt, ka mēs diemžēl sagaidām bojāgājušo skaita pieaugumu,” sacīja Kvebekas policijas preses pārstāvis Gajs Laponts.

Vilciens atradies uz rezerves sliedēm, bet nezināmu iemeslu dēļ tas sācis ripot lejā no paugura Lakmegantikas pilsētas virzienā, skaidroja uzņēmumā, kuram pieder vilciens. Vilciens pilsētā iebraucis samērā lielā ātrumā, pastāstīja aculiecinieki.

Ugunsgrēks, kas izraisījies sprādzienu dēļ, turpinājies ilgāk nekā diennakti. To dzēsuši 120 ugunsdzēsēji, daļa no tiem ieradusies no ASV pierobežas rajoniem.

Avārija notikusi naktī uz sestdienu, kad pilsētiņas centrā atpūties daudz ļaužu. Bernārs Tebergs, kurš, sākoties sprādzieniem, sēdējis uz kādas kafejnīcas vasaras terases, pastāstīja, ka viņam izdevies aizbēgt, tomēr viņš raizējas par tiem, kas atradās kafejnīcas telpās. “Tas bija kā kino. Bet viss notika reālajā dzīvē,” viņš sacīja ziņu aģentūrai “Associated Press”.

“Bija uzliesmojums. Auto, kas bija novietots netālu, uzlidoja gaisā un nokrita man līdzās. Es uzreiz metos bēgt,” pastāstīja cita negadījuma aculieciniece.

Cilvēki stāsta, ka iznīcināts ir teju viss pilsētas centrs.

Vilciena sastāvā bijušas piecas lokomotīves un 73 cisternas ar naftu, apliecināja Monreālas uzņēmums “Maine & Atlantic”, kuram piederēja vilciens. Tas bijis novietots septiņu kilometru attālumā no pilsētas.

Vilciena mašīnisti, kas devušies nakšņot uz viesnīcu, “pareizi” iestatījuši bremžu sistēmu, skaidroja uzņēmuma vadītājs Edvards Burhards.

Tomēr cisternas kaut kādā veidā atdalījušās no lokomotīves un sākušas ripot pa sliedēm pilsētas virzienā. Tās noskrējušas no sliedēm, bet pēc tam dažas no tām uzsprāgušas.

 

Komentāri (37)

ievuliitis 08.07.2013. 13.37

Mēs gan esam 100% pārliecināti, ka nekas tāds mūsu otkatu pilsētā notikt nevar. Tāpēc taisamies krasi palielināt bīstamo kravu daudzumu un cauri visai Rīgai vest tās uz Bolderāju. Vēl gan ir Kundziņsala, bet tas nu ir absolūts sīkums – daži simti vai kads tūkstotis iedzīvotāju un no Klusā centra vai Muižnieku ligzdas – talu, nu vēl kadu Tvaika ielas pacientu tas var skart un to tuvāko apkārtni – nav vērts pilsētas tēviem satraukties.

+3
0
Atbildēt

0

dzerkaleliva 07.07.2013. 20.29

Europe Fails in Efforts to Reduce Gas Dependence on Russian Monopoly http://www.naturalgaseurope.com/natural-gas-in-south-and-central-europe?

0
-2
Atbildēt

2

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 07.07.2013. 20.32

    Zirga galva Tev būs kāds Makbeta citāts par šo tēmu? Par naftas un gāzes cenām, kas tūlīt kritīs, par Krieviju, kas sabruka, par Latvijas ekspertiem un draugiem rietumos?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 07.07.2013. 20.36

    Lētās gāzes un naftas cenas, kas tūlīt būs. Labi, ka paspējām zaļo enerģijas virzienu nolikvidēt! Malači! NEW MILTON, W.Va. – Eight people have been injured in an explosion at an Antero Resources natural gas drilling site in Doddridge County.

    Doddridge County EMS says four of the injured were flown to the West Penn Burn Center in Pittsburgh. The others were taken to in-state hospitals. Their conditions weren’t known.http://www.dailymail.com/News/statenews/201307070004?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu