EP prezidents: Latvijas pievienošanās eirozonai - vēsturisks pavērsiens • IR.lv

EP prezidents: Latvijas pievienošanās eirozonai – vēsturisks pavērsiens

76
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Kalnieti iepriecina, ka “mūsu Milda ceļos pa Eiropu”

Latvijas pievienošanās eirozonai būs vēsturisks pavērsiens valsts vēsturē, kā arī apliecinājums eirozonas spēkam, pēc Eiropas Parlamenta (EP) pozitīvā balsojuma par Latvijas gatavību eirozonai paziņojumā medijiem raksta EP prezidents Martins Šulcs.

EP prezidents pauž viedokli, ka pievienošanās eirozonai nesīs Latvijai daudzus ieguvumus, ja valsts līderi pratīs pieņemt pareizos lēmumus, ziņo LETA.

EP trešdien ar lielu balsu vairākumu nobalsoja par rezolūciju, kas atbalsta eiro ieviešanu Latvijā nākamā gada janvārī. EP ieteikumu apstiprināja ar 613 balsīm par, 67 pret un 29 atturoties.

“Latvija ieguldījusi ievērojamas pūles krīzes pārvarēšanā, un esmu gandarīts apsveikt to ar pievienošanos eirozonai 2014.gada 1.janvārī,” teica atbildīgais EP deputāts Burkhards Balcs, kura uzrunu pavadīja EP deputātu aplausi.

Savukārt EP deputāts Aleksandrs Mirskis (“Alternative”) trešdien Strasbūrā balsojis pret Latvijas iestāšanos eirozonā un dēvē to par milzīgu kļūdu, informēja deputāta asistente Anita Laizāne. “Manā skatījumā, iestāšanās eirozonā – tā ir milzīga kļūda, un mums visiem par to nāksies maksāt. Uzvarētāji būs tikai to lielo kapitālu pārstāvji, kuru interesēs strādā gan valdība, gan arī daudzi eirodeputāti,” saka Mirskis.

Šulcs apsveic Latviju ar sekmīgo spēju sasniegt ekonomiskos kritērijus eiro ieviešanai laikā, kad Latvijas valdībai bija jāspēj tikt galā ar ekonomisko krīzi, kas smagi skārusi valsts iedzīvotājus. Daudzējādā ziņā Latviju var uzskatīt par drosmīgu paraugu grūtībās nonākušām eirozonas valstīm, paziņojumā raksta Šulcs.

EP prezidents atzīmē, ka dalība eirozonā valstīm sniedz labumu, ja tās spēj īstenot atbilstošu ekonomisko politiku. Dalība eirozonā mazina valūtas svārstību risku, ļaujot ietaupīt uz valūtas maiņas izdevumiem, mazina transakcijas izmaksas, piedāvā labākus finansējuma apstākļus uzņēmējiem, bet patērētājiem – labāku iespēju salīdzināt cenas. Eirozona atver durvis plašai, integrētai ekonomiskajai zonai un sniedz ekonomikai visas Eiropas vienotā tirgus priekšrocības, raksta Šulcs.

Vienlaikus Šulcs atzīmē, ka EP deputātu atbalstītajā ziņojumā pamatoti norādīts uz Latvijas izaicinājumiem – cīņu ar bezdarbu, ienākumu nevienlīdzības mazināšanu, stingru banku uzraudzību. Latvijai arī jāspēj izvairīties no galējībām ekonomikas attīstībā, proti, no ekonomikas pārkaršanas un strauja krituma.

Latvijai arī nepieciešams iedzīvotājiem skaidrot eiro ieviešanas ieguvumus un praktiskos eiro ieviešanas aspektus, aicina Šulcs.

“Mūsu Milda ceļos pa Eiropu,” saka Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (Vienotība), komentējot trešdien Strasbūrā eiroparlamentāriešu atbalstīto rezolūciju par Latvijas pievienošanos eirozonai.

Kalniete uzskata, ka pieņemtā rezolūcija precīzi iezīmē Latvijas pēdējo gadu sasniegumus un arī pārbaudījumus, kuri šobrīd pastāv, pirmkārt, jau ienākumu nevienlīdzības mazināšana, aģentūru LETA informēja deputātes parlamentārais asistents Mārtiņš Spravņiks.

Deputāte norāda, ka mums ir jāpievērš uzmanība rezolūcijas kritiskajiem punktiem par Latvijas ekonomiku un jāņem tie vērā. “Pirms krīzes gados daudzi politiķi izlikās nedzirdam ne tikai ārvalstu, bet arī mūsu pašu ekspertu ieteikumus un “gāzēja grīdā”, kas mūs iegrūda krīzes bedrē. Visaugstāko cenu par to ir maksājuši tieši cilvēki ar pieticīgiem ienākumiem. Latvijas ekonomika nav unikāla. Tajā darbojas tās pašas likumsakarības kas visur. Ekspertu viedoklī ir uzmanīgi jāieklausās,” saka Kalniete. “Taču visvairāk mani iepriecina tas, ka mūsu daiļā Milda nu ceļos pa visu Eiropu,” bilst Kalniete.

 

Komentāri (76)

dace_ampermane 03.07.2013. 21.20

krievu fašisti raustās naidā un bezspēcībā. kādreiz, pirms 20 gadiem viņi rakstija, ka latvieši mazgāšot amērikāņiem NATO tankus, ja mūs uzņemšot NATO [tas tā pēc savas līdzības, pēc padomju armijas morāles], pagaidām gan nekas tamlīdzigs nav redzēts un nenotiek mūsu pusē:)) Savā laikā viņi brēca ka esot jānotriec jebkura NATO lidmašīna kura kaut ar vienu spārna daļu pārkāpj krievijas robežu. ļoti emocionāla tā krievu tauta, bet tas jau viņiem sen aizmirsies… :))

+14
0
Atbildēt

4

    Ieva Aile > dace_ampermane 03.07.2013. 22.48

    Ak tāpēc Zvārdes zemniekiem plānots atņemt zemi un saimniecības.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > dace_ampermane 03.07.2013. 21.32

    Kā tad,par krieviem varam aizmirst,kad mūs katru nenogurstoši uzmana ASV draudzīgie izlūki.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    austrisv > dace_ampermane 03.07.2013. 21.43

    ASV ir jāizlūko, ja pat NATO partnervalsts un Rīgas pilsētas mērs sarakstās ar Krievijas vēstniecības spiegiem- Kapīlovu, bet tas jau laikam provokatoriem skaitās labs un atbalstāms darbs.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > dace_ampermane 03.07.2013. 22.36

    Ārlietu un Aizsardzības ministrijām jau tuvākajā laikā jāpanāk NATO/ASV kara bāzes ierīkošana Latvijā. Tas mums dotu papildus drošību.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Ieva 03.07.2013. 16.37

Laba ziņa! Beidzot būsim aizsargāti no gāzētājiem un devalvētājiem!

+17
-5
Atbildēt

0

austrisv 03.07.2013. 17.01

Kā tarantuli satrakojušies un visi sanākuši, vēl tik Grostiņa un Diskembes trūkst.

+15
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu