Tiesai nodod Neo krimināllietu • IR.lv

Tiesai nodod Neo krimināllietu

11
Ilmārs Poikāns. Foto: Edijs Pālens, LETA

LU pētnieks Ilmārs Poikāns apsūdzēts par komercnoslēpuma saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai krimināllietu, kurā par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un komercnoslēpumu apsūdzēts Latvijas Universitātes pētnieks Ilmārs Poikāns jeb Neo.

Prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe aģentūru LETA informēja, ka Poikāns apsūdzēts par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un komercnoslēpuma saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu. Pēc prokuratūras domām, apsūdzētais, būdams reģistrēts kā lietotājs Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā, veicis nelikumīgu fizisko personu datu lejupielādi, kā arī neatļauti ieguva VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas elektroniskos dokumentus.

Poikāns šodien mikroblogošanas vietnē “twitter.com” norādījis, ka 4300 lappuses lielajā lietā ir 22 sējumi.

Neo iepriekš internetā publicēja apsūdzības oriģinālu. No tās izriet, ka, būdams reģistrēts EDS lietotājs un apzinoties piekļūšanas kārtību deklarēšanas sistēmā, 2009.gada jūlijā viņš konstatējis VID sistēmas ievainojamību. Pēc tam Poikāns laikā no 2009.gada oktobra līdz 2010.gada februārim veicis pretlikumīgu datu lejupielādi, secīgi savos datu nesējos ielādējot no EDS un uzglabājot sev nepiederošus 7 453 411 EDS dokumentus ar juridisko un fizisko personu datiem.

Izmeklēšanā esot konstatēts, ka Poikāns neatļauti ieguva savā neierobežotā lietošanā 250 VID EDS elektroniskos dokumentus, pārkāpjot Komerclikumā un Informācijas atklātības likumā paredzētās komersanta tiesības uz komercnoslēpumu. Dokumenti saturēja komercdarbībai svarīgu un vērtīgu informāciju – ziņas par bankas darbiniekiem, ziņas par bankas klientiem, ziņas par bankas sadarbības partneriem, no kuriem banka saņem preces un pakalpojumus.

Poikāns, patvaļīgi piekļūstot VID automatizētajai datu apstrādes sistēmai, esot neatļauti ieguvis arī fizisko personu deklarāciju datus. Iegūtie dokumenti saturēja informāciju par darbinieku vārdiem, personas kodiem, ienākumiem un ieturētajiem nodokļiem, adresēm. Pēc prokuratūras domām, iegūtos dokumentus Poikāns lejupielādēja, izmantojot savā īpašumā esošo portatīvo datoru, savukārt vēlāk tos glabājot un pētot no savā īpašumā esoša ārējā cietā diskā, ko kratīšanā izņēma policija.

Krimināllikums par komercnoslēpuma saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu paredz brīvības atņemšanu līdz vienam gadam vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. Savukārt par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Jau ziņots, ka prokuratūra pērn augustā izbeidza kriminālprocesu daļā pret Poikānu, atzīstot, ka viņš 2010.gadā nav uzlauzis VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas datubāzi. Prokuratūra toreiz skaidroja, ka patvaļīga piekļūšana automatizētai datu apstrādes sistēmai vai tās daļai nav saistīta ar datu apstrādes sistēmas aizsardzības līdzekļu pārvarēšanu.

Pats Poikāns jau toreiz teica, ka no paša sākuma izmeklētājiem un sabiedrībai skaidrojis, ka nekāda “uzlaušana” nav notikusi.

 

Komentāri (11)

peerku 03.07.2013. 16.50

Ačgārnais Latvijas tiesiskums.

Saka, ka pravietis savā zemē netiek novērtēts, tomēr ne šoreiz. Mēs esam NEO pusē, jo viņš bija gatavs altruistiski riskēt par mūsu tiesībām iegūt patiesu informāciju. Gunāra Astras gars vēl dzīvs tautā.

+13
-2
Atbildēt

0

dzintarz 03.07.2013. 19.44

Neizprotu prokuratūras mērķus.
Diskreditēties pilnīgi un absolūti?

Reabilitēties par absolūto impotenci lemuburģa un škieles TV lietās?

Pamatot naudas notēriņu?

Izskatās, ka Latvijas Prokuratūru vada mistiski zudušais “advokāts – platā acs”…

+6
-1
Atbildēt

0

Ieva Priedenfelde 03.07.2013. 16.00

Rokas nost no Neo!

+9
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu