Latvijas Banka laiž apgrozībā Jāzepam Vītolam veltītu monētu • IR.lv

Latvijas Banka laiž apgrozībā Jāzepam Vītolam veltītu monētu

30
Jāzepam Vītolam veltīta monēta. LB foto

Monēta veltīta komponista 150.dzimšanas dienai

Latvijas Banka trešdien, 3.jūlijā, laidīs apgrozībā komponistam, Latvijas profesionālās mūzikas izglītības pamatlicējam Jāzepam Vītolam veltītu jubilejas monētu ar moto “Gaismu sauca, gaisma ausa”, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja centrālajā bankā.

Monēta ir sveiciens profesora 150.dzimšanas dienā. Monētas grafisko dizainu veidojis Aivars Priedīte, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta kalta Nīderlandes Karaliskajā kaltuvē “Koninklijke Nederlandse Munt”.

Jāzeps Vītols (1863-1948) līdz Latvijas valsts tapšanai ilgus gadus bija Sanktpēterburgas Konservatorijas profesors, pusmūžā atgriezies dzimtenē, lika jaunajai Latvijas valstij tik nepieciešamo profesionālās mūzikas izglītības pamatakmeni, izveidojot konservatoriju un izaudzināja muziķu plejādi.

Vītola mūzikā ir daudz gaismas – gan joprojām nenovērtētajās solodziesmās, gan šķietami zināmajās, bet retāk atskaņotajās kordziesmās; visaktuālāk gaismas ceļi zīmēti kordziesmā “Gaismas pils” (1900), kas ir viens no Dziesmusvētku spēcīgākajiem simboliem. Tā savulaik lielā kopkora dziedāta arī paša Vītola diriģējumā.

Monētas priekšpusē jeb aversā ir Vītola portrets profilā, puslokā uzraksts “Jāzeps Vītols”, pa labi – skaitlis “1” un zem tā uzraksts “Lats”, monētas lejasdaļā – Vītola paraksta faksimils. Monētas aizmugurē jeb reversā ir centrā no piecām horizontālām līnijām izejošs gaismas staru loks, monētas augšdaļā puslokā uzraksts “Gaismu sauca, gaisma ausa”, monētas lejasdaļā – gadskaitlis “2013”.

Jubilejas monēta “Jāzeps Vītols” ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas maksimālā tirāža – 3000 eksemplāru.

Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā, Rīgā, kasēs K. Valdemāra ielā 1B un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 28,86 lati.

 

Komentāri (30)

brigita_damme_rtk_lv 02.07.2013. 23.43

Banka pārdod 1 latu par 28,86 latiem. Ja savukārt to latu dotu bankai, viņa to novērtētu kā 1 latu. Viens no mums ir krāpnieks, un es tas neesmu.

+3
-1
Atbildēt

0

peerku 02.07.2013. 16.30

Cik valstij izmaksā jaunas monētas, kuras vairs nederēs kā maksāshanas līdzeklis pēc pusgada? Kam tas vajadzīgs? Varbūt, lai iepriecinātu numistātus, kas sastāda 0,001% no Latvijas iedzīvotājiem?

0
-4
Atbildēt

3

    Sanšains > peerku 02.07.2013. 17.33

    undertaker3:
    Ne velti visādas 3. Pasaules valstis (Smālija, Kuba, Krievija, utt.)štancē jubilejas monētas nepārtraukti, jo tas ir labs peļņas avots!
    =====================================
    Štancē tā kā Rimševica kantoris?:)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > peerku 03.07.2013. 18.26

    Hari, vai zini, ka Latvijas jubilejas un piemiņas monētas ir vairākkārt uzvarējušas pasaules monētu konkursos vai skatēs (kas tos precīzos nosaukumus var atcerēties?)? Nesen gribēju kādam labam cilvēkam vienu uzdāvināt. Vairākās, ko biju iecerējusi, vairs nebija nopērkamas.:(
    http://www.bank.lv/nauda/monetu-balvas
    http://www.bank.lv/nauda/latvijas-bankas-kases-noperkamas-jubilejas-un-pieminas-monetas

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vaira Tempele > peerku 02.07.2013. 16.52

    Ja Tu kaut nedaudz painteresētos, tad zinātu, ka šitās monētas ir no sudraba, lai arī skaitās maksāšanas līdzeklis, tomēr maksā 30x dārgāk par nominālu. Līdz ar to, neviens ar tām veikalos nenorēķinās.
    Toties tās labi pērk kolekcionāri, krietni virs ražošanas izmaksām, līdz ar to veidojas LB peļņa.
    Un ne jau tikai Latvijā ir numismāti! Tu maz nojaut, ka Pasaulē tā ir daudzmiljonu industrija? Ne velti visādas 3. Pasaules valstis (Smālija, Kuba, Krievija, utt.)štancē jubilejas monētas nepārtraukti, jo tas ir labs peļņas avots!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu