Tiesnese Gailīte pieņem komentētāja noraidījumu "kleptokrātu" lietā • IR.lv

Tiesnese Gailīte pieņem komentētāja noraidījumu “kleptokrātu” lietā

37
Tiesnese Velga Gailīte. Foto: Agnese Gulbe, LETA
Mārtiņš Pričins

Žurnāla “Ir” komentētājam Ozoliņam šādu lietu nonākšana līdz Latvijas tiesai sāk atgādināt Baltkrieviju

Rīgas Centra rajona tiesa otrdien pieņēma žurnāla “Ir” komentētāja Aivara Ozoliņa noraidījumu tiesnesei Velgai Gailītei. Līdz ar to Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) prasība pret Ozoliņu un a/s “Cits medijs” par Ušakovam netīkama komentāra publicēšanu tiks skatīta ne ātrāk kā rudenī.

Ozoliņš, kura komentārs “Dinozauru dumpis” bija aizskāris Ušakovu, otrdien tiesā iesniedza noraidījumu tiesnesei Gailītei. Kā pamatojumu noraidījumam komentētājs norāda uz trim saviem komentāriem laikrakstā „Diena”, kas publicēti 2007. un 2008.gadā un kuru dēļ tiesnese varētu nebūt objektīva, iztiesājot šo lietu.

Noraidījumā žurnālists raksta, ka savulaik paudis “ļoti kritisku viedokli par tiesneses Velgas Gailītes pieņemtajiem lēmumiem tā sauktajā „digitalizācijas” lietā, par iespējamo tiesneses pieminēšanu grāmatā „Tiesāšanās kā ķēķis””. Kā zināms, “Baltic Screen” izdotajā grāmatā „Tiesāšanās kā ķēķis. Advokāta Gūtupa “sakārtošanas”” ir publicēti pārveidoti noklausītu tiesnešu un advokātu telefona sarunu atšifrējumi, kurā bija minēta arī kāda „Velta Gaidīte”.

„Tur bija runa par dažiem tiesneses lēmumiem tā saucamajā digitalizācijas lietā. Mans viedoklis [komentāros] bija ļoti kritisks un ļoti asi kritisks. Acīmredzot tiesnese tos neatceras, bet tagad iepazinās ar rakstiem un nosprieda – jā, tas rada zināmu interešu konfliktu,” pēc sēdes Ir.lv teica Ozoliņš.

Žurnālists sacīja, ka šādu lietu parādīšanās tiesā viņam atgādina Baltkrieviju: „Eiropas Savienībā vai jebkurā demokrātiskā tiesiskā valstī par viedokli nevar cilvēku tiesāt, viedokli nevar prasīt atsaukt, cik reizes tas jāatkārto. Šos argumentus man nācās daudzreiz visās tiesās skaidrot šeit Latvijā, līdz Eiropas Cilvēktiesību tiesa pieņēma Latvijas tiesām atgādinājumu, ka par viedokļiem netiesā. Atkal un atkal šādas lietas nonāk. tiesā. Ļoti žēl, ka ir cilvēki, kuri gribētu, lai pie mums būtu kā Baltkrievijā.”

Pagājušā gada oktobrī Ušakovs iesūdzēja tiesā žurnālu „Ir” un komentētāju Ozoliņu par žurnāla 37. numurā publicēto komentāru „Dinozauru dumpis“. Rīgas mēru nav apmierinājis vārds „kleptokrātija”, un par goda un cieņas aizskaršanu viņš pieprasīja 10 000 latu, ko vēlas piedzīt uz pusēm no a/s „Cits medijs” un komentētāja Ozoliņa.

Iepriekš Ozoliņš jau bija tiesājies par viedokļa paušanu. Pagājušā gadsimta 90. gadu beigās komentētāju iesūdzēja tiesā bijušais ekonomikas ministrs Laimonis Strujevičs. Toreiz goda un cieņas aizskaršana, pēc Strujeviča domām, bija notikusi septiņos Ozoliņa komentāros.

Lai gan Latvijas tiesu instancēs Ozoliņš un viņa toreizējais darba devējs laikraksts „Diena” zaudēja, 2007. gadā Eiropas Cilvēktiesību tiesa nosprieda, ka Latvijas valstij jāmaksā laikrakstam un tā komentētājam Ozoliņam 10 292 eiro par iejaukšanos vārda brīvībā un jākompensē tiesāšanās izdevumi 3000 eiro apmērā. Toreiz tiesa atzina, ka publikācijas ir aizskarošas un apsūdzošas, taču tās nepārkāpa vārda brīvības robežas, kuras ir žurnālistiem.

 

Komentāri (37)

ligakalnina 02.07.2013. 14.13

Balsojiet tikai par SC un Ušakovu, un būs jums Baltkrievija, Rīgā jau daļēji ir – absolūti sovjetiskās izdarības, administratīvā resursa pielietošana visur, “ne savējo” uzņēmumu gremdēšana, totāla korupcija, melošana, totāla lumpenizācija.
Par mūsu tiesām sen nav nekādas ilūzijas, ja sāk tiesāt par viedokli, tā tiešām ir Baltkrievija un Krievija, kas vairs neatšķiras no Baltkrievijas.

+24
-5
Atbildēt

15

    Inese > ligakalnina 02.07.2013. 14.19

    Izguli dzērumu, suņuk un turpini vien balsot par Vienotību ;)

    “JV” rīcībā ir aculiecinieka stāsts, ka Jēkabpils domes priekšsēdētāja pašreizējais vietnieks Aivars Kraps pagājušās nedēļas sākumā kādu vakaru ap 23.00 bijis spēļu zālē “Fenikss”, kas atrodas Viestura ielā.

    “JV” redakcijai aculiecinieka vārds ir zināms, bet saprotamu iemeslu dēļ mēs to publiski neizpaudīsim. Lūk, ko viņš stāsta: “Ievēroju, ka A. Kraps atradās pamatīgā dzērumā, es pat teiktu “komā” un jau diezgan ilgu brīdi. Kad ienācu spēļu zālē, viņš jau klanījās pie aparāta. Kādu brīdi tur atrados, un tad pēkšņi dzirdēju, ka kaut kas līst. Sākumā domāju, ka kaut kāda ūdens caurule plīsusi, bet tad paskatos – izvilcis savu mantību un turpat pie aparāta laiž. Es domāju – nu var jau pievemt vai ko, bet šāda cūcība ir ārprāts. Bārmene sadzirdēja, tad apsargs arī ieraudzīja, un sākās tracis. Ieradās apsardze un policija.

    Kad devos prom, A. Kraps atradās pie bāra letes, bet apsardze skaļi protestēja, norādot: „”Vienotības” deputāts, visatļautība”, uz ko A. Kraps teica, ka nevajagot tik skaļi reklamēt.” http://www.jvestnesis.lv/modules.php?name=News&file=article&sid=7400

    +3
    -18
    Atbildēt

    0

    Inese > ligakalnina 02.07.2013. 14.43

    Un cik tad “viņi” ir nozaguši, suņuk? Пиздеть – не мешки ворочать, vai ne, Džerīti? ;)

    +1
    -15
    Atbildēt

    0

    Inese > ligakalnina 02.07.2013. 16.02

    Nav latviešu? Ko nu stāsti )))

    2. Ernests Bernis – 105 miljoni latu (+63 miljoni latu) – finanses

    5. Arnis Riekstiņš – 51 miljons latu (+10 miljoni latu) – IKT

    9. Justs Nikolajs Karlsons – 42 miljoni latu (+9 miljoni latu) – nekustamie īpašumi

    10.–11. (Uldis Asars – 38 miljoni latu (+31 miljons latu) – mežrūpniecība

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > ligakalnina 02.07.2013. 15.15

    Džeri, SC nav bijis saeimas koalīcijā ne reizi, kaut gan dāsni atbalstījuši prihvatizēšanu, valsts nozagšanu, tāpēc atbildība par latviešu tautas iznīcināšanu būs vien jāuzņemas kleptokrātiskajām , plutokrātiskajām labējām partijām – Latvijas ceļam, Tautas partijai, ZZS, Saimnieks, PLL, Vienotība, Reformu partija.

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ligakalnina 02.07.2013. 14.29

    Nav tie mani domubiedri, vienīgi tiktāl, ka labējās partijas (Vienotība) iznīcina latviešu tautu un valsti.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ligakalnina 02.07.2013. 14.20

    Kas ir lumpenizācija?

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > ligakalnina 02.07.2013. 15.16

    ak, jā – TB/LNNK

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ligakalnina 02.07.2013. 16.54

    Tur tautība vispār nespēlē nekādu lomu, svarīga ir piederība kompartijai, komjaunatnei, kgb vai sarkanajiem baroniem. Bet politiskās partijas ir viņu priekšstāvji, kas izolē tautu no valsts pārvaldīšanas, manipulējot ar nacionālo jautājumu. Tādas partijas, kas nav atkarīgas no valdošās plutokrātiskās kliķes, tiek neitralizētas, tās netiek aicinātas uz priekšvēlēšanu diskusijām. Piemērs – Visu Latvijai, kas ir izšķīdusi baķkistu zampā. Balsojiet tikai un vienīgi par mazajām partijām, tādejādi šķeļot plutokrātijas politisko monopolu.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > ligakalnina 02.07.2013. 22.13

    pampāli, Erņest Berņ ir ēbreju izcelsmes krievvlaodīgais

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > ligakalnina 02.07.2013. 22.21

    Ej, Normundiņ ekspropriētāj, pie ledusskapja un atdziesti( vai palūdz entonijštrāses hozāiņiem atļauju nomainīt stilu). Latvija un latvieši savu biķeri ar sociālismu un kreisām idejām 20.gs gana daudz izdzēra, neceri ka kādu nopirksi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    aija_vecenane > ligakalnina 02.07.2013. 18.29

    Totāli, galīgi, visur, vienmēr, absolūti, bezcerīgi… Lūdzu, nekrīti šādās pesimistiskās galējībās, jo tās uzdzen depresiju. Tu labi zini, ka šādu vārdu lietojums ir pārspīlēts (neatbilst īstenībai).

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 02.07.2013. 15.07

    Nedz pie likumiem, nedz to sargiem Ušakovs gan nebūs vainīgs… Var jau būt, ka šamiem (un citiem) arī patiktos, ja Ozoliņš un citi ļautiņi mazāk tērgātu, bet akmens šoreiz nekādi nav šo lauciņā. RD nav LR likumdevējs. Nemaz nav.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > ligakalnina 02.07.2013. 15.52

    Latvijas miljonāru sarakstā latvieši nebūt nedominē, tā ka LC, ZZS, LPP, TP, TB-LNNK, RP un Vienotībai faktiski tika visai nožēlojamā “zicpriekšsēdētāja Funta” loma uzņēmumā SIA “Latvijas prihvatizācija”. Protams, zicpriekšsēdētāja dzīves jēga un piepildījums tieši ir “sēdēt”, kad visi s… nāk klajā, bet ar to vien nekas nebūs līdzēts. “Masters of puppets” jau pārsvarā nāk no Nila tautiešiem un domubiedriem.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 02.07.2013. 14.40

    Nu gan tu laid, un SC, tātad, varētu būt tas, kas to valsti un tautu paglābs?
    Paskaties, kas notiek Rīgā, viegli pacelt pabalstus un ieviest bezmaksas transportu vienā bagātā pilsēta, bet, cik viņi tur nenozog, tāda korupcija nekad nav bijusi, un ko viņi izdarīs ar valsti, par to sovoku, kas iet viņiem visur līdzi, pat nerunājot.

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 02.07.2013. 14.22

    Palasi savu domubiedru – komenta un supera komentārus, tad sapratīsi, kas ir lumpenizācija.
    Cīņa pret vārda brīvību un pret neatkarīgo presi, tas, ko dara Ušakovs, arī pieder pie lumpenizācijas, uzskatīt, ka komentētājs nedrīkst izteikt par viņu negatīvu viedokli, jo viņš ir mērs, un vēl par to tiesāties, var tikai sovoks un lumpenis, kuram nav nekāda priekštata, kā strādā demokrātija, kas arī ir Ušakovs, lumpenis var būt arī it kā izglītots un bagāts, lumpeni nosaka domāšana, nevis mantiskais stāvoklis, tāpēc attiecīgie sovoki un lumpeņi šeit viņu arī atbalsta.

    +17
    -3
    Atbildēt

    0

dzintarz 02.07.2013. 16.50

Varētu vēl rosināt kādu pētījumu par (p)ežas_indrānu izplatības sakarību ar naftas/gāzes cenu.

+8
-2
Atbildēt

0

dzintarz 02.07.2013. 15.55

Kāda no jaunām un bezskaitlīgi smuķām LU jurisķagienēm varētu reiz tomēr saņemties un pašrocīgi (nevis c&p vai caur caurumiņa naudu pirktu) uzdarināt kādu PĒTĪJUMU par tiesnešu pašatstādināšanās salīdzinājumu Airopas Telpā līdz pat Urāliem.

Citādi mums to maģistrantu vesela kaudze bet jēgas nekādas.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu