Ierosina disciplinārlietu par slikto kontroli studiju programmu izvērtēšanā • IR.lv

Ierosina disciplinārlietu par slikto kontroli studiju programmu izvērtēšanā

10
Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās. Foto: Lita Krone, LETA

Lieta ierosināta pret VIAA direktori, viņas vietnieci un IZM valsts sekretāres vietnieci

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) ierosinājis disciplinārlietas pret Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktori Ditu Traidās, VIAA direktora vietnieci, Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta direktori Elitu Zondaku, kā arī pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietnieci Laumu Sīku.

Disciplinārlietas pret visām amatpersonām ierosinātas sakarā ar amata pienākumu nepamatotu nepildīšanu vai nekvalitatīvu pildīšanu par Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanas un priekšlikumi kvalitātes uzlabošanai” uzraudzību un kontroli, aģentūru LETA informēja ministra biroja vadītāja Anna Kononova.

VIAA direktore un VIAA direktores vietniece, Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta direktore ir atstādināta no amata pienākumu pildīšanas, pavēstīja VIAA Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta projektu vadītāja Ruta Mihalovska.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, šādu aicinājumu izglītības un zinātnes ministram par disciplinārlietu ierosināšanu izteicis dienesta pārbaudes komisijas vadītājs Labklājības ministrijas Juridiskā departamenta juriskonsults Māris Knoks, jo visi auditorfirmas SIA “Deloitte Latvia” ziņojumā norādītie pārkāpumi par studiju programmu akreditāciju ir būtiski, kas tiešā veidā ietekmē vai var būtiski ietekmēt Eiropas Sociālā fonda projekta “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai” īstenošanu pēc būtības, kā arī tā kvalitāti.

Tiek uzskatīts, ka šo pārkāpumu esamība ir pietiekams pamats, lai atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem “Kārtība, kādā ziņo par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda ieviešanā konstatētajām neatbilstībām, pieņem lēmumu par piešķirtā finansējuma izlietojumu un atgūst neatbilstošos izdevumus” un Finanšu ministrijas vadlīnijām par finanšu korekciju piemērošanu Eiropas Savienības fondu finansētajos projektos tiktu konstatēta būtiska ietekme uz projekta īstenošanu un projekta izmaksu attiecināmību un tiktu pieņemti attiecīgi lēmumi.

Tā kā VIAA un Sīkai nav atšķirīgs viedoklis par “Deloitte” ziņojumā norādīto faktu patieso esamību, bet gan par to juridisko un to ietekmes novērtēšanu, nav pamatots gala ziņojumā norādītais secinājums, ka ziņojums nav izmantojams kā informācijas avots par projektā esošajiem pārkāpumiem.

Pamatojoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likumu, varētu uzlikt pienākumu VIAA kā sadarbības iestādei sadarbībā ar Sīku pārvērtēt šos ziņojumā norādītos pārkāpumus un to ietekmi uz izmaksu attiecināmību.

Tomēr konstatējot paviršu līdzšinējo VIAA un Sīkas darbību saistībā ar projekta īstenošanas kontroli, tiek rosināts sākt disciplinārlietas pret atbildīgajām personām. Disciplinārlietu pret Traidās rosināts sākt par nekvalitatīvu iestādes darba vadīšanu, bet pret Zondaku – par nekvalitatīvu projekta īstenošanas kontroli.

Disciplināru rosināts sākt arī pret Sīku par nekvalitatīvu iestādes darba vadīšanu laika periodā pēc ziņojuma saņemšanas, nenodrošinot pilnvērtīgu un kvalitatīvu VIAA darbības uzraudzību saistībā ar kontroles veikšanu par projekta īstenošanu.

Lai, atkārtoti veicot projekta īstenošanas kontroli, netiktu likti šķēršļi efektīvai kontroles veikšanai, rosināts izvērtēt iespēju uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādināt no dienesta pienākumu veikšanas Traidās un Zondaku, vienlaikus atbilstoši finanšu līdzekļu lietderīgas izlietošanas principam izvērtējot iespēju šajā laikā uzticēt citu pienākumu veikšanu.

IZM tika sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu atbildīgās amatpersonas saistībā ar pieļautajām nepilnībām AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai”.

Demisionējušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis paziņoja, ka projekta visos posmos konstatēti pārkāpumi un tādējādi projekta rezultāti nav pilnvērtīgi izmantojami akreditācijas procesā. Aizdomas par nepilnīgi veiktu darbu apstiprinot auditorfirmas SIA “Deloitte Latvia” veiktā audita rezultāti. Projekta rezultāti tiks daļēji izmantoti akreditācijas procesā.

 

Komentāri (10)

Kristīne 28.06.2013. 15.12

Tiešie ES miljona izsaimniekotāji Rivža un Vētra, loģiski, nenesīs nekādu atbildību.

+5
0
Atbildēt

1

    grislits > Kristīne 28.06.2013. 15.16

    :) Latviski atbildību neviens nekur nenes :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

Janis 28.06.2013. 14.09

RP ministrs ierosina pārbaudi un disciplinārlietu.

V, NA, ZZS un SC pārvēl AIP un Vētru, jo “nekas nav pierādīts” (skat. “Lembergs”).

+4
0
Atbildēt

1

    IlzeZeltina > Janis 28.06.2013. 15.35

    Cerams, ka atlaista tiks arī dzili nožēlojamā IZM Augstākās izglītības departamenta direktores vietniece Inese Stūre, kas vēl nesen – 21. martā pulksten 13.06 Latvijas Radio 1 raidījumā Krustpunktā aicināja pārkrievot visas Latvijas valsts augstskolas.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

austrisv 28.06.2013. 14.13

Būs fakti, ja tie apliecinās, ka ši amatpersona ir bijusi nolaidīga amata pildīšanā, tad arī viņu varē sodīt!

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu