Liepājas vēstures skolotājs atvainojas vēsturniekam Klišānam • IR.lv

Liepājas vēstures skolotājs atvainojas vēsturniekam Klišānam

19
Valda Klišāna sarakstītā vēstures grāmata. Foto: Evija Trifanova, LETA

Starp apgādu un Liepājas skolotāju noslēgts izlīgums

Grāmatas neatļautā publicēšanā vainotais Liepājas 15.vidusskolas vēstures skolotājs, Liepājas Universitātes doktorants Pāvels Jurs atvainojies autoram Valdim Klišānam, aģentūru LETA informēja Jurs.

Viņš Klišānam atvainojies par nodarīto morālo aizskārumu, jo viņa kā autora grāmatas “Vēsture vidusskolai, 1. daļa”, “Vēsture vidusskolai, 2. daļa”, “Vēsture vidusskolai, 3. daļa” un “Vēsture vidusskolai, 4. daļa” viņš ievietoja interneta mājas lapā “www.pavelsjurs.lv”. Jurs atzīst, ka ir rīkojies prettiesiski un pēc elektroniskās sarakstes ar autoru nav izņēmis minētās grāmatas no interneta mājas lapas.

SIA “Apgāds Zvaigzne ABC” pārstāvis advokāts Ivo Klotiņš LETA pastāstīja, ka starp Juru un apgādu ceturtdien ir noslēgts izlīgums. Viņš teica, ka izlīgums ir pamats kriminālprocesa izbeigšanai, taču par to lems procesa virzītājs – Valsts policija, kurai jau ir nodots izlīgums. Kamēr procesa virzītājs nav pieņēmis lēmumu, apgāda pārstāvis nevēlējās komentēt izlīguma nosacījumus.

Jurs pastāstīja, ka publiskā atvainošanās autoram ir izlīguma vienīgais nosacījums, bet materiāla rakstu pretenzijas apgāds un autors neesot izvirzījuši. Skolotājs arī izteicās, ka viņam neesot zināms, cik lielus zaudējumus ir nodarījis.

Skolotājs iepriekš nenoliedza, ka viņam savulaik bijusi tikšanās ar Klišānu, kurš viņam palūdzis izņemt konkrētas grāmatas sadaļas, taču “acīmredzot kaut kas nebija izņemts”. “Jā, mums bija sen atpakaļ tikšanās ar Klišānu. Viņš man palūdza izņemt konkrētās sadaļas, un es izņēmu. Acīmredzot kaut kas nebija izņemts. Varbūt kaut ko nepamanīju, viņš pazuda, un es dzīvoju tālāk savu dzīvi. Līdz šim brīdim,” piebilda Jurs.

Jau ziņots, ka Valsts policija maijā veica kratīšanu Liepājas 15.vidusskolas vēstures skolotāja, Liepājas Universitātes doktoranta Pāvela Jura dzīvesvietā un atzinusi viņu par aizdomās turēto saistībā ar vēstures grāmatas neatļautu publicēšanu internetā.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki paņēmuši datoru un divas stundas pedagogu pratinājuši. Skolotājam tika piemēroti dažādi drošības līdzekļi, un viņš tika atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma panta par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm. Par šādu noziegumu viņam draud brīvības atņemšana līdz diviem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Šādas policijas darbības notikušas, pamatojoties uz SIA “Apgāda Zvaigzne ABC” 5.februāra iesniegumu policijā par Jura izveidoto mājas lapu “www.pavelsjurs.lv”, kurā bija ieskenēta izdevniecības izdotā Valda Klišāna grāmata “Vēsture vidusskolai”. Jurs apgalvoja, ka bijusi ievietota atsauce uz izdevniecību “Apgādu Zvaigzne ABC”, “taču diemžēl saskaņojuma nebija”.

Kā skaidro skolotājs, mājas lapa “www.pavelsjurs.lv” ir pirmā Latvijā, kurā bērni par velti varēja apgūt dažādas vēstures tēmas. Tajā bija Jura sagatavota audiolekcija, prezentācijas un citi metodiskie materiāli. Mājas lapu skolotājs izveidojis, jo daudziem bērniem nav nepieciešamo līdzekļu, lai iegādātos mācību materiālus. Par mājas lapas izveidošanu skolotājs bija saņēmis pat atzinību no Izglītības un zinātnes ministrijas.

 

Komentāri (19)

Roberts Preiss 27.06.2013. 20.39

Valsts monopols mācību līdzekļu jomā ir daudz sliktāks par savstarpēji konkurējošu izdevēju veidotu tirgu. Šobrīd izdevēji riskē ar saviem līdzekļiem, investē tos intelektuālā produkta radīšanā, meklē potenciālos autorus, uztur radošās darbnīcas. Tā tas notiek visur Eiropā. Starp citu, Zvaigznes ABC monopols ir mīts, mācību grāmatu tirgus segmentā vienlīdz konkurē arī RaKa, Lielvārds, Pētergailis. Ja šo jomu atdos valstij, IZM ierēdņi noteiks, kas ir labākā grāmata un kam būt par tās autoru. Neredzu iespēju, ka IZM būtu gatava investēt autoru kolektīvu darbības uzturēšanā ilgtermiņā, piemēram, 3 gadu ciklā.
Otrkārt, valsts monopols apturēs jebkādu tālāku mācību literatūras metodoloģiskās un metodiskās domās attīstību. Pieņemsim, ka kāds skolotājs vai pedagogu grupa būtu nobriedusi lieliskas mācību grāmatas radīšanai, bet IZM tikko kā jau nofinasējusi citu grāmatu. Ko tad?
Ir jāsaprot, ka mācību literatūras joma nedaudz līdzinās zinātnei, nevar valsts pateikt, kā šī zinātniskā koncepcija ir OK (valstiski atzīta), bet pārējie var būt brīvi…

+3
0
Atbildēt

2

    archoftriumph > Roberts Preiss 17.07.2013. 10.29

    valstij buutu jaaizstradaa maciibu materiaali – tad tos vareetu vai nu drukaat aaraa vai izmantot elektroniski, katrs peec savaam vajadziibaam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    nefratete > Roberts Preiss 28.06.2013. 01.43

    Te vēl varētu piebilst, ka Dienvidu tilta (Rīgas Satiksmes, Nacionālās bibliotēkas un citu iepirkumu) pieredze liek ķecerīgi domāt, ka situācijā, kad grāmatu cenas noteiks nevis tirgus, bet pasūtīs valsts, tas nebūt nebūs garantēti lētāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

grislits 27.06.2013. 13.54

Izskatās, ka viss beidzies civilizēti.

Tomēr jautājums būtu risināms. Valstij būtu jāpasūta nevis iespiestas grāmatas, bet jānolīgst autori, kas sagatavo saturu un nodod mantiskās tiesības valstij (autori saņem konkrētu naudu no valsts, nevis izdevniecības), un valsts nolīgst arī redaktoru, kas izrediģē un sagatavo skatāmā formā, vai arī izdrukā, ja vajag. Kaut vai nolīgst to pašu izdevniecību. Bet atšķirība tā, ka autors saņem konkrētu naudu no valsts par autorību, un izdevniecība konkrētu naudu no valsts par tehnisko darbu (rediģēšana, noformēšana, arī izdrukāšana, ja nepieciešams). Un viss. Un valsts publicē visu elektroniski, un ja uzskata par nepieciešamu, nodrošina skolas ar drukātām grāmatām.

+3
-1
Atbildēt

1

    Inese > grislits 27.06.2013. 18.06

    Ir vēl skolu biblitēkas, ja kas ;)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Kristīne 27.06.2013. 15.11

“Zvaigzne”, protams, ir labojusies, bet mans personīgais 1/2 gada boikots (vēl kādi 5 mēneši) paliek spēkā.
=
IZM beidzot derētu izstrādāt jēdzīgu mācību materiālu sistēmu. Izdevniecības var nodarboties ar palīglīdzekļiem.

+1
-1
Atbildēt

4

    nefratete > Kristīne 27.06.2013. 17.30

    Nevis likumdošana atpaliek, bet atsevišķi indivīdi likumus ievēro izlases kārtībā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Kristīne 27.06.2013. 16.14

    Katrs kantoris mūsdienās savu produktu tirgo kopā ar savu tēlu. Zvaigzne izmantoja iespēju, ko varēja arī neizmantot. Var jau būt, ka labi, ja tādēļ beidzot tam mācību grāmatu marasmam tiks pielikts punkts.
    ==
    Jurs pa lielam rīkojās pareizi, kaut, iespējams, pretlikumīgi, Zvaigzne rīkojās nepareizi, kaut likumīgi. Tā gadās…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > Kristīne 27.06.2013. 15.23

    Var jau boikotēt Zvaigzni, tā katra paša darīšana. Bet tas viņiem ir bizness un likumīgs, un viņi rīkojās kā jebkuršs bizness to būtu darījis. Problēma ir citur – valstij nav jāpadara mācību līdzekļu pircēji atkarīgi no vienas biznesa organizācijas.

    Tai pat laikā Jurs ar savu rīcību pacēla šo problēmu. Un vēl – nav jau protams viņš nekāds recidīvists.

    Tomēr autortiesības un likums tā kā būtu jāievēro, patīk vai nepatīk. Savādāk ar ko labāks par Lembergu vai kādu līdzīgu tipu, kurš ievēro tikai tos likumus, kas liekas noderīgi pašam?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Kristīne 27.06.2013. 17.18

    Kristpa, = secinājums vienkāršs: likumdošana atpaliek no dzīves, no sabiedrības dzīves. Likumi, kas vajadzīgi likumdevējiem un izdevīgi, atpaliek daudz mazāk.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu