VNĪ: Visvairāk cietusi Rīgas pils Baltā zāle; sāk glābšanas darbus • IR.lv

VNĪ: Visvairāk cietusi Rīgas pils Baltā zāle; sāk glābšanas darbus

24
Rīgas pils Baltā zāle pirms degšanas - restauratori bija sākuši darbu. Foto: Edijs Pālens, LETA

Izstrādāts plāns ugunsgrēka seku likvidēšanai

Būvnieki sestdien ir apņēmušies sākt Rīgas pils glābšanas darbus pēc tam, kad lielu tās daļu ugunsgrēkā nopostīja liesmas un apskādēja ūdens. Būvnieku “SBRE” pārstāve Mārīte Straume aģentūru LETA informēja, ka šorīt būvniekiem atkal dota piekļuve Rīgas pilij un sākti pirmie operatīvie darbi.

Pēc Straumes sniegtās informācijas, uz objektu ir norīkota komanda, kura kā pirmo darbu sākusi restaurējamā parketa atsegšanu, tāpat tiekot izvesti slapjie gruveši un kartoni. Atsevišķās telpās, piemēram, Sūtņu zālē tiks izveidoti nelieli atvērumi griestos, lai notecinātu salieto ūdeni un atbrīvotu pārsegumus. Līdz pagaidu jumta konstrukcijas izbūvei veicamie pasākumi novērsīšot papildus kaitējuma radīšanu, konstrukciju izmirkšanu iespējamo nokrišņu gadījumā.

Rīgas pils ugunsgrēkā visvairāk cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis, aģentūru LETA informēja VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina.

Savukārt VNĪ valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane LTV raidījumā “Panorāma” izteicās, ka ugunsgrēks varētu būt izcēlies pils kastelas jeb jumta daļā.

Laukšteina informēja, ka VNĪ pārstāvji jau ir apsekojuši objektu pēc postošajiem notikumiem, lai novērtētu situāciju. Rezultātā ir izstrādāts turpmākās rīcības plāns Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanai un vēsturisko vērtību saglabāšanai.

Ugunsgrēkā ir daļēji cietušas jumta pārseguma daļas, Austrumu piebūves daļas un Priekšpils daļas bēniņu, jumta konstrukcijas. Visvairāk ir cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Tāpat ugunsgrēka radīti bojājumi ir Svētku zāles jumta daļā. Pārējās telpas ugunsgrēks nav skāris, bet konstrukcijas ir samērcētas uguns dzēšanā.

VNĪ ir arī nodrošinājuši iekļūšanu Rīgas pilī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvjiem, kā arī visu apdrošināšanas sabiedrību ekspertiem, kuru izrakstītās polises saistītas ar Rīgas pili.

Kopā ar ģenerāluzņēmēju – pilnsabiedrību “SBRE” un projekta vadītāju būvuzraugu SIA “Būvalts” ir izstrādāts operatīvās rīcības plāns Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanai un vēsturisko vērtību saglabāšanai. Patlaban ir būtiski nodrošināt Rīgas pils stāvokļa nepasliktināšanos, pasargāt ugunsgrēkā cietušās daļas no negatīvās klimatisko apstākļu ietekmes un turpināt Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas darbus.

Rīcības plāns ietver šādus galvenos darbības virzienus: izvērtēt ugunsgrēkā bojāto telpu un konstrukciju stāvokli un veicamo darbu apjomu avārijas seku likvidēšanai un pagaidu jumta uzstādīšanai, tai skaitā ugunsgrēkā radušos gruvešu izvešanai un pasākumu veikšanai mitruma samazināšanai telpās; veikt ugunsgrēkā bojāto telpu un konstrukciju detalizētu apsekošanu, piesaistot ārējos ekspertus, un izvērtēt Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas darbu turpināšanu ugunsgrēkā neskartajā Rīgas pils daļā esošā projekta ietvaros; veikt pārrunas ar projektētājiem un būvdarbu veicējiem par nepieciešamajām izmaiņām esošajā “Rīgas pils priekšpils rekonstrukcija un restaurācija, Pils laukumā 3, Rīgā” tehniskajā projektā un tā turpmākajā realizācijā.

Tiklīdz būs veiktas aplēses par nepieciešamo finansējumu ārkārtas darbu veikšanai avārijas seku likvidēšanai, būs nepieciešams Ministru kabineta akcepts finanšu līdzekļu pārdalei esošā projekta finansējuma ietvaros, lai steidzamo darbu izpilde varētu tikt sākta iespējami īsākā laikā. Savukārt, izvērtējot izmaiņu apjomu esošā Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas darbu tehniskajā projektā, varēs vērtēt arī papildus izmaksas saistībā ar pārprojektēšanas darbiem un būvniecības apjoma pieaugumu.

Kā ziņots, ceturtdienas vakarā aizdegās Rīgas pils bēniņi un izdega vairāk nekā 3000 kvadrātmetru platība un jumts, bojājot arī zemāk esošās telpas.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (24)

gundega_heiberga 22.06.2013. 12.02

RESTAURĀCIJA ir ārkārtīgi ugunsnedrošs termins(skat.Danenšterna nams, Rīgas birža …).

+2
-1
Atbildēt

1

    piziks > gundega_heiberga 22.06.2013. 13.56

    Kabineta gudrinieki Eisert!
    Varēji jau aprunāties ar būvniekiem, — butu dzirdējis, ka šīem pat restaurējamās virsmas fēnot nav ļauts.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

janazakovica 22.06.2013. 10.52

toties mums ir cetri vug generali ar uzpleciem un general algu

+2
-1
Atbildēt

0

ivetao2007 22.06.2013. 23.13

Prāmis ESTONIA nogrima jo vismaz puse ko komanda bij piedzērušies. To zino no pieredzes uz šadiem kuģiem. Pils nodega tiešī kautkada pļegura dēļ, kaa nomet izsmēki vai aizmirsa kaut ko izsēgt. Kā Estonia tā ari PILS gadījumā izmeklētāji visu samudžinās tā, lai īsto vainīgo neatrastu. Es labi atceros Balto zāli, kur pirmais Rīgā saāku deju vakarus, izmantojot pašbūvētu pastiprinātāju KLANGFILM skaļuni un Bellacord plates. Tā nolaist pili var tikai noziedznieki. Ķemeru brīnumu nozūmēja, Metalurgu nozūmēja utt. Cietumos sēž kanatas zagļi. Valsts nozdzējis saka runas Parlamentā. Valdim Dombrovskim jādost tiesības atlaist ministrus un ierēdņus uzticības zaudēšanas dēļ. Bez koumpēto tiesnešu jucekļa.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu