Aizliedz publiskos pasākumos izmantot padomju un nacistu simbolus • IR.lv

Aizliedz publiskos pasākumos izmantot padomju un nacistu simbolus

26
Foto: Oļesja Sokolova-Godovaņuka, F64

Būs aizliegts izmantot karogus, ģerboņus, himnas , kā arī sirpi un āmuru un piecstaru zvaigzni

Saeimas deputāti trešajā, galīgajā, lasījumā ceturtdien pieņēma likuma grozījumus, kas publiska pasākuma laikā aizliedz izmantot PSRS un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un atsevišķus citus simbolus. Likumā noteikti izņēmuma gadījumi, kad minētos simbolus varēs izmantot.

Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā noteikts aizliegums publiska pasākuma norises laikā “izmantot, tai skaitā stilizētā veidā, bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju sirpi un āmuru ar piecstaru zvaigzni”, ziņo LETA.

Tomēr aizliegumam noteikti izņēmuma gadījumi, kad minēto simbolu izmantošanas mērķis nebūs saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu.

Tāpat publiska pasākuma laikā būs liegts vērsties pret Latvijas neatkarību, teritoriālo nedalāmību, izteikt priekšlikumus par Latvijas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu, aicināt nepildīt likumus un sludināt vardarbību, naidu, klaju nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju.

Aizliegta arī kara propagandas veikšana, kā arī aicinājumi izdarīt noziedzīgus nodarījumus un citus likumpārkāpumus vai to slavēšana. Dalībnieki nedrīkstēs rīkoties tādā veidā, kas rada draudus pasākuma dalībnieku vai citu personu drošībai un veselībai.

Jau vēstīts, ka, iesniedzot grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, koalīcijas deputāti sākotnēji rosināja liegt izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku.

Vārds “simbolika” likuma grozījumos netiks minēts, taču ir iekļauti daži papildu simboli.

 

Komentāri (26)

buchamona 20.06.2013. 13.55

Likumā noteikti izņēmuma gadījumi, kad minētos simbolus varēs izmantot. +++ tad tas ir “kaķim zem astes” šāds likums. Ok, nevarēs vairs nēsāt T kreklu ar sirpi un āmuru, taču, piemēram, 9. maija saiets, jeb Rīgas ” atbrīvošana” noteikti ietilps šajos ” izņēmuma gadījumos” un tādā gadījumā šādam likumam nav nekādas praktiskas nozīmes.

Būtu normāli, ja kremlinu simboliku varētu lietot tikai un vienīgi situācijās, kad tiek uzvesta luga, vai uzņemta filma par Baigā gada zvērībām, vai kas līdzīgs.

+5
-2
Atbildēt

1

ievuliitis 20.06.2013. 12.56

Vai kāds nepastāstīs, kādus tādus īpašus, atšķirīgus no visas valsts svētkus taisās svinēt Rīgas pilsēta? “Rīgas satiksmes” transports šodien devās pilsētas ielās greznojies ar Rīgas un ES karogiem kārtējo reizi demonstrējot, ka Rīga nav Latvija:(
P.S. Pie viena gribu atzīmēt patiesu prieku par Baltic Taxi automašīnām Rīgas ielās.

+2
0
Atbildēt

1

    ievuliitis > ievuliitis 20.06.2013. 21.25

    Atvainojos portāla apmeklētājiem par netīšu dezinformāciju – apskatot RS transportlīdzekļus tuvāk, esmu konstatējusi, ka tie rotājās ar Rīgas un “Rīgas Satiksmes” karogiem. Nebiju slinka un sazvanīju RS ( tel. 80001919), lai noskaidrotu, kam par iemeslu tad tie tā greznojās. Izrādās – Līgo svētkiem par godu. Tagad es zināšu – autortiesības uz latviešu tautas tradīciju – līgošanu Jāņos pieder Rīgas pilsētai kopā ar pašvaldību uzņēmumu “Rīgas Satiksme”. Gods un slava tiem!:)) Interesanti, vai UNESCO cilvēces nemateriālā mantojuma komisija jau IR par to informēta? :)))
    Sākumā es sašutu – kāpēc nav Latvijas valsts karogs redzams, jo nenoliedzami Jāņi ir visas Latvijas svētki. Bet vēlāk nodomāju – ka labi vien ir. Kāds gan tai Rīgā organizētai Guļankai ir sakars ar Latviju? Atdosim šī falšā pasākuma laurus Rīgas pilsētai un Rīgas Satiksmei. Varbūt tas atvērs acis tiem, kas neredz, kas, kā un kāpēc to organizē.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 20.06.2013. 13.09

Nu re, nepagāja ne 23 gadi kopš okupācijas de jure izbeigšanas, kā aizliedza.

+3
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu