ES un ASV sāk sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu • IR.lv

ES un ASV sāk sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu

27
ASV prezidenma (otrais no labās) tikšanās laikā Ziemeļīrijā pirmdien ar britu premjerministru Deividu kameronu, Francijas prezidentu Fransuā Olandu, Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Foto: AFP/LETA

Tiek plānots, ka sarunas ilgs divus gadus

Eiropas Savienība (ES) un ASV pirmdien oficiāli sāka ilgi gaidītās sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu, un sarunu pirmā kārta notiks jau nākammēnes Vašingtonā, ziņo LETA/AFP.

“Mēs runājam par to, kas varētu kļūt par lielāko divpusējo darījumu vēsturē,” īsi pirms Ziemeļīrijā notiekošā G8 samita paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons. “Tā ir iespēja, kas dota reizi paaudzē, un mēs esam apņēmušies to nepalaist garām.”

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama pauda pārliecību, ka līgums ļaus radīt simtiem tūkstošiem darbavietu abpus okeānam”. Viņš atzina, ka abām pusēm radīsies problēmas, taču vienlaikus uzsvēra, ka abas puses spēj raudzīties pāri šaurākām interesēm, lai saskatītu kopainu. Obama arī solīja, ka brīvās tirdzniecības līguma noslēgšana ar ES būs gan viņa paša, gan viņa administrācijas prioritāte.

Tiek plānots, ka sarunas ilgs divus gadus, taču tas ir ļoti ambiciozs mērķis tik komplicētas starptautiskas vienošanās panākšanai.

Ja šo vienošanos izdosies noslēgt, tā kļūs par pasaulē plašāko brīvās tirdzniecības līgumu. ES un ASV savstarpējās preču tirdzniecības apjoms pagājušajā gadā sasniedza aptuveni 500 miljardus eiro, pakalpojumu sektorā apgrozījums sasniedza 280 miljardus, bet savstarpējās investīcijas bija mērojamas triljonos eiro.

Eiropas Komisija (EK) lēš, ka brīvās tirdzniecības līgums ES tautsaimniecībai papildus gadā dos 119 miljardus eiro, bet ASV ekonomikai – 95 miljardus.

EK prezidents Žozē Manuels Barrozu, uzstājoties kopīgajā preses konferencē ar Obamu, pauda pārliecību, ka līgums sniegs “milzīgas ekonomiskās priekšrocības”. “Šīs sarunas ne vienmēr būs vieglas, taču esmu pārliecināts, ka tās būs tā vērtas,” piebilda Barrozu. “Pašreizējais ekonomiskais klimats prasa mūsu spēku apvienošanu, lai paveiktu vairāk ar mazākiem” resursiem.

 

Komentāri (27)

ineta_rr 18.06.2013. 14.42

Tikai ASV noteikti gribēs tirgoties arī ar to, kas pie mums nav prece, piemēram, algoritmiem, programmatūras „patentiem“ un citiem „intelektuālajiem“ brīnumiem.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu