Komunistiskā terora upuru piemiņas dienas pasākumi Rīgā • IR.lv

Komunistiskā terora upuru piemiņas dienas pasākumi Rīgā

31
Foto: Lita Krone, LETA
Elga Sīle

Visā Latvijā 14. jūnijā tiks pieminēti 1941. gada komunistiskā režīma īstenoto deportāciju upuri. Rīgā visas dienas garumā būs plaša atceres pasākumu programma.

No pulksten 10 līdz 12 Rīgas Latviešu biedrības namā notiks konference “1941.gada 14.jūnija piemiņai”, kas veltīta uz Sibīriju aizvestajiem Latvijas bērniem. Konferencē piedalīsies Valsts prezidents Andris Bērziņš, rakstniece Gundega Repše, fonda „Sibīrijas bērni” pārstāvji, valsts un pašvaldības amatpersonas, deportāciju upuri un citi. Turpat būs apskatāma starptautiska ceļojoša izstāde „Sibīrijas bērni”.

14.jūnijā pulksten 11 notiks atceres brīdis pie pieminekļa dzelzceļa stacijā “Šķirotava”. Atceres pasākumu vadīs Rīgas Latgales priekšpilsētas politiski represēto biedrības valdes priekšsēdētājs Andrejs Pūriņš, piedalīsies politiski represētie un Rīgas pašvaldības darbinieki.

Rīgas Politiski represēto biedrība aicina piedalīties gājienā un atceres pasākumā pie Brīvības pieminekļa. Pulcēšanās pie Okupācijas muzeja Strēlnieku laukumā no plkst. 12, bet gājiens sāksies plkst. 12.40, ziņo biedrības vadītājs Jānis Lapiņš.

Pulksten 13 pie Brīvības pieminekļa notiks svinīgā Goda sardzes maiņa, kā arī ziedu nolikšanas ceremonija.

Pulksten 14.30 piemiņas brīdis notiks Okupācijas muzeja pagaidu telpās Raiņa bulvārī 7.

Pulksten 15 – deportāciju atceres pasākums Torņakalnā pie dzelzceļa stacijas, kurā piedalīsies valsts un pašvaldības amatpersonas, Latvijas Politiski represēto apvienības un Latvijas Nacionālo karavīru biedrības pārstāvji.

Pulksten 17 – Svētā Jāņa baznīcā koncerts “Aizvestajiem”, dziedās Latvijas Radio koris un muzicēs solisti – ģitārists Kaspars Zemītis, kontrabasists Jānis Stafeckis, vijolnieks Indulis Ciniņš un dziedātājs Renārs Kaupers. Ieeja koncertā ir bez maksas.

Pulksten 17 – dzejnieka Knuta Skujenieka grāmatas kāršu kavas veidolā „Virtuālais ceļojums caur dzeloņdrātīm” atvēršana Latvijas Okupācijas muzeja pagaidu telpās.

Pulksten 19 – Svētā Pētera baznīcā latviešu mūzikas koncerts, muzicēs pūtēju orķestris “Rīga”, koris “Sonore”, kamerkoris “Ave Sol”, solisti – Sonora Vaice, Ingus Pētersons un čellists Ēriks Kiršfelds.

Pulksten 21.20 LTV būs filmas “Bērnības zeme Sibīrija” televīzijas pirmizrāde.

Papildinformācija par pasākumiem pieejama interneta vietnē ” www.kultura.riga.lv“.

 

Komentāri (31)

Ojārs 13.06.2013. 20.56

plašāk būtu jāpiemin krievu iebrukums Latvijā 1940. gadā. Tas ir krievu okupantu briesmu darbu sākums, nevis nākamā gada 14. jūnijs. Bet sagaidīt no Dombrovska kaut ko tādu laikam būtu bezcerīgi… :(

+10
-2
Atbildēt

11

    Inese > Ojārs 13.06.2013. 23.37

    http://tub.rutube.ru/thumbs-wide/3a/62/3a6227167849d7d231206745adfff93d-1.jpg

    “МИД Латвии и правительство должны отреагировать на тот факт, что в списке участников организации Голодомора на Украине в 30-х годах прошлого века есть несколько латышских фамилий. Наша страна несет моральную ответственность за это”, – сказал 5 августа, в интервью корреспонденту ИА REGNUM политолог Иварс Йиябс.

    По его словам, участие латышей в операциях, которые организовывали различные учреждения СССР в середине 20 века, не является секретом. “Латыши в середине 30-х годов прошлого века участвовали во многих операциях организуемых СССР. В том числе и на Украине, – говорит политолог – Я думаю, что этот факт нельзя оставлять без внимания – МИД и правительство должны как-то реагировать на то, что в опубликованном СБУ списке много латышских фамилий. Это нельзя оставлять без внимания. Наши политики очень любят говорить об истории – вот пускай они и покажут на что способны”…

    http://www.regnum.ru/news/1036806.html#ixzz2W8AJ82ZR

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > Ojārs 13.06.2013. 23.14

    Vispār jau par Golodomoru abildīgi ir latvieši un ēbreji. Tā ziņoja SBU. Un Ījabs aicināja latviešus atvainoties ukraiņiem par pāri darīto.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Ojārs 13.06.2013. 22.00

    ——–
    1940.g. iebrukumu vajadzētu pieminēt 2013.g.17.jūnijā,noliekot ziedus pie prezidenta K.Ulmaņa pieminekļa Rīgā, kā arī viņa runu vēlreiz nolasīt:

    ““Pilsoņi, pilsones!

    Pēdējo 24 stundu notikumi ir saviļņojuši visus prātus, un es tādēļ uzskatu par savu pienākumu, kā es to arvien svarīgos momentos esmu darījis, jums visiem pateikt, ko valdība šajā brīdī domā un dara.

    Mūsu zemē kopš šī rīta ienāk padomju karaspēks. Tas notiek ar valdības ziņu un piekrišanu, kas savukārt izriet no pastāvošām draudzīgām attiecībām starp Latviju un Padomju Savienību. Es tādēļ vēlos, ka arī mūsu zemes iedzīvotāji ienākošās karaspēka daļas uzlūko ar draudzību. Tai pašā laikā jums jāzina, ka karaspēka kustībai jānotiek bez traucējumiem, un to jūs varat veicināt, ierobežojot pārlieko ziņkāri un atturoties no kārtības traucējumiem……http://www.citavesture.lv/2010/06/17/latvijas-republikas-prezidenta-k-ulmana-radio-uzruna-1940-gada-17-junija/

    p.s. Dombrovska piesardzīgo rīcību var palīdzēt izprast viena gudra speciālista pirms divien gadiem rakstītais:
    “Катастрофа 1941 года не за горами. Впереди, а не 70 лет назад”
    (..)
    Главная война теперь идёт в геоэкономике.
    Самое позднее в 2014 году разразится вулканический глобальный кризис, который ещё, собственно, и не начинался.

    http://www.kroupnov.ru/news/2011/05/23/10838/

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Ojārs 15.06.2013. 18.28

    Betij – pūš taču abi!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > Ojārs 13.06.2013. 22.58

    Par Ulmani viss pateikts izcilā latviešu politiķa Fēliksa Cielēna atmiņu grāmatā. Citēju:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/lv/thumb/9/9c/Karlis_Ulmanis_pastmarka.jpg/350px-Karlis_Ulmanis_pastmarka.jpg

    Šeit vēl jāpastāsta informācija, ko man sniedza par Kārla Ulmaņa intimo personīgo dzīvi mani slepenie novērotāji. Rīgā bija atklāts noslēpums, ka Ulmanis ir homoseksuāls, pavisam izvairās no sievietēm, bet satiekas ar vīriešu kārtas jaunekļiem. Ziņojumos, ko saņēmu no Staprāna, itin bieži bija arī piezīmēts – «Pie Ulmaņa šonakt atkal pārgulēja mīlulis Vilhelms.» Protams, ko īsti Ulmanis pa nakti darīja ar Vilhelmu, to nevarēja zināt – vai viņi spēlēja kārtis, vai domino, vai citas kādas debešķīgas rotaļas. Tomēr šie novērojumi pastiprināja baumas par Ulmaņa homoseksuālismu. Es par šo lietu nebūtu šeit nekā runājis, ja tā saistītos tikai ar Ulmaņa intimo personīgo dzīvi vien.

    Personīgi atzīstu, ka homoseksuālitāte ir sevišķa slimība un par to neviens nav ne juridiski, ne morāli vajājams, izņemot tikai homoseksuālus nodarījumus pret mazgadīgiem. Ir taču zināmi slaveni rietumu rakstnieki, kas bijuši homoseksuāli, kā, piemēram, Oskars Vailds un Andrē Žids. Ja es šeit tomēr runāju publiski par Kārļa Ulmaņa homoseksualitāti, tad to daru svarīgu polītisku motīvu dēļ. Tuvāk par to es rakstīšu manu atmiņu un atziņu trešajā sējumā. Pagaidām teikšu tikai to, ka Ulmaņa mīlestība uz Vilhelmu vēlāk ieguva ļoti lielu sabiedrisku un polītisku nozīmi, jo viņš, kļūdams par diktātoru, iecēla savu Vilhelmu ļoti augstā un atbildīgā amatā. Drīz vien Rīgā sāka klīst baumas, ka Vilhelma sieva ir Padomju Krievijas spiedze, bet Ulmanis tā mīlēja savu Vilhelmu, ka pilnīgi viņam uzticējās. Jā, tiešām mīlestība padara cilvēkus aklus.

    ***
    Par šo kaislību es jau minēju memuāru otrajā sējumā (Memento, 1963). Šī atklātā patiesība sacēla Ulmaņa dievinātājos zināmu nemieru, pat protestus. Tas spiež mani teikt šai lietā vēl dažus vārdus.

    Ka Ulmanis ir homoseksuāls, tas nebūt nebija kāda tukša bauma, bet atklāts noslēpums, par kuŗu runāja Saeimas kuluāros, diplomātiskajā korpusā un avīžu redakcijās. Man bija arī vairāki pierādījumi par šo Ulmaņa nenormālo kaislību. Par to man ir stāstījis agronoms Skubiņš, Priekuļu lauksaimniecības skolas direktors, kas bija varējis novērot Ulmaņa homoseksuālos sakarus ar kādu skolnieku, kad viņš pārnakšņojis skolā.

    Mani slepenie aģenti, kā to jau minēju, 1927. gadā ziņoja, ka ik nedēļas naktī no sestdienas uz svētdienu Vilhelms Munters paliek pie Ulmaņa. Ja Ulmaņa homoseksuālisms būtu palicis tikai viņa privātās dzīves ietvarā, tad par to savos memuāros nebūtu nemaz runājis. Turpretī šī viņa ievirze ir tādā mērā kaitējusi Latvijas valstij, ka par to jārunā publiski.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Ojārs 14.06.2013. 21.22

    Vai tikai man vienai šķiet, ka no mežradznieka Ījaba pūtēju orķestrī “Rīga” bija vairāk labuma, nekā no politologa?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Ojārs 13.06.2013. 23.28

    no comments. Kaut Ijabs man nav autoritāte, tomēr pierādi, ka neesi vismaz šinī gadījumā melis:)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Ojārs 14.06.2013. 07.57

    Basņa par to, ka svētajai Krievzemei boļševiku režīmu anglosaķšu agresoru uzdevumā uzspieda un pēc tam bez pārtraukuma slepkavoja inorodci, pirmkārt latvieši, (tie paši sarkanie, kas vienlaikus arī fašisti un anķisovetčiki) ir krievu imperiālisma ideoloģijas neatņemama sastāvdaļa. Un tā nav kāda margināla tendence, bet valsts un nospiedoša sabiedrības vairākuma identitātes daļa, ko apstrīdot, tik apdraudēta krievu valsts un tautas eksistence.
    Kad pašiem viss skaidrs, atliek tikai sameklēt savu uzskatu paudējus kaimiņzemēs (tuvajās!). Latvijā, kā redzam, šajā jomā grūtību nav. Cits kalpo aiz stulbuma, cits aiz pārliecības (to gan grūti atšķir), bet nopietnākie – tie paši labāk zina, kāpēc.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > Ojārs 14.06.2013. 06.17

    lno. Ījabs ir no tiem “politologiem” par kuriem es vienmēr esmu brīnījies – kādā veidā viņi panāk to, ka mediji viņus uzklausa kā “politikas ekspertus” :) Šādi viņš ir nodarījis jūtamu ļaunumu Latvijai. Ja apkopo viņa spriedumus teiksim pašvaldību vēlēšanu sakarā, tad var redzēt, ka arī viņš ir viens no tiem, kurš veidoja rīdzinieku noskaņojumu tā, lai SC savu ietekmi mūsu galvas pilsētā noturētu.

    Šinī konkrētā intervijā, kur viņš izsaka savu viedokli pa komunistu pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā un LR atbildību, viņš ne pirmo reizi, nu gluži kā SC Ušakovs uzsver nevis ideoloģisku konfrontāciju, kura joprojām valda šobrīd Latvijā un visā bijušās PSRS teritorijā, bet kā galveno iemeslu min etnisko. Ja Ušakovu var saprast, kādēļ viņš to dara, tad Ījabu ne. Galīgs idiots taču viņš nav :)
    Голодомора organizēšanā piedalījās tie latvieši, kuri 19.gadā Stučkas “valdības” terora laikā slepkavoja latviešu Latvijas teritorijā. Kremliniem nav tautības, viņi patiešām ir sava veida ” internacionāle”

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Ojārs 14.06.2013. 08.02

    RA. Par šī politologa politiskajām simpātijām šaubu nav. Labi atceros viņa komentārus par Soviet story. Latvijas sabiedrībā Krievijas maigajai varai vislabvēlīgākā augsne. Ja Kažoka kažoku nemaina, tad iršu zvaigznes un Ēlerte ir īsti hameleoni…

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Ojārs 14.06.2013. 00.10

    “МИД Латвии и правительство должны отреагировать на тот факт, что в списке участников организации Голодомора на Украине в 30-х годах прошлого века есть несколько латышских фамилий. Наша страна несет моральную ответственность за это”, – сказал сегодня, 5 августа, в интервью корреспонденту ИА REGNUM политолог Иварс Йиябс.
    Подробности: http://www.regnum.ru/news/1036806.html#ixzz2W8FgRXT2
    Любое использование материалов допускается только при наличии гиперссылки на ИА REGNUM
    __________________________
    Pērle. Kaut ko tik muļķīgu varētu pateikt nesekmīgs pamatskolnieks. Politologam nu gan vajadzētu zināt, ka valsts nes atbidību t. sk. morālu par saviem pilsoņiem. Latvijas – Krievijas 1920. g. mierlīgumā ir uzsvērts, ka sarkanie latviešu strēlnieki ir Krievijas bruņoto spēku vienības. Kādēļ lai čekisti būtu izņēmums? Vai čeka pakļāvās LV Drošības policijai, ka mūsu valstij būtu jānes morālā atbildība?:):):)

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 14.06.2013. 07.40

Centrālais curiku orgāns varonīgi klusē par SC deputātes Cvetkovas izrunāšanos pedofila Špīgela organizācijas saietā
http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/120558/saeimas-deputate-cvetkova-latvijas-pilsonibas-pieskirsana-legionaru-pecteciem-ir-neonacisms
Par Špīgelu šeit
http://pleskov.com/?p=4662

+7
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 14.06.2013. 07.57

fretka

paskatījos Cvetkovas bildi- jaunās paaudzes Ždanoka! Viņiem visiem Latvijā radies puscilvēcīgs paskats, paskaties uz Ušakovu! Nav vairs tie pusmežoņu ģīmji kā no comenta vectēvam, Ždanokai, Ciļēvičam arī Kļockinam.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu