Rīgā līgos kopā ar Paulu, Vaikuli un Naumovu • IR.lv

Rīgā līgos kopā ar Paulu, Vaikuli un Naumovu

52
Rīgas mērs Nils Ušakovs un komponists Raimonds Pauls preses konferencē par ielīgošanu Rīgā. Foto: Renāte Briede, LETA

Krastmalā būs divi lielie un 15 mazie ugunskuri

Rīgā jau nākamnedēļ sāksies ielīgošanas pasākumi, bet vērienīgākais svētku pasākums notiks 23.jūnijā Daugavas krastmalā. Tajā piedalīsies folkloras kopas, Latvijas teātru aktieri, komponists Raimonds Pauls un dziedātāja Laima Vaikule un Marija Naumova, ziņo LETA.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) ceturtdien teica, ka īpašs prieks esot par to, ka Rīgai jau otro gadu pēc kārtas Līgo pasākumam izdevies piesaistīt Paulu.

Līgošanas pasākums Krastmalā sāksies plkst.17 un ilgs līdz nākamā rīta gaismai. Svētku programma krastmalā sāksies ar vainagu vīšanu un rotaļās iešanu kopā ar folkloras kopu “Ceiruleits”. Līdz pat plkst.20 interesenti varēs piedalīties latviešu tautasdziesmu sacerēšanā, pastalu stafetēs, vainagu mešanas sacensībās, šķēršļu trasē ar ķekatām, adatas meklēšanu siena kaudzē un citās atrakcijās.

Mazā skatuve jeb Vakara sēta savas aktivitātes sāks plkst.18 ar muzikālās apvienības “Raxtu raxti”, grupas “Folkvakars”, dūdu un bungu grupas “Auļi” priekšnesumiem, bet plkst.17 aktivitātes sāks lielā skatuve jeb Nakts sēta, kur līdz plkst.20 darbosies dīdžejs Kaspars Zaviļeiskis, bet tad stundu uzstāsies Kārlis Auzāns un “Nepieradinātā folka orķestris”, kā arī Rīgas kori.

Pauls stāstīja, ka svētku programma Nakts sētā sāksies plkst.21, bet viņš pats uz skatuves būs redzams no plkst.23 līdz pusnaktij. Uz šīs skatuves ar saviem priekšnesumiem uzstāsies Latvijas teātru aktieri, “Skroderdienu Silmačos” dziesmas krievu valodā izdziedās Rīgas Krievu teātra aktieri, kā arī piedalīsies pašmāju estrādes zvaigznes, piemēram, Andris Ērglis un Antra Stafecka.

“Īpašs prieks man ir par to, ka izdevās pierunāt piedalīties arī Laimu Vaikuli un Mariju Naumovu. Mūsu uzdevums ir radīt jautru noskaņu. Atsauksmes par iepriekšējo pasākumu bija labas. Krastmalā pulcēsies liela publika, un ar to ir jāmāk strādāt, spēlējot un dziedot to, ko viņi vēlas dzirdēt. Domāju, ka pa šiem gadiem kaut kādu pieredzi esmu guvis,” sacīja Pauls.

Komponists uzskata, ka svētki būs izdevušies, ja visiem svinētājiem, tajā skaitā pilsētas tūristiem, būs labs noskaņojums.

Pēc pusnakts sāksies ballēšanās kopā ar grupu “Labvēlīgais tips”, kas spēlēs līdz plkst.2 naktī, bet tad uzstāsies Normunds Jakušonoks un Rīgas Zelta koris, savukārt uz rīta pusi jau spēlēs grupa “Apvedceļš”.

Uz mazās skatuves jeb Rīta sētā aktivitātes atsāksies pusnaktī un tur līdz pat rīta agrumam muzicēs grupa “Bermudu divstūris”, Miks Dukurs, Sabīne Berezina un “Rassell”, kā arī dīdžejs “Gustavito”.

Krastmalā būs divi lielie un 15 mazie ugunskuri.

Līgo svinēšana jau tradicionāli notiks arī Dzegužkalnā, kur svinības sāksies plkst.20 un ilgs līdz pat rīta agrumam. Šajā vietā vakara sākumā notiks svētku ieskandināšana un vainagu pīšana, uzstāsies Liepājas aktrišu folkloras kopa “Atštaukas”, postfolkloras grupa “Iļģi” un “Rīgas Danču klubs”, dūdu un bungu grupa “Auļi” un kapela “Hāgenskalna muzikanti”.

23.jūnijā un 24.jūnijā sabiedriskais transports Rīgā kursēs bez maksas, un 23.jūnija naktī tas kursēs visu nakti, lai uz mājām nogādātu svētku svinētājus.

 

Komentāri (52)

Sanšains 13.06.2013. 13.38

Pauls JAU SEN ir demontējis un anulējis visu to labo, ko viņš savulaik ir veicis, ja par labo uzskata dažas (ok, varbūt kādas 15-20) izdevušās dziesmas 70. gados. Jau 80. gados “Dāvāja Māriņa” pārveidošana par “Miļļion alih roz” raksturoja Paula destruktīvā/krievināšanas perioda uzplaukumu, kas nav beidzies vēl tagad.

“Novaja volna” ievilkšana un nostiprināšana Latvijā, latviešu dziedātāju piejūgšana Krievijai, Šlesera un pēc tam Šķēles bandu ievilkšana Saeimā, tagad arī Ušakova kvazi- un pseido- Jāņu (“Ļigo”) balagāna balstīšana Rīgā, kas noder vien lumpeņu paķeršanai un svētku degradācijai. Šķiet, ka viņa galvenais vadmotīvs ir parasta alkatība, kas pārspēj pat godkāri.

Turklāt gandrīz visa popmūzika, ko viņš ir saražojis kopš 80. gadiem, ir izteikti zemas kvalitātes.

No sirds vēlos, kaut šis “maestro” beidzot rimtos.

+14
-7
Atbildēt

6

    Timurs Čuntonovs > Sanšains 13.06.2013. 16.04

    Nu Pauls – hmm.. pretrunīga personība. Nezin ko tad viņa dievinātāja Veidemane padomās, redzot viņas iemīļotā komponista dubultportretu ar Maskavijas ielikteni. Bet nav ko uztraukties – Paula slavenais Ziņģu festivāls ir iebraucis Rīgā tieši Jāņu naktī. Un nebrīnīšos, ja uz nākošo saeimu Maestro kandidēs Saskaņas centra rindās! Es līgošu laukos!

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Sanšains 13.06.2013. 13.54

    Diemžēl, tieši tā arī ir! Pilnīgi pievienojos! Ļoti īsi, bet labi izvērtēts Paula muzikālais pienesums, savukārt par viņu kā “politiķi” jau sen ir viss pilnīgi skaidrs.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > Sanšains 13.06.2013. 14.41

    ko viņš ir saražojis kopš 80. gadiem, ir izteikti zemas kvalitātes
    —————
    Vai tad Pauls kaut ko 90.-jos ir sacerējis? Tad tak viņam nebij laika;)

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Sanšains 13.06.2013. 16.01

    Haris kā jau cilvēks ar boļševikiem raksturīgu domāšanu “ideoloģiski nepareizo” Paulu ierindojis ienaidnieku kārtā, tie jau arī vērtēja māksliniekus pēc politikas, nevis talanta.
    Kas attiecas uz pop. mūziku – es ar neesmu par to sajūsmā, bet, daudzas Paula dziesmas kļuvušas par tautasdziesmām, un Paula politskā darbība vairākumam latviešu un krievu ir mazāk svarīga, nekā viņa dziesmas.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Sanšains 13.06.2013. 15.32

    @Haris
    Nevajag tik ļoti dēmonizēt Paulu! Viņš ir pieļāvis kļūdas tur, kur viņam izpratnes nav bijis īpaši daudz – politikā! Bet tā nu notiek ar ģēnijiem, ka viņus var aptīt ap pirkstu tīri sadzīviskos (lasīt: politiskos) jautājumos.
    Viņš ir radījis lielisku kultūras mantojumu no 60-70.gadiem, kas spēja iemūžināt latviešu dzeju un mūzikas sentimentu, un tas bija virs vidējā popa līmeņa! “Jaunais vilnis” nav degradējis latviešu mūziku. Tāpat arī Šlesers un Šķēle ir padzīti (un vietā nākuši citi – bez Paula klātbūtnes)! Manā vērtējumā viņa radītās vērtības tomēr atsver pieļautās kļūdas! … Jo Sadziedāšanās gan Dziesmu svētkos, gan jebkurā mājas ballītē Paula dziesmas kuplā skaitā skanēs kā tāds eleksīrs dvēselei! ;) Un lai jau tajos Līgo svētkos skan arī Pauls Rīgā – tāpat viņu mūziku dziedās tur, kur degs ugunskuri visā Latvijā!

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

oktaavs 13.06.2013. 12.57

A, Ģima Bilans nebūs :( ?

+12
-6
Atbildēt

7

    Ojārs > oktaavs 13.06.2013. 14.39

    aivarsk Skroderdienu Silmačos” dziesmas krievu valodā izdziedās Rīgas Krievu teātra aktieri,
    ———————-
    Tas nebūtu sliktākais variants.
    Bet mums vajadzētu Gazmanovu ar viņa “Ja roģilsa v sssr!”

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > oktaavs 13.06.2013. 13.42

    “Es ar “trīsām” gaidu košo papīra/plastmasas vainagu ar spīzdīgām lentām reinkarnāciju”
    Es jau redzēju:(

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    grislits > oktaavs 13.06.2013. 13.49

    aivarsk, paldies par citātu, es sīki visu rakstu nelasīju, tik pārskrēju uz ātro pāri, un nemaz nepamanīju to tekstu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > oktaavs 13.06.2013. 13.36

    Skroderdienu Silmačos” dziesmas krievu valodā izdziedās Rīgas Krievu teātra aktieri,

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > oktaavs 13.06.2013. 14.38

    pagājušo gadu biju aizgājis uz šo pasākumu (darbs spieda…), bet nu teikšu atklāti, ka bija baigais borings.Un tas neskatoties uz to, ka bija labi muziķi, dziedošie aktieri utt. Mājās pie ugunskura šaurā lokā tomēr labāk…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > oktaavs 13.06.2013. 13.12

    gan jau, ka būs ja ne pats ģima, tad no tās puses… tikai tas būs sjurpriz!

    Es ar “trīsām” gaidu košo papīra/plastmasas vainagu ar spīzdīgām lentām reinkarnāciju.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    grislits > oktaavs 13.06.2013. 13.17

    Es pat gribētu, lai kāds krievs tur uzstājas, jo tad varbūt uz vēlēšanām negājēji sapratīs, ka vajag aiziet uz vēlēšanām un nobalsot par latviskajām partijām kaut vai tādēļ, lai Jāņos krievu popsa nav jāklausās, ja jēdzīgākas motivācijas tiem negājējiem prātā neienāk.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 13.06.2013. 13.15

Bet, ja nopietni… Te pašos pamatos viss ir greizi. Līgo=dabas svētki. Līgo ir līgo tikai laukos, pļavā, ar basām kājām un ziedu vainagu galvā. Uz pilsētas bruģa svētkus var saukt kā gribi, bet tie nav Līgo

+9
-4
Atbildēt

4

    ievuliitis > silvija_vitina 13.06.2013. 15.59

    “Ušakam galvenais ķeksīti ielikt, ka viņš rīko Līgo (lai kādā kvalitātē tas nebūtu!)”
    Ušaks mums ir latvisko tradīciju, latviskās identitātes un 1918.g valsts garants.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > silvija_vitina 13.06.2013. 15.01

    @traductrice
    Zaļo vietu ir daudz – Zaķusala, Lucavsala… – tikai tas prasītu tiešām vairāk pūles, bet Ušakam galvenais ķeksīti ielikt, ka viņš rīko Līgo (lai kādā kvalitātē tas nebūtu!)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Līna Kārkliņa > silvija_vitina 13.06.2013. 13.29

    Es vēl saprastu Rīgā kaut kur zaķu salā pie teletorņa kārtīgu zaļumballi ar visiem atribūtiem un izdarībām…..bet pilsētas centrā uz asfalta – latvieša mentalitātei pilnīgi nepieņemami…..a ko māksliniekiem, ja ir kas maksā, tad kāda starpība kur uzstāties…..

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Aldīna > silvija_vitina 13.06.2013. 16.00

    Nav Līgosvētku vai Līgo, ir Jāņi, no to svinēšanas procesu sauc par līgošanu!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu