FOTO: Pirmie dakteri klauni ienāk Bērnu slimnīcā • IR.lv

FOTO: Pirmie dakteri klauni ienāk Bērnu slimnīcā

30
Elga Sīle

17 kursa absolventiem būs jāpalīdz atvieglot mazo pacientu ciešanu laiks slimnīcā

Svītrainas pusgarās zeķes, miniatūras un pavisam lielas salmu cepures, no kabatām laukā lienoši rotaļu dzīvnieciņi – tie ir pirmā dakteru klaunu izlaiduma absolventu svētku un arī darba tērpi. Dakteri klauni turpmāk darbosies Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, un šī ir bērnu rehabilitācijas kustība, kas balstās uz mākslas terapijas, klaunu terapijas un spēles terapijas principiem.

Ar jautri trokšņainu izlaiduma ceremoniju, kas trešdien notika Bērnu slimnīcā, 12 no 17 jaunajiem dakteriem klauniem vienlaicīgi uzliekot lielos sarkanos degunus divu „virsklaunu” Nimī un Sancho vadībā, noslēdzies trīs mēnešus ilgs apmācību posms un sākusies pirmā ārstniecisko klaunu darba diena.

Trīs mēnešus projekta “Dr. Klauns” dalībnieki apguva ievadu bērnu psiholoģijā, aktiermeistarības pamatus, plastiku, pantomīmu, darbu ar balsi, izgāja psiholoģiskos treniņus un speciālu medicīnas apmācību Bērnu slimnīcas speciālistu vadībā.

Svilpojot, rādot trikus un muzicējot dakteri klauni jau trešdien devās pie bērniem, kas viņus gaidīja savās palātās. Skolas absolvente Elizabete gaitenī sastapto puisēnu uzjautrina ar košu lelli, kas izmisīgi cenšas nodziedāt „kikerigū”, taču visu laiku jauc meldiņu. Nedaudz izbiedētais puisēns sākumā tikai neizpratnē vēro klaunu, bet pēc laika vairs nespēj valdīt smieklus, vērojot Elizabeti, kas cīkstās ar neredzamu pretinieku un ar kabatas bateriju „pārmeklē” telpu, kā arī skrien atpakaļgaitā.

„Šis izlaidums ir tikai ļoti gara procesa sākums,” stāsta biedrības „Dr. Klauns” dibinātāja Marianna Milovska, piebilstot, ka turpmāk šī projekta attīstībai paredzēts piesaistīt arī vietējos zinātniekus un ārstus.

Līdz 1. jūlijam kopumā 17 apmācītos jaunos dakterus klaunus turpinās skolot profesionālie „virsklauni” no Izraēlas, pēc tam klauna deguna veidolā saņemto diplomu ieguvušie dakteri klauni darbu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā turpinās patstāvīgi.

Dakteri klauni slimnīcā palīdzēs bērniem atgūties pēc operācijām un smagu ārstēšanas procesu laikā, novērst uzmanību no sāpēm nepatīkamās procedūrās, padarīs jautrāku pareizas ēšanas un zāļu lietošanas procesu, kā arī iejusties slimnīcas telpās un sekmēs ātrāku mazo pacientu atveseļošanos. Jaunie medicīniskie klauni strādās tiešā nodaļu virsmāsu pakļautībā un vienotā komandā ar slimnīcas personālu.

Dakteru klaunu projektu īsteno biedrība „Dr. Klauns” sadarbībā ar Bērnu slimnīcu un Izraēlas vēstniecību. Klaunu terapiju, kas kļūst aizvien izplatītāka visā pasaulē, pirmo reizi sākta praktizēt 1986. gadā ASV. Patlaban pasaulē darbojas vairāk nekā 30 dakteru klaunu organizācijas. Ārstniecisko klaunu palīdzību visā pasaulē pielieto gan intensīvajā terapijā, ķirurģijas un rehabilitācijas nodaļās, gan dialīzes, dienas aprūpes centros un ar autismu sirgstošiem bērniem, kā arī onkoloģijas, neonataloģijas nodaļās un no vardarbības cietušu bērnu aprūpē.

Pētījumi rāda, ka dakteru klaunu klātbūtne pirmsoperācijas telpā samazina bērnu un vecāku uztraukumu un citas negatīvās emocijas daudz efektīvāk nekā tikai vecāku klātbūtne vai vecāku klātbūtne apvienojumā ar nomierinošiem medikamentiem. Pozitīvas emocijas pirms operācijas ir svarīgas tāpēc, ka tās samazina sāpes, pretsāpju līdzekļu patēriņu un uzvedības problēmas pēcoperācijas laikā, liecina 2010. gadā izdarītais pētījums par dakteru klaunu klātbūtni pirmsoperācijas telpā.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu