Krievijas uzņēmums "Daļpolimetall" interesējas par "Liepājas metalurgu" (papildin.) • IR.lv

Krievijas uzņēmums “Daļpolimetall” interesējas par “Liepājas metalurgu” (papildin.)

32
Krievijas valsts karogs.

Lipmana piesaistītais investors “Rosenergomaš” pauž gatavību iesaistīties “Liepājas metalurga” glābšanā

Krievijas metalurģijas uzņēmums “Daļpolimetall” interesējas par finanšu grūtību māktās a/s “Liepājas metalurgs” iegādi, raksta laikraksts “Vesti segodņa”.

“Ja mums izdosies vienoties ar akcionāriem un kreditoru klubu, esam gatavi sākt ražošanu uzņēmumā trīs četru nedēļu laikā,” laikrakstam apstiprinājis “Daļpolimetall” direktoru padomes priekšsēdētājs Eduards Janakovs.

Ir.lv jau rakstīja, ka pērn Janakovs manīts Jūrmalas konkursā “Jaunais vilnis” un viņam varētu piederēt māja kūrortpilsētā.

Laikraksts vēsta, ka Krievijas uzņēmuma pārstāvji vairākas reizes apmeklējuši “Liepājas metalurgu” un tikušies ar tā akcionāriem Sergeju Zaharjinu un Iļju Segalu. Ar abiem akcionāriem esot panākta iepriekšēja vienošanās par akciju iegādi, tikšanās ar trešo akcionāru Kirovu Lipmanu tiek plānota tuvākajā laikā, ziņo LETA.

Patlaban tiek veikta “Liepājas metalurga” padziļināta izpēte – uzņēmuma finanšu un tehniskais audits, vēsta laikraksts. “Šīs nedēļas laikā mūsu eksperti sagatavos gala slēdzienu, bet pagaidām izskatās, ka darījums varētu notikt. Tomēr nepieciešams, lai kreditoru klubs investora piesaisti vērtētu no ekonomiskā skatupunkta, nevis kādiem citiem motīviem,” sacīja Janakovs.

Viņš norādījis, ka jau bijušas arī vairākas tikšanās ar kreditoru kluba piesaistīto finanšu konsultantu “Prudentia Advisers” un konsultantam ir nosūtīta arī oficiāla vēstule, kurā pausta interese par uzņēmuma iegādi ar sekojošu tā darbības atjaunošanu.

Janakovs pieļauj, ka šis jautājums netiks izskatīts ātri, jo “Liepājas metalurga” lielākais kreditors ir valsts, taču pauda viedokli, ka sevišķi vilcināties nedrīkst, jo tā rezultātā cieš uzņēmums.

“Daļpolimetall” galvenie akcionāri ir Janakovs un Vadims Varšavskis. Uzņēmums ir viens no lielākajiem Krievijas Tālo austrumu reģiona kalnu metalurģijas kompleksiem un nodarbojas ar polimetālu rūdu – svina, cinka, sudraba un zelta – ģeoloģisko izpēti, ieguvi un pārstrādi. Kompānija nodarbojas arī ar volframa ieguvi. Janakovs un Varšavskis ir arī kompānijas “Russkij ugoļ” un metalurģijas kompānijas “ESTAR” dibinātāji.

Arī Krievijas koncerns “Rosenergomaš” gatavs iesaistīties a/s “Liepājas metalurgs” glābšanā ar profesionālu ekspertu komandu, kam ir pieredze līdzīgu uzņēmumu glābšanā, kā arī ar nepieciešamo metāllūžņu apjomu, lai nodrošinātu Latvijas lielākā metalurģijas uzņēmuma nepārtrauktu darbību, vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība) norāda metalurģijas uzņēmuma akcionāra Kirova Lipmana piesaistītā investora “Rosenergomaš” prezidents Vladimirs Palihata.

“Rosenergomaš” prezidents Palihata vēstulē atzīmē, ka koncerns ir gatavs piegādāt “Liepājas metalurgam” nepieciešamo metāllūžņu daudzumu, lai uzņēmums varētu darboties bez pārtraukumiem. Turklāt Krievijas koncerns ir gatavs nodrošināt profesionāļu komandu, kam ir pieredze darbā ar līdzīgiem uzņēmumiem NVS valstīs, ar klientu bāzi gatavās produkcijas realizācijai.

Tāpat Palihata vēstulē Dombrovskim izsaka gatavību “Liepājas metalurgam” piesaistīt arī vadošos ekonomistus un cilvēkus ar milzīgu pieredzi ražošanas un tehniskajā jomā, kuri strādā metalurģijas nozarē.

“Lūdzam izskatīt mūsu sadarbības piedāvājumu, un, ja jūs esat ieinteresēti sadarboties, mēs esam gatavi uz metalurģijas uzņēmumu nosūtīt ekspertu grupu, lai veiktu neatkarīgu “Liepājas metalurga” ekspertīzi un sagatavotu pretkrīzes plānu uzņēmuma veiksmīgai darbībai,” vēstulē Ministru prezidentam norādīja Palihata.

Jau ziņots, ka “Liepājas metalurga” kreditoru klubs un tā pieaicinātais konsultants “Prudentia Advisers” turpina darbu ar uzņēmuma akcionāriem, lai panāktu vienošanos par situācijas stabilizāciju uzņēmumā, kā arī strādās pie citiem juridisku risinājumu meklējumiem, 5.jūnijā paziņoja “Prudentia Advisers” valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

Viņš norādīja, ka pirmais un reālākais variants ir, ka tiesiskās aizsardzības procesa laikā tiktu panākta vienošanās ar akcionāriem un viņi vai nu ieguldītu uzņēmumā savus līdzekļus, vai arī nodotu akcijas kreditoriem. Ja šis scenārijs neīstenojas, tad, visticamāk, kreditori savas intereses realizēs caur uzņēmuma maksātnespēju.

Gan kreditori, gan pieaicinātie industrijas eksperti atzīst, ka uzņēmums ir dzīvotspējīgs un var kļūt pelnošs, ja nebūtu esošo akcionāru pretdarbības un uzņēmumā būtu prasmīga vadība, teica Krastiņš.

Gan finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), gan ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts atzina, ka akcionāri ir skaidri parādījuši savu nevēlēšanos atrisināt situāciju uzņēmumā un vēlas, lai to viņu vietā izdara kreditori un valsts.

Valsts uzņēmuma labā vairs neko nevar darīt, un bumba tagad ir akcionāru pusē, preses brīfingā apgalvoja Vilks. Akcionāriem beidzot būtu jādodas pie uzņēmuma darbiniekiem un jāskaidro, kāpēc viņi nevēlas glābt uzņēmumu, nevis jānoveļ visa atbildība uz valsti, uzskata finanšu ministrs.

Līdz valdības noteiktā termiņa – 31.maija – beigām viens no uzņēmuma akcionāriem Lipmans neparakstīja valdības un kreditoru piedāvāto vienošanos, bet Segals un Zaharjins ir atsūtījuši vienošanos ar būtiskiem labojumiem, kas tika nodoti izvērtēšanai juristiem.

(papildināta ar Kirova Lipmana atrastā LM investora “Rosenergomaš” viedokli)

Komentāri (32)

Elīna Barkovska 10.06.2013. 13.56

Manuprāt šī uzņēmumu uzpirkšana no Krievijas pluss uzturēšanās atļauju tirgošana ir lēna neatkarības zaudēšana.

+5
-2
Atbildēt

0

bishof 10.06.2013. 13.44

No vienas puses, tā krievu padomiskā uzņēmējdarbības kultūra arī noveda pie Metalurga esošajām problēmām; no otras puses, ja uzņēmumu var glābt, tad tas jādara.

+1
-1
Atbildēt

4

    lebronj2356 > bishof 10.06.2013. 16.37

    –> ex diena, bet kāds pamatojums cilvēku esamībai LV – jākurina gāze, jātērē elektrība ziemā, varbūt visus vajag uz Āfrikas kontinenta daļu pārsūtīt, kādus atstāt, lai vaktē mežu īpašnieku īpašumus, pļauj ražu citu īpašnieku laukos, utt.

    Filozofiskām pārdomām mēs varētu nodoties, ja LV nevaldītu padsmit procentu bezdarbs, ražošana ritētu pilnā sparā un eksports krietni nosegtu importu un nebūtu zaudēti pārsimt tūkstoši iedzīvotāju !

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > bishof 10.06.2013. 15.16

    Kāds ir ekonomiskais pamatojums metalurgam Latvijā? Tāda nav. Nebūtu tik daudz nodarbināto, sen jau būtu uzrīkota ūtrupe. Es gan valdības vietā mēģinātu darbiniekiem atrast jaunas darba vietas, lai taču bankrotē tas padumjo anahronisms.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > bishof 10.06.2013. 17.23

    Bezdarbu atrisināt var viens-divi. Visus bezdarbniekus darba bataljonos, kas slauka ielas, ja nav naudas citiem darbiem. Bezdarba problēma atrisināta. Viņķele saņem 1. šķiras Lāčplēsi, atzinības no visām Eiropas valstīm un sit sev pa krūtīm. Tikai diez izdosies izveidot veselu tūrisma nozari uz to, ka bagātie vācieši brauks skatīties, kā pie mums, nelielajā Latvijā, ar rokām simts tūkstoši dara to, ko viņiem veic maksimums 1000 ar modernām iekārtām pa visu Vāciju. Apmēram tāpat kā braukt uz rezervātu skatīties uz aborigēniem.

    Kāds tam sakars ar metalurgu? Darbs ir svarīgs, bet darbam jābūt arī ar jēgu un vērtību kopējā kontekstā. Ja varam to atļauties, tad lai slauka ielas, tikai nevaram to atļauties, tāpat kā nevaram atļauties uzņēmumu, kuram nav ekonomiska pamatojuma būt.

    Ja tā parēķina, 100 000 cilvēku simtlatnieku programmā nemaz tik daudz neizmaksā, tikai 120 miljoni gadā, tas ir apmēram kā vēl viens vai divi konsolidācijas raundi. Gribam? Laikam jau tomēr negribam. No otras puses, ko tie pabalstu saņēmēji dara patlaban? Teiksim sabiedriskais darbs uz pusslodzi apmaiņā pret piemaksu pie bezdarbnieka balstiem varētu vienlaicīgi samazināt psiholoģiskās problēmas, kas saistītas ar ilgu bezdarbu, tajā pašā laikā dodot pašvaldībām vairāk darbinieku, un atstājot laiku cilvēkam meklēt labāku darbu. Vajag tikai gribēt, un laikam politiķiem vieglāk lamāt kvaukšķus un noņemt pabalstus nevis veicināt labklājību. Tā vēl var nejauši arī izpildīt partijas programmu, un ko tad?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    bishof > bishof 10.06.2013. 16.00

    Par ekonomisko pamatojumu lai spriež tie privātie investori, kas ir gatavi tur guldīt savu naudu iekšā. Ja tādi ir, tas ir labi, tikai žēl, ka tie ir no Krievijas puses, jo ar turienes uzņēmējdarbības praksi mums nav laba pieredze.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dzerkaleliva 10.06.2013. 12.32

Lata glābēju
apokalipse

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu