Profesors Krastiņš iegūst Lielo balvu par ieguldījumu kultūras mantojuma saglabāšanā • IR.lv

Profesors Krastiņš iegūst Lielo balvu par ieguldījumu kultūras mantojuma saglabāšanā

25
Profesors Jānis Krastiņš. Foto: Raitis Plauks, F64

Apbalvojums ietver simbolisku marmora ķieģeli un naudas prēmiju, ko laureāti saņems piektdien

“Kultūras mantojuma gada balvas 2013” Lielo balvu ieguvis profesors Jānis Krastiņš par mūža ieguldījumu kultūras mantojuma saglabāšanā, informē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) Kultūras mantojuma politikas daļas vadītājas vietniece Katrīna Kukaine.

Arhitektūras doktors un Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Krastiņš ir pasaulē augstu vērtēts arhitektūras, īpaši jūgendstila, eksperts un viens no ievērojamākiem un ražīgākajiem pētniekiem Latvijas arhitektūras teorijā. Viņa darbu klāstā ir vairāk nekā 680 publikāciju, tai skaitā 25 grāmatas par Rīgas un Latvijas arhitektūras mantojumu.

Nominācijas “Kultūras mantojuma izpēte” laureāti ir Aida Podziņa un Kaspars Putriņš par Rīgas Doma ērģeļu prospekta izpēti, kas ir unikāls, Latvijā līdz šim nebijis pētījums par izcilu mākslas pieminekli, kas atspoguļo ne tikai konkrēta objekta vēsturi un mākslinieciskās vērtības, bet ir arī nozīmīgs ieguldījums Latvijas mākslas vēstures izpētē. Vienlaicīgi šis darbs ir arī apliecinājums tam, cik daudzveidīgu informāciju par laikiem, ļaudīm, to prasmēm un attieksmi pret lietām glabā kultūras piemineklis.

Savukārt nominācijā “Kultūras mantojuma restaurācija” uzvara tikusi Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam par Darvas cepļa restaurāciju, kas ir šajā laika periodā ievērojamākais veikums restaurācijas jomā muzejā, respektējot 20.gadsimta 30.gados izmantotās metodes, lai saglabātu unikālu vēsturisku saimnieciskās darbības liecību.

Nominācijā “Kultūras mantojuma popularizēšana” uzvara tikusi Kuldīgas restaurācijas centram par regulāru logu apkopes akciju, kuru īstenojot tiek veikta ne tikai kultūras mantojuma popularizēšana, bet arī Kuldīgas iedzīvotāju izglītošana un praktiska vēsturisko ēku atjaunošana.

Savukārt nominācijā “Labākais saimnieks” žūrija vienojās uzvaru piešķirt balvu diviem labākajiem saimniekiem – priesteriem Andrim Vasiļevskim un Eduardam Voroņeckim. Priesteris Vasiļevskis darbojas suitu novadā. Tieši šīs Kurzemes katoļu draudzes viņa personā ir ieguvušas lietpratīgu un dziļi ieinteresētu seno sakrālās arhitektūras un mākslas vērtību apsaimniekotāju. Savukārt priesteris Voroņeckis, sākot kalpošanu Krāslavas Svētajā Ludvika katoļu baznīcā 2006.gadā, uzņēmās atbildību ne tikai par lielu un tradīcijām bagātu draudzi, bet arī par tās dievnamu, kas pazīstams kā izcils arhitektūras piemineklis.

Īpašo balvu par sadarbību kultūras pieminekļa restaurācijā žūrija nolēma piešķirt autoru kolektīvam un sadarbības partneriem par Ventspils Livonijas ordeņa pils restaurāciju.

“Kultūras mantojuma gada balva” ir vienīgais valsts apbalvojums kultūras mantojuma nozarē, ko rīko biedrība “ICOMOS Latvija” un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālam atbalstam.

Pieteikumus par ieguldījumu Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanā laikā no 2011.gada līdz 2012.gadam “Kultūras mantojuma gada balvai” izvērtēja profesionāla žūrija un piešķīra apbalvojumu piecās nominācijās. Piešķirti arī atzinības raksti par ieguldījumu Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanā.

Apbalvojums ietver simbolisku marmora ķieģeli un naudas prēmiju, ko laureāti saņems piektdien, 7.jūnijā, jaunatklātajā koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga” Grīziņkalnā.

 

Komentāri (25)

Anatolijs K. 03.06.2013. 23.36

Apsveicam, Jāni!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu