Venēcijas Arsenālā atklāta Latvijas ekspozīcija • IR.lv

Venēcijas Arsenālā atklāta Latvijas ekspozīcija

28
Latvijas mākslas paviljona atklāšanā Venēcijā. Publicitātes foto

Šogad par Latviju stāsta mākslinieki Kaspars Podnieks un Krišs Salmanis

Prestižajā Venēcijas mākslas biennālē piektdienas pēcpusdienā tika atklāta Latvijas ekspozīcija „North by Northeast” (Ziemeļi – Ziemeļaustrumi). To šogad radījuši divi laikmetīgās mākslas pārstāvji – Kaspars Podnieks un Krišs Salmanis.

Šajā gadā ekspozīcija iezīmējas ar tās īpašo starptautisko raksturu. Mākslinieku izvēle ekspozīcijai bija uzticēta partnerorganizācijai „Art in General” no Ņujorkas. Tāpat arī pirmo reizi Latvijas paviljons atrodas Arsenāla teritorijā, kas ik gadu piesaista arvien vairāk auditorijas un ir ieguvusi biennāles centrālās vietas nozīmi.

55. Venēcijas mākslas biennālei tapusi mūsdienīga un vienlaikus ļoti latviska, Latvijas kultūras un mākslas tradīcijās balstīta ekspozīcija. Kaspars Podnieks un Krišs Salmanis, izmantojot aktuālus un savā ziņā kosmopolītiskus mūsdienu mākslas izteiksmes līdzekļus, skatītājiem no visas pasaules vēstīs par Latvijas laukiem, zemi un darbu. Atmiņas par bērnību laukos un “saviem” laukiem, kādi ir gandrīz vai katram pat visurbanizētākajam rīdziniekam, ir kas ļoti specifiski latvisks, jo tik cieša saikne ar zemi un laukiem daudzviet sen zudusi. Pilnībā novērtēt šo fenomenu iespējams būs apmeklētājiem no citām valstīm.

Ekspozīciju veidos mākslinieku darbi – Kaspara Podnieka lielformāta fotogrāfijas no sērijas “Rommeļa pienotava”, kurās ir aplūkojamas Drustu pagasta iedzīvotāji fiziski pacelti augstu pāri saviem ikdienas darbiem, kā arī video darbs. Krišs Salmanis radījis instalāciju, kas īstenota kā telpas vidū pie jumta kores ar galotni uz leju piestiprināts astoņus metrus garš koks, kurš ar astoņu sekunžu intervālu šūpojas no vienas puses uz otru.

Ekspozīcijas atklāšanā piedalījās kultūras ministres padomnieks Jānis Dripe, Latvijas vēstniece Itālijā Elita Kuzma, projekta pārstāvji, kā arī citi ārvalstu un Latvijas mākslas eksperti. Kopumā Latvijas paviljona atklāšanu apmeklējuši ap 500 mākslas interesentu.

Ekspozīcijas atklāšanā Jānis Dripe teica: “Mēs esam patiesi priecīgi un pagodināti atrasties šogad Arsenāla teritorijā, kā arī par nebijušo situāciju, kad Latvijas paviljona radīšanā Latvijas puse – „kim?” Laikmetīgās mākslas centrs sadarbojas ar Ņujorkas mākslas galeriju „Art in General”.”

Kaspars Podnieks (dz. 1980. g) piedalījies izstādēs kopš 1998. gada. Viņa darbu vidū ir gan fotomāksla un video, gan instalācijas un vides objekti. Izstādījies ar personālizstādēm vairākās Eiropas valstīs.

Krišs Salmanis (dz. 1977. g.) strādā fotomākslā, video, instalāciju, animācijas un grafikas jomā un piedalījies starptautiskās izstādēs kopš 1996.gada. Kopš 2007.gada regulāri piedalījies vairākās starptautiskās izstādēs Francijā, Vācijā, Somijā un citur.

Venēcijas biennāles 55. starptautiskā mākslas izstāde norisināsies no 1. jūnija līdz 24. novembrim. Latvijas ekspozīcijas adrese: Tese dell’ Isolotto, c/o La Biennale, Calle della Tana, 2169/F, 30100 Venēcija.

 

Komentāri (28)

Kârlis Kleins 01.06.2013. 17.22

mākslinieciskā projekta realizācijai paredzētā kopējā summa ir līdz 32 887 latu (bez PVN), ko veido valsts finansējums un privātā atbalstītāja ziedojums

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu