Sūdzas KNAB par iespējamu ietekmēšanu balsot par SC (papildin.) • IR.lv

Sūdzas KNAB par iespējamu ietekmēšanu balsot par SC (papildin.)

31
Ieeja "Rīgas namu pārvaldniekā". Foto: Evija Trifanova, LETA

SC vēršas Drošības policijā par skrejlapu ar aicinājumu svītrot no SC un GKR saraksta latviešus

Partijas “Vienotība” Rīgas domes deputātu frakcija vērsusies ar iesniegumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu pārbaudīt izskanējušās ziņas par “Rīgas namu pārvaldnieka” darbinieku iespējamo tendenciozo aģitēšanu balsot par “Saskaņas centru” (SC), kas būtu tiešs administratīvo resursu izmantošanas gadījums, aģentūru LETA informēja deputātu referente Ieva Graudiņa-Šutko.

Deputāti uzskata, ka šī rīcība “ir mēģinājums ietekmēt vēlēšanu rezultātus ar nepieņemamām un cilvēkus pazemojošām metodēm, kas neatbilst demokrātiskas valsts principiem un godīgai vēlēšanu norisei”.

“Nav pieņemams, ka cilvēkiem tiek izteikti mājieni vai pat draudi pazaudēt darbu, ja tie nebalsos par SC. Ja šī informācija atbilst patiesībai, tas tikai parāda, ko SC saprot ar demokrātiju un katra indivīda tiesībām izdarīt neatkarīgu izvēli. Ir jāpārbauda un jābūt drošiem, ka šāda, Krievijai tik tuva prakse, Latvijas politiskajā kultūrā netiks ievazāta,” uzsvēra “Vienotības” Rīgas domes deputātu frakcijas vadītājs Olafs Pulks.

Sabiedrisko pakalpojumu un transporta arodbiedrība (LAKRS) otrdien pauda bažas par Rīgas domes uzņēmuma “Rīgas namu pārvaldnieks” darbinieku tendenciozo aģitēšanu vēlēšanās balsot par apvienību SC. Arodbiedrība norādījusi, ka uzņēmuma meistariem jāapzvana darbinieki, sarakstos atzīmējot ar “plusiņu”, ja darbinieks apsola balsot par ”Saskaņas centru”, savukārt ar “mīnusu”, ja – nē. Papildu “plusi” sarakstam tiekot pievienoti, ja tiek apsolīts, ka arī ģimenes locekļi balsos par Ušakova vadīto ”Saskaņas centru”.

Arodbiedrība esot saņēmusi satrauktu biedru signālus no Ķengaraga, Vecmīlgrāvja, Pļavnieku, Juglas, Sarkandaugavas un Kurzemes iecirkņiem. Biedri pauž bažas, vai pēc vēlēšanām šie ”plusi” un ”mīnusi” atkarībā no vēlēšanu rezultāta neatsauksies uz darba tiesiskajām attiecībām. Zināmi arī konkrētu meistaru uzvārdi, kuri veicot šo savā ziņā iebiedēšanas taktiku.

Lai novērstu iespējamos likumu pārkāpumus, arodbiedrība LAKRS par šiem faktiem vērsīsies Drošības policijā.

“Rīgas namu pārvaldnieka” preses sekretārs Krists Leiškalns sacīja, ka uzņēmuma valde nav informēta par šāda veida aģitāciju. “Aģitācija darba vietā, izmantojot uzņēmuma resursus un, vēl jo vairāk, mēģinot ietekmēt darbiniekus kādiem papildu ieguvumiem vai zaudējumiem, darba tiesiskajās attiecībās nav pieļaujama,” pauda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ervins Straupe (GKR).

Leiškalns atzina, ka arī RNP, tāpat kā citos uzņēmumos, ir darbinieku novērtēšanas sistēma, bet tai neesot nekādas korelācijas ar politiku – darbinieku vērtēšanu veic konkrētas komisijas un personāla speciālisti, un jebkuram vērtējumam ir pamatojums – “bonusa punkti” netiekot piešķirti tāpat vien.

RNP strādā ap 3000 darbinieku, un jebkurā uzņēmumā nevar izslēgt iespēju, ka darbinieki savā starpā pārrunā tēmas, kas saistītas ar politiku, taču koordinēti tas noteikti nenotiek, uzsvēra Leiškalns. Viņš piebilda, ka LAKRS paziņojumā mulsinošs ir apzīmējums “meistars”, jo tāda statusa vai amata uzņēmumā neesot. “Jebkurš darbinieks var būt jebkur [partijā] – mums ir brīva valsts. Ja kāds pats kaut ko dara, mums jāzina precīzāk, vismaz kādā amata grupā viņš ir,” piebilda Leiškalns.

SC vēršas Drošības policijā par skrejlapu ar aicinājumu svītrot no SC un GKR saraksta latviešus

Savukārt vairākās vietās Rīgā šonedēļ izplatītas anonīmas skrejlapas, kurās “Saskaņas centra” (SC) atbalstītāji tiek aicināti svītrot no kopīgā saraksta vairākus “Gods kalpot Rīgai” biedrus. SC to uzskata par rupju provokāciju, tāpēc partija vērsusies Drošības policijā, ziņo LETA.

Skrejlapā krievu valodā pausts viedoklis, ka vēlēšanās jābalso par pirmo krievu tautības Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC), bet SC sasaistīšanās ar vicemēra Andra Amerika partiju esot tikai taktika, lai palīdzētu Ušakovam iegūt absolūto vairākumu domē. Kā teikts anonīmajā skrejlapā, šis gājiens esot prasījis arī pāris “upurus” – kopējā sarakstā esot iekļauts daudz “nacionālistu, korumpantu un cilvēku, kas iestājas pret krievu valodu”. “Tāpēc mums ir pārliecinoši jāparāda mūsu spēks un cieņa. Mums vēlēšanās ir jāizsvītro nacionālpolitikāņi no SC saraksta. Viņiem nav vietas mūsu galvaspilsētas domē,” teikts paziņojumā.

Lapiņas otrā pusē dots “padoms, kā balsot vēlēšanās”. Īpašu uzmanību izpelnījušies bijušais “tēvzemietis” Andrejs Požarnovs un bijusī Tautas partijas veselības ministres Baiba Rozentāle. Atbalsta cienīgs neesot arī “oligarhu rokaspuisis Ameriks (“Misters 20%”)”, Eiženija Aldermane, kas vadījusi “pazemojošo naturalizācijas procesu”, kā arī “Rīgas politiskās virtuves veterāns Oļegs Burovs”.

Papildus nosauktajiem no skrejlapas otrā pusē publicētā saraksta izsvītroti arī pašreizējie domes deputāti no GKR Andris Bērziņš, Vita Jermoloviča, Jānis Šmits un Raimonds Timma. Nosvītrots ir arī Amerika dēla Agra Amerika vārds un Amerika padomnieka Ainara Baštika vārds, nevēlamo kandidātu vidū ir arī Juris Zaķis, Sarmīte Pīka, Ivo Kiršblats, Jānis Dziedātājs, Aina Krūkle un Ausma Cimdiņa, kā arī arodbiedrības LABA pārstāvis Dins Sirsniņš. LABA priekšsēdētājs Raimonds Gailis gan skrejlapas autoru antipātijas nav izpelnījies.

SC no skrejlapās paustā kategoriski norobežojas un uzskata, ka tā ir rupja provokācija. Saistībā ar notikušo SC jau vērsies Drošības policijā, lūdzot izmeklēt šo gadījumu un noskaidrot vainīgos.

SC uzsver, ka arī turpmāk, tāpat kā četrus gadus līdz šim, Rīgas domē plāno strādāt roku rokā ar “Gods kalpot Rīgai”.

(papildināta ar SC vēršanos DP)

Komentāri (31)

Ligiña Doniña 29.05.2013. 14.55

Nekā jauna. Par SC balso tikai krievi, tā ka viss loģiski. Latvijai jāieņem daudz stingrāka nostāja pilsonības jautājumā. Diemžēl lielais vairums krievu pierāda, ka nav pilsonības cienīgi un demokrātija ir tukša skaņa. Uz to jābūt reakcijai!

+13
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 29.05.2013. 15.04

SC sen izmanto admin. resursu RD, par milzu korupciju pat nerunājot, pārvēršot Rīgu nevis par “mazo Parīzi”, bet, “mazo Maskavu”, un tas nevienam nav noslēpums.
Aicinājums svītrot latviešus, tātad, šķirot cilvēkus pēc nacionalitātes, rases, utt., principā, ir kaut kas neiedomājams nevienā normālā demokrātijā, tas ir nacisms, un par to būtu jāatrodas aiz restēm.
Latvijā, dabiski, to visu drīkst darīt, nevienu tas neinteresē, mūsu supertizlā tiesībsargājošā sistēma, ja vispār uz to noreaģēs, tad sekas, iespējams, iestāsies pēc gadiem 10, pirksta pakratīšanas veidā.
Un mūsu politiķiem absolūti vienalga, ka Latvijas likumdošana mirīgi ļauj to visu darīt, mūsu tiesībsargājošā sistēma ir absolūti impotenta, un likumdošana ir absolūti nesakārtota, tie neko mainīt negrib, absolūtas nesodamības atmosfēra, izskatās, visiem izdevīga, kaut, šī nav pirmā reize, kad SC rīkojas absolūti nekaunīgi un balansē uz robežas.
No otras puses, sakārtojot likumdošanu, piemēram, izņemot no likumdošanas to momentu, ka amatpersonu drīkst sodīt nevis vispār par kaitējuma nodarīšanu, bet, tikai pierādot, ka tā rīkojusies ar nolūku nodarīt tīšu kaitējumu, ko, praktiski, bieži izdarīt neiespējami, var apgrūtināt arī “savējo” amatpersonu darbošanos, nu tad, labāk jau, lai viss paliek, kā ir.
Cerēju, ka “tiesiskuma koalīcija”, tomēr, sakārtos Grūtupa likumdošanu lielākas atbildības virzienā, izskatās, nevienam to nevajag.
Tiešām izskatās pēc “failed state”, kur visiem, kas pie varas, interese tikai viena – saglabāt savus krēslus, ne tiesiskums, ne korupcija, nekas cits nešķiet svarīgs.

+10
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu