Cilvēktiesības politisko manipulāciju svaru kausos • IR.lv

Cilvēktiesības politisko manipulāciju svaru kausos

81
Plakāts politiski represētā Valtera Rudzīša rīkotajā piketā 9.maijā šogad pie Okupācijas muzeja. Foto: Ieva Lūka, LETA
Ināra Mūrniece

Mums vēlreiz visiem ziņotājiem jāatgādina: valodas un pilsonības jautājumi ir katras valsts iekšēja lieta

Cilvēktiesību organizācijas „Amnesty International” pēdējā ziņojumā Latvija atainota kā salīdzinoši jauna valsts, kas neatkarību ieguvusi vien 1991. gadā. Tas paver iespēju manipulēt ar nepilsoņu tiesībām un pieprasīt nulles pilsonības variantu.

Vai vēsture ir svarīga?

Lai arī dažkārt starptautiskās cilvēktiesību organizācijas Latvijas virzienā izsaka noteiktas rekomendācijas, ir atzīts, ka cilvēktiesību situācija Latvijā ir laba, un būtu dīvaini Latvijai pārmest pamata cilvēktiesību neievērošanu. Pērn „Amnesty International” (AI) Baltijas valstis minēja kā pozitīvu piemēru cilvēktiesību ievērošanas jomā, un kopš tā laika cilvēktiesību situācija mūsu valstī tiek vienīgi uzlabota. Piemēram, nostiprinot bērnu tiesības, paredzot aizsardzību sievietēm un bērniem pret varmācību ģimenē. Tā ir būtiska cilvēktiesību daļa.

Tāpēc šā gada AI ziņojums par Latviju nepatīkami pārsteidz. AI paudusi viedokli par Latviju, kas, pirmkārt, balstās uz neprecīziem datiem, otrkārt, rada iespaidu, ka Latvijā – kādā salīdzinoši jaunā valstī – it kā tiktu diskriminēta liela iedzīvotāju daļa. Latvijā pēc PMLP datiem pērn bija 280 584 nepilsoņi, nevis „vairāk nekā 300 000″, kā kļūdaini norādīts AI ziņojumā.

Vienlaikus tajā netiek pateikts, kādā veidā nepilsoņi Latvijā radušies, ka tās ir padomju okupācijas sekas. Tieši pretēji – AI pēdējā ziņojumā vārdi virknēti tā, lai izskanētu, ka Latvija par neatkarīgu valsti kļuvusi it kā 1991.gadā…

Neatzīstot 1918. gada 18. novembra Latviju un Latvijas valsts nepārtrauktības principu, tiek noliegta arī Latvijas valsts okupācija.

Un tad jau lielo nepilsoņu skaitu Latvijā vieglāk pasniegt kā situāciju, par ko atbildīga mūsu valsts, nevis PSRS kā okupētājvalsts. Vai tikai nejaušība, ka šajā gadījumā tas sakrīt ar Krievijas varas aprindu daudzinātajām tēzēm un viedokli par Latvijas vēsturi un valstiskumu? Ne velti šo ziņojumu daudzina un par to priecājas t. s. Nepilsoņu kongress.

Tas raisa pārdomas par to, cik profesionāli šie ziņojumi tiek veidoti, vai pašiem ziņotājiem ir skaidrs, par ko un ko viņi ziņo, vai viņiem vispār ir zināma attiecīgo valstu vēsture un vai nenotiek tīšas vai netīšas manipulācijas ar faktiem. Un – kam tas izdevīgi? Tāpēc Ārlietu ministriju esmu aicinājusi skaidrot organizācijai Latvijas valsts vēstures faktus un cilvēktiesību situāciju Latvijā. Ministrija paudusi apņēmību tā rīkoties. Arī pati to centīšos darīt. Tīša vai netīša, bet Latvijas vēstures faktu viltošana, tādējādi nomelnojot mūsu valsti, ir nepieļaujama.

Diskriminācija – pret latviešiem

Otrkārt, ziņojumā nav pieminēts, ka Latvijas Pilsonības likums ir viens no liberālākajiem un nepilsoņiem ir iespēja iegūt Latvijas valsts pilsonību naturalizācijas kārtībā, ja vien viņi to vēlas un grib iemācīties latviešu valodu pamata saziņas līmenī.

Treškārt, ziņojumā par Igauniju izskanējis, ka pilsonības trūkums it kā veicinot nepilsoņu „nabadzību un izolētību”. Tajā pašā laikā nav saprotami, kādā veidā nepilsonis, kurš būtu ieguvis pilsonību bez valsts valodas zināšanām, spētu aktīvāk iekļauties sabiedrībā un darba tirgū. Jāuzsver, ka starptautiskās tiesības un rekomendācijas nemaz nepieļauj masveida automātisku pilsonības piešķiršanu.

Uzskatu, ka mums vēlreiz visiem ziņotājiem jāatgādina: valodas un pilsonības jautājumi ir katras valsts iekšēja lieta un, lūdzu, tajos nejaukties!

Tajā pašā laikā ziņojumā noklusēts kliedzošs fakts: Latvija ir kļuvusi par valsti, kurā uz valsts valodas pamata tiek diskriminēta valstsnācija – latvieši. Stikla siena, kas liedz latviešu jauniešiem iekļauties darba tirgū, tāpēc ka darba devēji nepamatoti pieprasa krievu valodas zināšanas (amatos, kuros tas nav nepieciešams), īpaši jūtama lielākajās Latvijas pilsētās, kurās ir krieviska vide. Ne tikai starptautiskajiem ziņotājiem, bet pašiem latviešiem vēl jāiemācās pazīt, ka tā ir viņu diskriminācija, par ko jāziņo Tiesībsarga birojam.

Var uzteikt cilvēktiesību aizstāvības organizāciju darbu, jo sevišķi tādās valstīs, kurās ir autoritārs režīms, un, iespējams, tāpēc AI ziņojums par cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā veidots daudz rūpīgāk, cilvēktiesību pārkāpumus atklājot pēc būtības.

Tomēr AI šāgada ziņojumu par Latviju vērtēju kā tendenciozu, – noklusējumi un manipulācijas ar faktiem rada izkropļotu ainu.

Un ne velti SAB pārskatā par 2012. gadu brīdina: pret Latviju īstenota kampaņa, mūsu valsti vainojot cilvēktiesību neievērošanā. Jāsecina, ka šādus un līdzīgus ziņojumus starptautiskajā politikā mēģinās izmantot kā spiediena instrumentu pret Latviju. Tāpēc uz šādiem ziņojumiem valsts varai ir nekavējoties jāreaģē, Latvijas politiķiem jāstiprina mugurkauls un vēlētājiem – rūpīgi jāapsver, par ko vēlēt.

Autore ir 11. Saeimas deputāte no Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“TB/LNNK, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja

 

Komentāri (81)

ievuliitis 29.05.2013. 12.58

Gribu dalīties iespaidiem. Pagajušajā nedēļā biju Igaunijā. Starp citiem intervējamiem bija Igaunijas vecticibnieku draudžu priekšsēdētājs. Kā lielā brīnumā (nav jau nekas jauns, bet no personas mutes, kas pārstāv lielu krievu kopienu…) klausījos viņa vērtējumos par Krievijas maigās varas izpausmēm, kas caur Krievijas pareizticīgo baznīcu cenšas pastiprināt savu ietekmi valstī, mēģina gan pakļaut, gan “iesūkt”, gan uzpirkt. Ka Igaunijā vecticibnieki tiek oficiāli uzskatīti par minoritāti un tapēc ne visai ir ieredzēti no cīnītāju par krievu tiesībām puses.
Ja man jāsalīdzina ar Latvijas situāciju, varu atzīmēt, ka bijušais Grebenščikova vecticibnieku draudzes priesteris Miroļubova kungs šobrīd Maskavas patriarhijā (atvainojos, ja termins neprecīzs) vada nodaļu, kuras mērķis ir nonivelēt atšķirības starp abām baznīcām un pakļaut pasaulē izkaisītas vecticībnieku draudzes Maskavas patriarham.

+15
-1
Atbildēt

9

    Sandris Maziks > ievuliitis 29.05.2013. 14.16

    Haris
    “..un Betijas Ceļmales flangā atrodas naivie, kas kaut ko bubina par ļoti lojālajiem”

    Nevajag. Betija gan nepiedalās “lāpnešu” gājienā, bet par “lojālajiem” arī nebubina.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 30.05.2013. 10.09

    Es nezinu, Hari, vai pareizi sapratu, bet deviņdesmito vidū tai draudzē bija šķelšanās. Līdzekļi tika pielietoti skarbi, līdz pat šaujamieročiem un haritonoviešu iesaistei. Uzvarēja Maskavas kursa piekritēji. Kā vienmēr lietā ir daudzi citi aspekti – arī mantiskais.
    Katrā gadījumā igauņiem ar viņu vecticībniekiem attiecības ir nesalīdzināmi labākas par mūsu situāciju.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > ievuliitis 29.05.2013. 14.26

    articulus –

    Jūs pārprotat, savukārt Betija droši vien sapratīs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ievuliitis 29.05.2013. 14.39

    Gabaliņš no viena sena to pašu Grebenščikova vecticībnieku uzsaukuma
    ————–
    Šo jau biju lasījis. Tāpat viņi atbalstīja krievu valodu kā valsts valodu un aktīvi piedalījās referendumā

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ievuliitis 29.05.2013. 13.22

    Pazīstu vienu Latvijas vecticībnieku – absolūts krievu šovinists , knapi runā latviski, lai arī visu mūžu (52 gadi) dzīvo Jūrmalā.
    p.s. Viņi arī Latvijas laikā nevēlējās apgūt latviešu valodu, neesiet naivi.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ievuliitis 29.05.2013. 13.44

    betijacelmale
    Kas ir vecticībnieki, redzam, kāda ir viņu pateicība par patvērumu, ko guvuši latviešu zemē. Izvelc suni no ūdens, iekodīs rokā. Tie paši krievu impērasti. Negaidīsim, ka tarakāni kā bites mums nesīs medu.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 29.05.2013. 13.25

    Ne tikai izdzina. Škelsanās laikā tika nonāvēti, kā tas Krievijā vienmēr ir bijis un tagad notiek ar citādi domājošiem, visi vecticībnieku augstākie garīdznieki. Tartu Universitātes pasniedzēja, kas pēta vecticībnieku vēsturi, nosauca vecticībniekus par pirmiem Krievijas disidentiem.
    Andrej, kādreiz intervēju arī Latvijas vecticībniekus un uzskati atšķiras līdz diametrāli pretējiem.
    Aizdodos.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > ievuliitis 29.05.2013. 14.00

    Gabaliņš no viena sena to pašu Grebenščikova vecticībnieku uzsaukuma, kas tapis sakarā ar “skolu reformu”, kad krievu skolās centās ieviest daļēju pāriešanu uz valsts valodu.

    Обращение Совета Рижской Гребенщиковской старообрядческой общины:

    “[…] Oднако и власти не следует забывать, что русские в Латвии – не пыль на ветру, не пришлые гости, а часть истории этой страны. Старообрядцы живут в Латвии более трех столетий, на латвийских погостах упокоилось не одно поколение наших предков. Мы – потомственные граждане Латвии, активнейшие избиратели.
    Вместе с тем староверы всегда отличались умением ладить с соседями, уважать их язык и традиции. Аналогичное отношение мы хотели бы видеть и к себе. Мы считаем, что наши дети вправе получить на родном языке достойное образование в стране, на благо которой старообрядцы трудились несколько веков.”
    http://shtab.russian-latvia.info/main.php?w2=news&news_id=45

    Ja novāc diplomātisko retoriku, esence ir tieši tāda pati kā Linderma-Osipova-Girsa, PCTVL un SC aktīvistu paustajā:
    “Mēs, krievi, te neesam nekādi ienācēji vai nelūgti viesi, mēs “maksājam nodokļus” un tāpēc Latvijai jāpaliek vismaz tikpat iekrievotai kā pašlaik.”

    Tomēr ik palaikam latviešu un Betijas Ceļmales :) flangā atrodas naivie, kas kaut ko bubina par lojālajiem un no citiem krieviem ļoti atšķirīgajiem, senos laikos “ļoti cietušajiem” vecticībniekiem.
    Nē, vecticībnieku un viņu pēcnācēju vairums jau sen vismaz politiski ir cieši integrējies kolonistu masā.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > ievuliitis 29.05.2013. 13.09

    Jā, kā varēja novērot uz valodu referendumu un arī atsevišķos citos gadījumos ir novērots (aicinājumi Saeimai u.tml.), Latvijas vecticībnieki (vismaz vadība) ir nostājusies vienā ierindā ar Krievijas un Pareizticīgās baznīcas imperiālistiskajām interesēm, aizmirsdami ka Krievijas impērija un Pareizticīgā baznīca bija tās, kas viņus izdzina trimdā no dzimtās zemes.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 29.05.2013. 12.00

Šitādi – visādi ziņojumi, … pupu mizas. Jeb, pareizāk sakot, Latvijai kārtējā izdevība atgādināt pasaulei, vai vismaz ES valstīm, par kremliniem, Kremli un dzeloņdrātīm.

Cita lieta – latviešu diskriminācija atjaunotajā Latvijas Republikā. Un šāda situācija ir radusies apstākļos, kad SC ne tuvu nav tikuši pie varas Saeimā, nu, vismaz pagaidām.

Jautājums, kurš ir pie tā vainīgs, ka Latvijā latvietim obligāti ir jāzin krievu valoda, turpretī krievs bez zināšanām valsts valodā var iztikt, darbu sameklēt utt…?

Deviņdesmito gadu sākumā, cīnoties pret rusifikācijas sekām, krievu valodai ierādīja tās īsto vietu – svešvaloda. Latvijas skolās skolēni, protams, ka starp svešvalodām kā mācību priekšmetu izvēlējās angļu, arī vācu valodas, un pareizi darīja. Tad jautājums partijām, kuras it kā stāv atjaunotās LR ” sardzē” :), kāpēc vēl joprojām nav sakārtots darba likums, kurš nepieļautu šādu latviešu diskrimināciju mūsu etniskajā dzimtenē?

Kāpēc latvietim Latvijā ir tik dziļi jāpazemo sevi, ka piespiedu kārtā jāmācās krievu valoda?

+13
-2
Atbildēt

4

    Egitazz > buchamona 29.05.2013. 14.31

    Cita lieta – latviešu diskriminācija atjaunotajā Latvijas Republikā.
    =====
    kāda cita lieta? Ja jau atjaunoja 1. republiku, tad vēl arī vācu valodas lietojumu būtu jāatjauno, tā kā viss loģiski.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 29.05.2013. 12.04

    Потому, что есть сильные языки больших конкурентоспособных народов, и есть слабые языки маленьких малоконкурентоспособных народов, или не настолько конкурентоспособных народов.

    Представьте, что индейцы США вдруг бы получили власть в стране и ввели бы свой язык в качестве государственного.

    Выдавил бы индейский язык остальные языки, и, в частности, английский язык из обихода США?

    Конечно, нет.

    Индейцы бы смогли учредить инспекцию по госязыку, ввести индейский язык в качестве языка обучения в школах – и всё равно английский язык был бы сильнее.

    Поэтому единственный выход для латышей, это искать союзников в среде русских людей, не выпендриваться, nebūt lecīgiem, un, protams, jābalso par Saskaņas Centru. Jo Ušakovs pieprot latviešu valodu, un arī simpatizē šai mazajai tautai, kurai tik grūti tikt galā pašiem ar sevi un savām ēlertēm.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 29.05.2013. 12.32

    rinķī apkārt
    “Šitādi – visādi ziņojumi, … pupu mizas.”

    Šādi paziņojumi padara neadekvātu, “jakobi” Vienotības atbalstītāju, Bet un zanEs, nemitīgo tās vienīgā sabiedrotā, NA appļūtīšanu un apvemšanu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 29.05.2013. 22.36

    >kolopants “Ja jau atjaunoja 1. republiku, tad vēl arī” šeit nelikumīgi iebraukušus un atrodošos okupantus, kolonistus un viņu pēctečus ir jāaizsūta mājās uz roģinu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Ojārs 29.05.2013. 12.48

RA: Tad jautājums partijām, kuras it kā stāv atjaunotās LR ” sardzē” :), kāpēc vēl joprojām nav sakārtots darba likums, kurš nepieļautu šādu latviešu diskrimināciju mūsu etniskajā dzimtenē?
—————————–
Kamēr visas valsts un pašvaldību iestādes nepārtrauks apkalpot sabraukušos krieviski, nekas nemainīsies. Ieejiet jebkurā valsts iestādē – visi ierednīši paklausigi runā krieviski. Pat daudzi jaunie imigranti (ķīnieši un tamlīdzīgi) arī izvēlas krievu valodu, jo redz, ka Latvijas valdība “valsts valodu” uzskata tikai par dekoratīvu piesegu savai bezmugurkaula pozīcijai. Latvijas valsts turpina sekmēt cittautiešu pārkrievošanos, nevis asimilēšanos latviešos. Bet neviens jau neko neredz… :(

+9
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu