Integrācija Rīgā. Vai citāda kā visā Latvijā? • IR.lv

Integrācija Rīgā. Vai citāda kā visā Latvijā?

31
Uzraksts krievu valodā uz mājas sienas: "Apstājies!". Foto: Evija Trifanova, LETA
Ritvars Jansons

Kāpēc pašvaldības informācija netiek sniegta arī citu skaitliski lielu Rīgas minoritāšu – ukraiņu un baltkrievu – valodās?

Savā pastkastē saņēmu Saskaņas centra izdevumu “Tava Rīga”. Tajā izcelti Rīgas domes organizētie bezmaksas latviešu valodas kursi. Saskaņieši uzsver, ka līdz ar to Rīgas domes darītais klaji atšķiroties no valdības bezdarbības.

Teiktais neatbilst patiesībai. Latvijas valsts iestāde – Nodarbinātības valsts aģentūra – pašlaik nodrošina valsts valodas bezmaksas apguvi bezdarbniekiem un darba meklētājiem, viņiem maksājot arī stipendiju. Tieši Rīgas domes politika integrācijas, it sevišķi valsts valodas lietojuma jautājumā, krasi atšķiras no valsts politikas.

Valsts integrācijas politika nosaka, ka Latvijai arī nākotnē jābūt nacionālai valstij, kuras nacionāli kulturālo identitāti nosaka tās valstsnācija – latvieši. Ja Ministru kabineta pieņemtās integrācijas politikas pamatnostādnes nosaka, ka tās kopīgais pamats ir latviešu valoda, piederības sajūta Latvijas valstij un kopīgas sociālās atmiņas veidošana, tad Rīga iet citā virzienā. Rīgas sabiedrības integrācijas programma 2012.-2017.gadam ir balstīta uz multikulturālismu. It sevišķi spilgti šī atšķirība izpaužas Rīgas domes akceptētajā iedzīvotāju informēšanā.

Rīgas domes pozīcija uzskata, ka pašvaldības informāciju izplatīt tikai latviski ir slikta lieta. Tādēļ informāciju dome sniedz arī krieviski un angliski.

Ja Valsts valodas likums un valdības pieņemtie noteikumi pieļauj tikai dažus izņēmumus latviešu valodas nelietošanai, tad Rīgas domē visas lietas teorētiski var kārtot arī krieviski un angliski. Realitātē Rīgas krievu valoda ir dominējošā. Informācija angliski varētu būt noderīga tūristiem, bet Rīgas krievu iedzīvotāji nebūt nav tūristi. Kāpēc tad pašvaldības informācija netiek sniegta arī citu skaitliski lielu Rīgas minoritāšu – ukraiņu un baltkrievu – valodās?

Vēl Rīgas integrācijas politika nosaka, ka informatīvo materiālu sagatavošana par iedzīvotāju līdzdalības iespējām pašvaldībā un iespējām ietekmēt tās lēmumus jāsniedz vairākās valodās. Informācija krieviski tiek sniegta arī par lietām, kuras mazākumtautības ļoti labi saprot latviešu valodu. Līdz ar to realitātē tiek Rīgā tiek ieviesta divvalodība, arvien pieaugot krievu valodas lomai.

Autors ir Dr. hist., Latvijas Okupācijas muzeja direktora vietnieks

 

Komentāri (31)

J?nis Sili?? 27.05.2013. 13.33

Rītvars Jansons: Valsts nodrošinātas latviešu valodas apguves programmas ietvaros latviešu valodas kursi ir nodrošināti vairāk nekā 82 000 personu.
No 1996.-2010.gadam valsts institūcijas ir nodrošinājušas latviešu valodas apguvi bezmaksas kursos 55 506 personām. No 1998.-2006.gadam notika dažādi projekti, kuros EK ieguldīja apmēram trīs miljonus latu. No 2002.-2009.gadam Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) īstenoja programmu “Latviešu valodas apguve pieaugušajiem”. Līdz 2008.gada 31.decembrim veikta vairāk kā 17 000 kursantu apmācība, kuras laikā cittautieši uzlaboja latviešu valodas prasmes.
Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) pašlaik nodrošina valsts valodas apguvi bezdarbniekiem un darba meklētājiem. Valsts valodas kursi 120 stundu apjomā paredzēti personām ar vai bez priekšzināšanām valsts valodā. Kursi ir bez maksas, un apmācību perioda laikā bezdarbnieki saņem stipendiju 70 Ls mēnesī. Šos kursus 2008.-2011.gadā apmeklējušas 14 869 personas.

+8
0
Atbildēt

0

Jānis Jukna 27.05.2013. 08.19

Informatīvo materiālu pieejamība krievu valodā ir salīdzinoši sīkums. Cik daudzi gan to lasa… Lielāka ietekme faktiskās divvalodības attīstīšanai ir iespēja saņemt pakalpojumus valsts un pašvaldību iestādēs krievu valodā, valsts un pašvaldību uzņēmumu (pat to, kuriem monopols ir savā jomā) sniegtā informācija krievu valodā.

+7
0
Atbildēt

1

    http://pasmuko.jimdo > Jānis Jukna 27.05.2013. 22.43

    Kuras valodas nezināšana reāli kavē darba atrašanu (un veicina izceļošanu) Rīgā?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 27.05.2013. 12.57

Integrācija Rīgā. Vai citāda kā visā Latvijā?
_____________ Rīgā?

Atjauno senās iestrādes virzībā uz jaunu cilvēku kopību- Padomju tautu.

Vai t”‘ šito kāds vēl nezin?

+6
-1
Atbildēt

2

    dace_roze_lmt_lv > ilmisimo 27.05.2013. 13.07

    Latvieši vienmēr balsoja par sociāldemokrātiem, arī pirmskara republikā tieši socialdemokrātiem ikkatrā sasaukumā bija vislielākā frakcija Saeimā.

    Tāpēc jebkurš normāls latvietis, ja viņš nav dauns, korumpants, zaglis vai hermanis, arī šajās Rīgas domes vēlēšanās balso par socialdemokrātisko partiju Saskaņas Centrs.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ilmisimo 27.05.2013. 20.44

    super_e-y-e
    Sociāldemokrāti, bla!!!
    http://tautastribunals.eu/?p=2206

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu