KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret aizdomās turēto Āriju Stabiņu • IR.lv

KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret aizdomās turēto Āriju Stabiņu

27
Ārija Stabiņa policistu pavadībā dodas uz tiesas zāli. Foto: Raitis Plauks, F64

Patlaban KNAB lietvedībā turpinās kriminālprocess pret pārējām aizdomās turētajām personām

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ģenerālprokuratūrai bijušo Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci Āriju Stabiņu saukt pie kriminālatbildības par kukuļņemšanu un citiem noziegumiem, ziņo LETA. Savukārt juridiskajai personai par kukuļa došanu KNAB rosina piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli, informēja biroja pārstāve Inta Šaboha.

KNAB uzskata, ka bijusī Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar iesniegumu izskatīšanas organizēšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu. Atsevišķā lietvedībā izdalītajā kriminālprocesā aizdomās turētā amatpersona ir iesaistīta piecās iespējamo noziedzīgo nodarījumu epizodēs.

Stabiņu KNAB izmeklētājs rosina apsūdzēt par kukuļu pieņemšanu pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 1.daļas, par neizpaužamu ziņu izpaušanu pēc KL 329.panta, par dokumentu viltošanas organizēšanu pēc KL 275.panta 1.daļas un 20.panta 2.daļas, kā arī par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā par mantu lielā apmērā pēc KL 219.panta 2.daļas.

Iegūto pierādījumu kopums dod pamatu pieņēmumam, ka kāda juridiskā persona par darbību veikšanu tās interesēs devusi kukuļus Rīgas domes amatpersonai, izmantojot starpniekus. Pret šo juridisko personu KNAB izmeklētājs sācis procesu un ierosina piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli par kukuļa došanu saskaņā ar KL 323.panta 1.daļu, pastāstīja Šaboha.

Lai saprātīgos termiņos panāktu krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu, kā arī pērn septembrī ierosinātās lietas lielā apjoma dēļ, KNAB izmeklētājs ierosināja un Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors krimināllietu sadalīja.

Patlaban KNAB lietvedībā turpinās kriminālprocess pret pārējām aizdomās turētajām personām par iespējamo iesaistīšanos vairāk nekā 20 noziedzīgo nodarījumu epizodēs. Visām aizdomās turētajām personām noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

KNAB atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, iekams tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Kā piebilda Šaboha, īstenojot KNAB funkcijas korupcijas novēršanas jomā, birojs izvērtēja pieejamo informāciju par Rīgas pašvaldības rīcību ar pašvaldībai piederošo dzīvokļu apmaiņu. Izvērtējumā tika konstatēts, ka domē nav normatīvā regulējuma, kas nosaka kārtību gadījumos, kad īrēto dzīvojamo telpu apmaiņa notiek starp pašvaldībai un privātpersonai piederošo dzīvojamo telpu īrniekiem.

KNAB secināja, ka līdzšinējā prakse veicina paaugstināta korupcijas riska situācijas un amatpersonu rīcības brīvība šādu lēmumu pieņemšanā rada auglīgu augsni korupcijai.

Ņemot vērā konstatētās nepilnības un trūkumus normatīvajos aktos, KNAB šā gada 10.maijā sniedza rekomendāciju pašvaldībai, aicinot to nekavējoties izstrādāt nepieciešamo normatīvo regulējumu, kā arī lūdza atturēties no lēmumu pieņemšanas minētajās situācijās par pašvaldības dzīvojamo telpu īrnieku maiņu.

 

Komentāri (27)

janazakovica 26.05.2013. 20.32

ilgi stabina TP vadibaa gaja uz tadu rezultatu…bus patikami pavadit vecumdienas…piecus dzivoklus dimiteru gimenei iedeva..par ko jautajums..?

0
0
Atbildēt

0

Zane Degro 25.05.2013. 20.27

Stabiņas un Co gadu gadiem vārītās ziepes un kukuļu izspiešana ne vienu vien dzīvokļa rindu nesagaidījušo noveda pašnāvībā, kad atklājās, ka, piem., 4. numurs rindā “pēkšņi” atkal izrādās 287.
Turklāt šobrīd Stabiņas un Co vainas dēļ Eiropas Cilvēktiesību tiesa skata lietu par nelikumīgu dzīvokļa piešķiršanu augstāko amatpersonu apkalpojošiem narkotiku izplatītājiem, vienlaikus liedzot LIKUMĪGI privatizēt šo pašu dzīvokli personai, kuras ģimene tur dzīvojusi pirms 1940. gada. Šajā tiesvedībā ECT referente, kura pārstāv Latviju, sūta sūdzības iesniedzējai uzbāzīgas vēstules ar aicinājumu atteikties no minētās iesniegtās sūdzības ECT – tika tālu esam jau nonākuši! —> tātad RD amatpersonas pat uzpērk ECT tiesnesi-referenti!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu