Koalīcijas deputāti piedāvā variantu apsūdzētu deputātu pilnvaru ierobežošanai • IR.lv

Koalīcijas deputāti piedāvā variantu apsūdzētu deputātu pilnvaru ierobežošanai

44
Foto: Tomass Urbelionis, F64/BFL

To varētu darīt pēc ģenerālprokurora informācijas saņemšanas; priekšlikumu parakstījis 21 deputāts

Vairāki koalīcijas deputāti iesnieguši priekšlikumu grozījumiem pašvaldību deputātu statusa likumā, paredzot, ka smagā vai sevišķi smagā noziegumā apsūdzētu pašvaldību deputātu pilnvaras ierobežos pēc tam, kad ģenerālprokurors būs informējis pašvaldību par to, ka ir sākta kriminālvajāšana, ziņo LETA.

Koalīcijas ierosinājums paredz: ja pret deputātu būs sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, attiecīgais deputāts ar dienu, kad pašvaldībā būs saņemta ģenerālprokurora apstiprināta procesa virzītāja informācija vai arī tiesneša informācija par kriminālvajāšanas faktu, ja lieta nodota tiesai, zaudēs tiesības piedalīties pašvaldības un tās komisiju un komiteju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās pašvaldība viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz gala nolēmuma pieņemšanai krimināllietā.

Pilnvaru ierobežošanas laikā, skaitot no dienas, kad pašvaldībā saņemta minētā informācija, deputāts, kurš ieņem algotu amatu domē, saņems 50% no amata mēnešalgas, bet deputāts, kura mēnešalgu nosaka proporcionāli nostrādātajam laikam, – 50% no vidējās pēdējo trīs mēnešu mēnešalgas, izņemot gadījumus, kad deputāts atrodas apcietinājumā.

Ja kriminālvajāšana būs izbeigta, pamatojoties uz reabilitējošiem apstākļiem, vai arī deputāts tiks attaisnots, viņš saņems visu par pilnvaru ierobežošanas laiku viņam neizmaksāto mēnešalgu, paredz deputātu iesniegtais priekšlikums.

Priekšlikumu ir parakstījis 21 deputāts, kas pārstāv visus valdošās koalīcijas politiskos spēkus, tostarp arī trīs Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis, kā arī Romāns Naudiņš un Ilmārs Latkovskis.

Kā skaidroja deputāts Andrejs Judins (Vienotība), prokurori pauduši viedokli, ka būs pietiekami ar grozījumiem šajā likumā, lai kriminālvajāšanas gadījumā par smagu vai sevišķi smagu noziegumu varētu informēt pašvaldību. Nevienā citā likumā šo jautājumu varētu atsevišķi neatrunāt, tomēr netiek izslēgta iespēja, ka attiecīgas izmaiņas varētu noteikt arī Kriminālprocesa likumā, pie kura izmaiņām tagad arī strādā Saeima. Judins skaidroja, ka diskusija par šo jautājumu varētu norisināties atbildīgajā komisijā, tomēr izšķirošs būšot prokuroru viedoklis.

Iepriekš ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers norādīja, – ja šāda politiskā griba par pašvaldību deputātu tiesību ierobežošanu tiks izrādīta un šādi grozījumi tiks pieņemti, tad viņš ir piekritis, ka pirms informācijas nosūtīšanas pašvaldībai Ģenerālprokuratūra veiks kriminālprocesa pārbaudi. Ģenerālprokuratūrai tādā gadījumā būs jāpārbauda procesa virzītāja pieņemtā lēmuma par deputāta saukšanu pie kriminālatbildības pamatotība un likumība. Kalnmeiers iepriekš arī norādīja, ka nav noteikts, kādā laika posmā Ģenerālprokuratūrai būs jāpārbauda minētā likumība, taču likuma grozījumu pieņemšanas gadījumā tas būs jādara saprātīgā termiņā.

Sākotnēji priekšlikumu vērtēs atbildīgajā Saeimas komisijā, tad deputātiem būs iespēja balstot par to parlamenta plenārsēdē. Patlaban grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā tiek vērtēti pirms galīgā trešā lasījuma.

Jau ziņots, ka Saeimas vairākums 9.maija sēdē noraidīja priekšlikumu ierobežot pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

 

Komentāri (44)

intars_busulis 23.05.2013. 22.16

Ok tagad super ja man kāds deputāts nepatiks nosūtīsim prokuroram ziņojumu kad mani viņš aistika un ausī čukstēja nesmukus vārdus. nav jau būtiski deputāte vai deputāts apmelot var visus. Lai tad nu atmazgājas kad negribēja mazu bērnu gultā ievilkt. Sitā jau tikai bolseviki darīja, ja opunents nebija vēlams to apmelo un dabon no ceļa nost. Un gribat dēvēt Latviju par demokrātisku valsti? Riktīgs Politikrātu midzenis!

+1
-1
Atbildēt

2

    intars_busulis > intars_busulis 24.05.2013. 12.44

    Cietumā parasti liek slepkavas un narkomīļus tie kas bendē dzīvi citiem izplatot to mēslu. Bet zagli ar cietumu nevar izārstēt tam vaig līdzīgas zāles. Nozagi miljonu? Tad tev ar tiesas spriedumu atņems 10 miljonus un liks atmaksāt nozagto miljonu. Atkal nozagi miljonu lai to atdotu par pirmo miljonu? Tad uz piespiedu darbiem kaut mūžu garumā. Tikai tā zagli var izārstēt nezagt. Bet ko dod cietums? Nu ieliksiet uz vienu, pieciem gadiem cietumā, bet to nozagto miljonu jau tā neatgūsit. Tad kas ir svarīgāk, vai to zagli ielikt cietumā un tā domāt ka esat svētu darbu paveikuši? Jeb likt viņam atdot nozagto un vēl atņemot mantu ko arī ir varējis nozagt kaut nav pierādīts, kā saka, tas ir profilaksei.
    Bet kas atiecas uz partijām, tad to var būt pat 100, bet ja tās visas ir veidotas no viena materiāla tad viņas visas ir vienādas. Atšķirties var tikai ar formu un iepakojumu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > intars_busulis 24.05.2013. 04.15

    ja mums vairs nav komunistiem uzticiigo , kaa arii komuunisti , komjaunieši , tad jau denuncijas nebuus kas raksta , bet ja Juus esat par to satraukts un taadi rastos , nu tad esam veel boļševismaa….sleept noziedzniekus aiz komunistiem , vai taa ir demokraatija? … ja politiķis mieriigi zog un bļauj ka politisks pasuutiijums taatad taa ir demokraatija? …Miķelsons teepistu aizmuguree , iespeejams ar fiirera paveeli mieriigi zaga miljonus , kad uzraka pietika iebļauties ka politisks pasuutiijums un tuuliit ar to beidzaas , no amata gan šķiiries bet cietums garaam , tiesaat nevar jo neiemetot aiz resteem buus jaasamaksaa lielaa algas kompensaacija plus moraalais kaiteejums par oponentu samaitaato karjeru , … un taa vienaa mieraa zagļi nosaka kaartiibu valstii, kur beigu galaa novedusi muusu daudzpartiju demokraatiskaa iekaarta , zagt mees zagsim bet cietumaa ni ni…skaisti , kaa komoonismaa, va ne lemberga kungs!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

grislits 23.05.2013. 16.59

Šis ar vienu papildus “drošības filtru” – ģenerālprokuratūru – jau ir daudz jēdzīgāk un būtu tīri pieņemams risinājums.

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 23.05.2013. 16.01

ari taa butu labi..atraak tikai lembis un munka gaida un nevar nociesties

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu