Iedzīvotāji par zālēm pārmaksājuši 12 miljonus latu • IR.lv

Iedzīvotāji par zālēm pārmaksājuši 12 miljonus latu

19
Foto: Renāte Briede, LETA

Tas noticis pērn, iegādājoties dārgākas kompensējamās zāles

Pērn Latvijas iedzīvotāji pārmaksājuši 12 miljonus latu, iegādājoties dārgākus kompensējamos medikamentus. Par to ceturtdien, atklājot informatīvo kampaņu “Ārstējies nepārmaksājot”, sacīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktors Māris Taube.

Kā pasākumā uzsvēra veselības aprūpes speciālisti, daudziem medikamentiem kompensējamo zāļu sarakstā ir līdzvērtīga efektivitāte, tādēļ valsts apmaksā lētākās zāles ar vienādu iedarbību. Savukārt, pērkot dārkākas zāles, starpību starp lētākajām un dārgākajām jāpiemaksā pašam pacientam, un pērn šādi viņi piemaksājuši 12 miljonus latu, raksta LETA.

Ar kampaņu “Ārstējies nepārmaksājot” Veselības ministrija un NVD vēlas mudināt pacientus nepārmaksāt un vaicāt savam ārstam vai farmaceitam par iespējām iegādāties zāles ar mazāko pacienta līdzmaksājumu. “Pajautājiet, kādēļ es, lietojot lētākas zāles, saņemšu savādāku ārstēšanu, ja ķīmiskais sastāvs ir tāds pats,” mudināja veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība), piebilstot, ka atšķirības lētāko un dārgāko zāļu iedarbībā nav – vienīgā atšķirība ir to ražotājs, kurš medikamentiem uzlicis sev tīkamu cenu.

To, ka medikamentiem, kas kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti vienā līdzvērtīgas efektivitātes grupā, bet ar atšķirīgu cenu, nav būtisku atšķirību ne efektivitātes, ne blakusparādību ziņā, uzsvēra arī Rīgas Stradiņa universitātes farmakoloģe Santa Purviņa. Viņa vairākkārt norādīja, ka šīm zālēm ir vienāda aktīvā viela, tādēļ tiek sasniegts līdzvērtīgs ārstnieciskais efekts.

Kā liecina NVD aprēķini, nereti kompensējamo medikamentu cena var atšķirties pat par 20% līdz 90%. Piemēram, iegādājoties valsts kompensētos psihiatrijas medikamentus, pacienta piemaksa var nebūt nekāda, ja tiek pirkti lētākie medikamenti, bet, pērkot dārgākos, var nākties piemaksāt pat 17 latus. Tādēļ NVD un VM speciālisti aicina pacientus aktīvi līdzdarboties savas veselības aprūpes procesā, nebaidīties un nekautrēties runāt ar ārstiem un farmaceitiem un, svarīgākais, nemaksāt par to, par ko var nemaksāt.

 

Komentāri (19)

Gundega 23.05.2013. 13.58

Esmu gan dzirdējusi no ārstiem, ka tas, ka aktīvā viela ir viena, nebūt nenozīmē, ka lētākās zāles ir vispiemērotākās un arī pārējām vielām, kuras tām pievieno , ir nozīme. Iespējams neliela, bet tomēr. Piemēram, tam, cik tīrs ūdens izmantots, šīs zāles ražojot utt.
Un, ja vispirms ārstam jāizraksta lētākās zāles, bet tikai pēc tam, kad pacients, tās kādu laiku lietojot, atklāj, ka nav īsti lāgā, ārsts var izrakstīt nākamās lētākās, kas notiek? Es, uzticoties dakterim, kurš teiktu – šīm būs nedaudz jāpiemaksā, bet, manuprāt, tās ir labākas, teiktu – lai iet un piemaksātu, nevis eksperimentētu ar “lēto” sarakstu.
Varbūt maldīgs priekšstats… bet gan jau ir jūtīgi cilvēki, kuri izjūt dažādas blakusparādības, lietojot dažādu firmu medikamentus.

+4
-2
Atbildēt

1

    ineta_rr > Gundega 23.05.2013. 15.33

    Neviens neliedz Jums nopirkt tās dārgākās, piemaksājot starpību,jau tagad. Vispār nevienam loģiski domājošam cilvēkam nav skaidrs, kas kompensējamo medikamentu izrakstīšanas kārtībā mainījās, jo nekas jau nemainījās – arī agrāk kompensēja tikai lētāko, cik man zināms. Vienīgi tagad to lētāko raksta uz vairāk receptēm, rezultātā vairāk cilvēku paliek pie tā, kas rakstīts uz receptes, un lētākā piedāvājuma firmai ir lielāks apgrozījums, kas vismaz man rada vēlmi VM paKNĀBāt un uzrīdīt Konkurences padomi.

    Un, pārlaižot acis pāri rakstam, neliekas, ka kāds būtu pārmaksājis, jo neba no laba prāta kāds piemaksā par zālēm, drīzāk kāds tur izmurgojis, ka visiem jālieto vislētākais medikaments. Ja drīkst, iesaku VM aizliegt visu, izņemot aspirīnu, un tad neviens vairs nepārmaksās ne santīma.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Janis 23.05.2013. 13.44

Labi, ka to tagad zinām.
Vēl derētu sarēķināt, cik pārmaksājām par:
– transportu (RS, PV, utt.)
– elektroenerģiju (EM kaut ko rēķināja, bet kopsumma laikam nebija)
– izglītību (cena vs kvalitāte, īpaši augstākajā)
– u.c. lietām, kas tiek finansētas no mūsu nodokļiem

+1
0
Atbildēt

0

Maija 23.05.2013. 17.34

principā šis pats jautājums arī tiem, kuri apgalvo, ka nav nekāda atšķirība

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu