Aicina izvērtēt Centrāltirgus miljonu vērto apsardzes līgumu • IR.lv

Aicina izvērtēt Centrāltirgus miljonu vērto apsardzes līgumu

24
Centrāltirgū. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Rīgas Centrāltirgus apsardzes pakalpojumiem gatavojas tērēt 933 692 latus

Partijas “Vienotība” Rīgas domes deputāti domes vadībai rosina atlikt Rīgas pašvaldības a/s “Rīgas Centrāltirgus” ieceri slēgt vienu miljonu latu vērtu līgumu par apsardzes pakalpojumiem. Tas esot nesamērīgi dārgi, ņemot vērā apsargājamās teritorijas platību, uzskata domnieki. Deputāti aicina izvērtēt, vai Centrāltirgus nav izvirzījis liekas prasības, kas nepamatoti sadārdzina apsardzes pakalpojuma cenu, ziņo LETA.

Domnieki norāda, ka salīdzinoši vienu miljonu latu gadā izmaksā Ostas policija, lai gan tā apsargā 21% no Rīgas teritorijas. Osta ir arī nesalīdzināmi sarežģītāks objekts, jo saistīts ar robežu, muitu un citiem faktoriem, kādu Centrāltirgū nav. Drošības riski, prasības un tehniskais nodrošinājums ostai ir daudz augstāks, uzsver domnieki.

Opozīcijas deputāti uzskata, ka 77 000 lati mēnesī par apsardzi Rīgas Centrāltirgū ir neadekvāti daudz, tāpēc pirms līguma parakstīšanas būtu nepieciešams papildu atzinums.

Rīgas Centrāltirgus apsardzes pakalpojumiem gatavojas tērēt 933 692 latus, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Saskaņā ar Centrāltirgus sniegto informāciju gandrīz miljonu latu vērto līgumu iecerēts slēgt uz trim gadiem, tādējādi mēnesī apsardzes izmaksas būtu aptuveni 26 000 latu, neieskaitot PVN.

Vienlaikus Centrāltirgus norādījis, ka apsardzes uzņēmumam būs jāveic apjomīgs darbs – jānodrošina drošība un kārtība gan Centrāltirgū, gan Vidzemes tirgū, kas kopumā veido 101 000 kvadrātmetru teritoriju. Jāsargā gan vēsturiskie paviljoni, pagrabi, gan āra teritorija, iebrauktuves un autonovietnes tirgū, administratīvās ēkas, rūpniecības preču tirgus, nakts tirgus, diennakts puķu tirgus. Tāpat uzņēmumam, ar kuru tiks noslēgts līgums, būs jārūpējas par drošību arī dažādu pasākumu un diplomātisko vizīšu laikā.

Tomēr deputāti uzskata, ka Rīgas Centrāltirgus, iespējams, nav izvērtējis visus iespējamos drošības risinājumus, kurus par šādu summu varētu izmantot un ieviest. Daudz lietderīgāk tirgus tuvumā būtu izveidot pašvaldības policijas iecirkni, kuram uzticētu drošības un kārtības nodrošināšanu uzreiz trijos objektos – Centrāltirgū, autoostā un stacijā, uzskata domnieki. Tas ļautu maksimāli izmantot pašvaldības rīcībā esošos resursus un kapacitāti.

Tāpat “Vienotība” norāda, ka šis neesot pirmais gadījums, kad tiek apšaubīti Rīgas domes lēmumi saistībā ar apsardzes pakalpojumiem. “Līdz šim pilsētas vadība šajos jautājumos nav ievērojusi konsekvenci. Rezultātā dome un tās pārraudzībā esošās iestādes drošības risinājumiem izmanto gan ārpakalpojumus, gan domes iekšējos resursus, turklāt lēmumu maiņa notikusi pat viena projekta ietvaros,” uzsver domes opozicionāri.

2013.gada sākumā pašvaldības uzņēmuma “Rīgas serviss” rīkoja iepirkumu par apsardzes pakalpojuma sniegšanu, kura rezultātā, kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā pieejamā informācija, par piegādātāju atzīts “SP Leģions”, ar līgumcenu 92 000 latu.

Kā “Vienotības” deputātus informējis „SP Leģions” pārstāvis, līgums tomēr nav ticis noslēgts.

Vienlaikus “Vienotība” norāda, ka tas ir kārtējais apstiprinājums tam, ka Rīgas pašvaldības uzņēmumu darbs ir nepārskatāms, tās rīkojas slēpti no deputātiem un nav pieejama aktuālā informācija par konkrētiem kapitālsabiedrību darījumiem.

“Šāda mētāšanas neliecina par labu pārvaldību. Rīgas domes struktūrvienībās jāievieš centralizēta vadība, kas gan pašvaldībai, gan arī privātajiem partneriem sniegtu skaidrību par spēles noteikumiem ilgtermiņā. Rīgas domei trūkst centralizētas iepirkuma sistēmas, kas krietni atvieglotu procesu un padarīto to caurskatāmu. Tās ir jomas, pie kurām ļoti rūpīgi jāstrādā,” uzskata deputāts Olafs Pulks (Vienotība).

(precizēta informācija par “SP Leģions” līgumu)

Komentāri (24)

oskaar 23.05.2013. 13.59

Man nav ne mazākās jausmas- vai 950 000 Ls gadā par šāda objekta apsargāšanu ir daudz vai maz.
Bet gribētos uzzināt- cik par to pašu darbu tika maksāts pēdējo 10 gadu laikā.
T.i.- pie dažādiem “vadošajiem spēkiem”. Un kam.

+1
0
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 23.05.2013. 13.20

Tur visu laiku esot viena un tā pati firma, pārējās pat var nepieteikties:)

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 23.05.2013. 15.55

pedajais zidu SC lielas fenderis sini sasaukumaa

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu