Latvija un Krievija vienojas par ēkām vēstniecību vajadzībām • IR.lv

Latvija un Krievija vienojas par ēkām vēstniecību vajadzībām

14
Krievijas vēstniecības Latvijā ēka Rīgā. Foto: Lita Krone, LETA

Latvija iegūs īpašumā ēku Latvijas vēstniecības Krievijā vajadzībām, bet Krievija iegūs ēkas un būves Jūrmalā

Saeimas deputāti ceturtdien otrajā, galīgajā, lasījumā apstiprināja vienošanos starp Latviju un Krieviju par nekustamo īpašumu objektu Jūrmalā un Maskavā nodošanas noteikumiem, ziņo LETA.

Latvija iegūs īpašumā ēku Latvijas vēstniecības Krievijā vajadzībām, kā arī par simbolisku nomas maksu – vienu rubli (diviem santīmiem) gadā – zemes gruntsgabalu nomā uz 49 gadiem.

Pretī Krievijai tiks dotas īpašumā ēkas un būves Jūrmalā, kā arī nomā uz 49 gadiem zemes gruntsgabali par nomas maksu atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem par valsts īpašumā esošo zemes gruntsgabalu nomu.

Vienošanās, kura 2012.gada 30.janvārī tika parakstīta Maskavā, paredz iespēju pagarināt to uz nākamajiem 49 gadu periodiem, tādējādi pagarinot nomas līgumu.

Pēc vienošanās spēkā stāšanās nepieciešams atrisināt ieraksta maiņu Zemesgrāmatā par īpašuma tiesību piederību Krievijai uz starptautiska līguma pamata ēkām Jūrmalā, Zvīņu ielā 2, Jaunķemeru ceļš 22, Jaunķemeros 2118, Kolkas ielā 21, kā arī ēkas Zvīņu ielā 1 īpašuma piederību Latvijai. Institūcijām, kas ir zemesgabalu turētājas, jānoslēdz nomas līgumi par zemesgabaliem, kas saskaņā ar vienošanos tiek nodoti ilgtermiņa nomā Krievijas pusei.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2011.gada decembra sēdes lēmumu ēka Maskavā, Lielajā Afanasija šķērsielā 9, pēc tās saņemšanas īpašumā varētu tikt izmantota Latvijas tirdzniecības pārstāvniecības vajadzībām un valsts reprezentācijas vajadzībām. Pārstāvniecību paredzēts veidot kā Latvijas vēstniecības Krievijā struktūrvienību, jo ēkas lietošanas mērķis vienošanās projektā noteikts “vēstniecības vajadzībām”.

Tā kā ēka tiks nodota Latvijas īpašumā līdz 2014.gada 31.decembrim, 2015.gadā būs nepieciešams paredzēt finansējumu ēkas uzturēšanai, iespējamai pielāgošanai, kā arī diplomātu un citu pārstāvju atlīdzībai.

Atbilstoši Krievijas prezidenta lietu pārvaldnieka vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība) minētajam Latvijas puse papildus pie ēkas Maskavā kā labvēlības žestu saņems arī atlaidi Latvijas Ģenerālkonsulāta Sanktpēterburgā ēkas nomas maksai.

 

Komentāri (14)

mariam 23.05.2013. 10.54

Nu, cik atceros pēc iepriekš IR publicētā, tad dikti jau nu nevienlīdzīgs tas darījums – Latvija iegūst 600 kvadrātmetru mājiņu Maskavā, pretī Krievijai dodot – cik tur hektāru īpašumu Jūrmalā ar daudzstāvu viesnīcu virsū. Nu tiešām nesaprotu, kur tur Latvijai kāds labums no šādiem darījumiem ..

+6
0
Atbildēt

2

    Egitazz > mariam 23.05.2013. 11.04

    Viss atkarīgs no tā, kurā Maskavas rajonā ir tā mājiņa. Ja kaut kur centrā, tad tie 600 m2 maksās dārgāk, nekā Jūrmalas objekti.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > mariam 23.05.2013. 11.29

    Šī mājiņa Maskavā Latvijai nepieciešama tāpat kā zaķim stopsignāls. Laikam par šo darījumu Dombrovskis un Medvedjevs tik gardi smējās, bet gan jau Zane mums to visu populāri izskaidros:)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

lindukjis 23.05.2013. 13.40

Jauka un sirsnīga vēsts! Skopas vīra asaras man sariesās acīs izlasot šo! Vai tad nav jauks pavērsiens attiecībās ar dižo kaimiņu? Mazpamazām notiks tuvināšanās starp abiem kaimiņiem ģeogrāfiskā nozīmē. Latvijas puse iegūs īpašumus plašajā Krievijā apmaiņā pret savu zemi un tiks atrisinātas visas domstarpības saistībā ar nepilsoņiem, minoritātēm utt. Patiesi, jauki!

+4
-1
Atbildēt

0

dace_ampermane 23.05.2013. 10.22

Latvija un Krievija vienojas par ēkām vēstniecību vajadzībām

Latvija un Krievija vienojas par visu. Ņikakih probļem!

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu