Krievija kritizē pieņemtos Pilsonības likuma grozījumus • IR.lv

Krievija kritizē pieņemtos Pilsonības likuma grozījumus

38
Latvijas nepilsoņu protesta kampaņas "Aliens are coming!" plakāti. Foto: Edijs Pālens, LETA

Latvija kaimiņvalsts apgalvojumus dēvē par maldināšanu

Krievijas Ārlietu ministrija izteikusi kritiku Latvijā pieņemtajiem Pilsonības likuma grozījumiem. Latvijas Ārlietu ministrija šos kaimiņvalsts ārlietu resora apgalvojumus sauc vai nu par nezināšanu, vai par apzinātu mēģinājumu maldināt starptautisko sabiedrību, ziņo LETA.

Krievijas Ārlietu ministrijas Informācijas un preses departaments pagājušajā nedēļā publicējis komentāru saistībā ar Latvijā pieņemtajiem Pilsonības likuma grozījumiem. “Kārtējais oficiālās Rīgas etnopolitiskais eksperiments, kas pārvērš nacionālās minoritātes par “mūžīgajiem izstumtajiem” valstī, kurā viņi ir dzimuši un nodzīvojuši visu dzīvi, uzskatāmi liecina par demokrātijas deficītu Latvijā. Ceram, ka Eiropas Savienība, kas līdz ar Latvijas pievienošanos šai organizācijai uzņēmusies garantēt aizstāvību cilvēktiesībām un personām, kas pieder pie minoritātēm, dos tam objektīvu vērtējumu,” teikts paziņojumā.

Krievijas Ārlietu ministrija uzskata, ka Saeima, pieņemot Pilsonības likuma grozījumus, nav ņēmusi vērā starptautisko organizāciju un institūciju rekomendācijas, tai skaitā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas nacionālo minoritāšu komisāra Knuta Vollebeka un Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāra Nila Muižnieka teikto. Latvijā pieņemtā jaunā kārtība neparedzot automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem, kā arī padarot stingrākus naturalizācijas noteikumus personām, kas ir vecākas par 45 gadiem, jo tagad viņām jāpierāda fakts, ka dzīvojušas valstī pēdējos piecus gadus. “Līdz ar to ir ieviests acīmredzami antidemokrātisks stāvoklis, saskaņā ar kuru Latvijas valdībai tiek dotas tiesības atteikt naturalizāciju. Turklāt personām, kurām būs aizliegts iziet šo procedūru, tiks atņemtas iespējas pārsūdzēt šo lēmumu tiesas ceļā,” norāda Krievijas Ārlietu ministrija.

Savukārt Latvijas Ārlietu ministrija uzsver, ka Krievijas ārlietu resora komentārs apliecina, ka vai nu kaimiņvalsts nav iepazinies ar Saeimas apstiprinātajiem Pilsonības likuma grozījumiem, vai apzināti mēģina maldināt starptautisko sabiedrību. “Latvijas Ārlietu ministrija jau iepriekš ir skaidrojusi, Pilsonības likuma jaunā redakcija uzlabo esošo regulējumu, tostarp vienkāršo nepilsoņu un bezvalstnieku bērnu reģistrāciju pilsonībā, kā arī – tieši pretēji Krievijas Ārlietu ministrijas apgalvotajam – samazina pastāvīgās uzturēšanās termiņa prasības naturalizācijas pretendentiem. Likuma grozījumi arī nosaka valodas pārbaudes atvieglojumus un atbrīvojumus,” uzsver Latvijas Ārlietu ministrija.

Vienlaikus tā norāda, ka Krievijas Ārlietu ministrijai lielāka uzmanība būtu jāpievērš starptautisko cilvēktiesību mehānismu kritikai par pēdējā gada likumdošanas iniciatīvām un to piemērošanas praksi Krievijā, liedzot Krievijas pilsoņiem konstitūcijā noteiktās tiesības uz pulcēšanās, kā arī vārda un izteiksmes brīvību.

Saeima 9.maijā pēc vairāku stundu debatēm pieņēma Pilsonības likuma grozījumus, kas sakārto arī dubultās pilsonības jautājumu. Par grozījumu pieņemšanu balsoja lielākā daļa koalīcijas deputātu un daļa Zaļo un zemnieku savienības deputātu. Pret balsoja vairums apvienības “Saskaņas centrs” (SC) deputātu.

Pasaules Brīvo latviešu apvienība pieļauj, ka pēc likuma stāšanās spēkā interesēties par Latvijas pilsonības iegūšanu vai atjaunošanu varētu 20 000 cilvēku. Saeimas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijas priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais (Vienotība) pieļauj, ka interesentu loks būs divtik liels un desmit gadu laikā, izmantojot likuma dotās iespējas, Latvijas pilsonību varētu iegūt apmēram 50 000 cilvēku.

Normatīvais akts papildināts ar likuma mērķi, definējot tajā piecus likuma darbības aspektus. Likums noteiks personas, kuras uzskatāmas par Latvijas pilsoņiem, nodrošinās valstsnācijas piederīgajiem – latviešiem un līviem – tiesības reģistrēties par Latvijas pilsoņiem, kā arī dos iespēju Latvijas trimdiniekiem un viņu pēctečiem reģistrēties par Latvijas pilsoņiem. Likuma mērķis ir arī veicināt saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības attīstību, kā arī atzīt dubulto pilsonību atbilstoši Latvijas valsts politiskajiem mērķiem un interesēm un pieaugošas mobilitātes apstākļos saglabāt Latvijas pilsoņu kopumu.

Neskatoties uz SC lūgumu likuma grozījumus nodot parlamentam otrreizējai caurlūkošanai, Valsts prezidents Andris Bērziņš pieņēma lēmumu likumu izsludināt.

 

Komentāri (38)

ievuliitis 21.05.2013. 13.27

Vēl viens apstiprinājums tam, ka mes absolūti nevajadzīgi varam – cik vien uziet – mīkstinat valodas un pilsonības likumus, dāļāt pilsonību visiem jaundzimušiem, atvieglot naturalizāciju un tirgot uzturēšanās atļaujas. Tik un tā labi nebūs. Labi būs tikai tad, kad mūsu Saeima nobalsos par pievienošanos Eirāzijas Savienībai. Bet lieliski te būs, ja pirms tam te būs maza klopīte sarīkota.

+16
-1
Atbildēt

8

    intars_busulis > ievuliitis 22.05.2013. 02.55

    Nevar gan noņemt pilsonību ja tā iegūta ir pēc nacionalitātes un dzimšanas vietas. Nezinu pasaulē tādu gadījumu kad pilsonim atņmetu pilsonību ja tā nav iegūta pēc naturācijas. Jo tad jau arī Tev pašam varētu to pilsonību atņemt, atliktu kādam safabricēt lietu un vis notiktos. Tie nepilsoņa bērni jau nav vainīgi un ja viņiem nepotē galvās naidīgas ideloģijas tad viņi būs lojāli. Protams krievs piesversies krievu publikai vairāk kā latviešu. Bet tie kas grib naturalizēties tiem ir jāiziet valodas pārbaude un pilsonības piešķiršanai neder tās apliecības ko tur minēja kāds. Kā varat zināt kas tās izsniedza? Pilsonība nav birkāns ko var dot visiem kas to prot notīrīt. Ja man vaidzētu Latvijas pilsonību, tad nedomāju ka man būs grūti nolikt valodas pārbaudi, nezinu kādam idiotam jābūt lai valodu neiemācītos. Jums ir jābūt daudz stingrākiem un nevaig ļaut Krievijas ideloģijai ņemt virsroku. Gribat Šveices modeli kur runā četrās valodās?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > ievuliitis 22.05.2013. 11.09

    Thomas
    Pilsonību var atņemt, ja naturalizējoties sniegtas nepareizas ziņas.
    Tās nepareizās ziņas ir pilsoņa solījums, kurš tiek brutāli pārkāpts.
    Es domāju, ka pat tikai tiesvedība (pat ne notiesājošs spriedums) varētu dažiem naturalizētajiem likt aizdomāties par savām darbībām.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 22.05.2013. 11.16

    Tomas: “Tie nepilsoņa bērni jau nav vainīgi un ja viņiem nepotē galvās naidīgas ideloģijas tad viņi būs lojāli.”
    Teorija skaista, bet praksē Latvijas valstī, par nelaimi, tieši to arī dara visi krieviski rakstošie masmediji, krievu skolās atklāti lieto Krievijas Federācijā izdotos vēstures mācību līdzekļus un nospiedošais vairums to bērnu vecaku uzskata Latvijas valsti par pārpratumu, bet pamatnāciju par savu ienaidnieku (sliktākajā gadījumā). Labakajā gadījumā – par traucēkli.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    intars_busulis > ievuliitis 21.05.2013. 14.55

    Tad gan būs jāšauj ar īstu šauteni pa tiem politiķiem ja kas tāds notiks.
    Un nevaig viņiem vispār neko dot, ja negrib naturizēties tad lai iesālās.
    Vienkārši ir jāizstrādā likumdošana kas nepilsoņiem (tiem kas nāk no PSRS) būtu apgrūtināta dzīve. Izglītība pa palielinātu maksu, medicīna par maksu, mērijas telpās lai izskaidrotu viņiem ko krieviski vis par maksu ar tulka klātbūtni. Liegt veidot firmas un būt to vadītājiem, ieņemt vadošus amatus sabiedrīgās kopienās Latvijas teritorijā. Liegt izmantot aviācijas pakalpojumus pa Europas teritoriju ja nav gala valstu vīza. Tie ir tikai daži varianti, kas būtu jārealizē lai Latvijas teritorijā būtu lojālāks daudzums iedzīvotāju. V;el to visu var papildināt ar prasību, kad nepilsonim ir regulāri reizi piecos gados jānokārto dzīvošanas atļauja Latvijas teritorijā. Un tur var arī citus apgrūtinājumus un liegumus pievienot. Zinu nedomokrātiski runāju, bet savādāk jau nevar ieskaidrot, kas ir Latvijā saimnieki!

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > ievuliitis 21.05.2013. 16.20

    >aivarsk
    “Jau tagad var pilsonību atņemt ar apgabaltiesas lēmumu.” – tikai mūsu valdošie gļēvlatvieši neko tādu neuzdrošināsies pat iedomāties, kur nu vēl izdarīt!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    jessdrthomas > ievuliitis 21.05.2013. 16.17

    Piekrītu visam, izņemot to par Eirāzijas Savienību.

    Latvija Krievijai lieliski noder kā Trojas zirgs NATO un ES. Kur vēl otru tādu dabūsi?!

    Igaunijā FDD špikus izķer pa vienam vien, tik pie mums “viss kārtībā”, un drošībnieki var čučēt tālāk.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > ievuliitis 21.05.2013. 15.49

    >Thomas
    It kā jau vajadzētu tādus nosacījumus pieņemt, taču tas būtu jādara ļoti pārdomāti, lai viņi visi nevis salīstu pilsonībā un nākamajās vēlēšanās Saeimas vairākums būtu SC, bet vajag viņiem apgrūtināt dzīvi tā, lai viņi vāktos atpakaļ uz savu dzimteni ar visiem saviem pēctečiem, nevis naturalizētos.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ievuliitis 21.05.2013. 16.05

    Jau tagad var pilsonību atņemt ar apgabaltiesas lēmumu. Tiem vecākiem, kas bērnus sūtīja krievu militāristu nometnēs būtu pavisam reāla iespēja šādas lietas rosināt – atņemt pilsonību, ja viņa tur kādam ir un/vai izraidīt no valsts – kādā sakarā, piemēram lindermans te vēl uzturās, ja nav pilsonis?
    Maz viņš grāvis valsts pamatus un naidojis un musinājis?
    http://www.likumi.lv/doc.php?id=231630&from=off

    +8
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 21.05.2013. 13.27

Latvijā pieņemtā jaunā kārtība neparedzot automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem, kā arī padarot stingrākus naturalizācijas noteikumus personām, kas ir vecākas par 45 gadiem, jo tagad viņām jāpierāda fakts, ka dzīvojušas valstī pēdējos piecus gadus.

Lai nu kurš būtu pletis muti vaļā, jo pašiem Krievijā daudz stingrāka kārtība un pilsonību nevienam vienkārši tāpat nedāvina- tā ir jānopelna, pie tam jebkurā valstī, un Latvija jau tāpat ir pārāk lojāla pret cittautiešiem it sevišķi jau valsts valodas ( nezināšanā).
Vai Krievijā pašā kādam dotu pilsonību, ja krievu valodu nezinātu.
Bez tam grozījumi jau ir par dubultpilsonības piešķiršanu nevis par krievvalodīgo interešu aizstāvību jebkuros apstākļos.
Ja krieviem te būtu tik slikti kā vidusāzijā savulaik, tad viņi te netriektos šurp ar bariem. Pilna Rīga .

+14
0
Atbildēt

6

    austrisv > austrisv 21.05.2013. 18.31

    Depardjē jau esot īpašs gadījums, un varbūt mācījies krievu skolā Francijā, gan jau kaut kur tāda tur ir. Kurš gan to var pārbaudīt.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > austrisv 21.05.2013. 14.35

    Krievijā pilsonību var nopirkt, un, pat ja tā pienākas, bez kukuļiem to diezin vai dabūsi.
    Nesen parādījies likumprojekts, ka tiem NVS valstu pilsoņu bērni, kas beidza krievu skolas Krievijā, vajadz’tu automatiski dod pilsoņību.
    Tie, pārsvarā, ir tadžik viesstrādnieku bērni, par demokr. tiem minimāls priekšstats, un tas būs nākamais Kremļa lektorāts, acīmrezot, tāds ir mērķis.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > austrisv 21.05.2013. 19.51

    aivarsk Nulle pārtraucis Īrijas okupāciju????
    ———————–
    Nē, tas Īrijas “okupanta” brālēns….

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > austrisv 21.05.2013. 14.17

    Bet
    “Ja krieviem te būtu tik slikti kā vidusāzijā savulaik”

    Saukli “krieviem Rīga – mazā Ašhabada”

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 21.05.2013. 16.59

    Nulle pārtraucis Īrijas okupāciju????

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > austrisv 21.05.2013. 15.19

    Vai tad Depardjē prot krievu valodu?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 21.05.2013. 12.12

Fašistu krievijas reakcija kā lakmusa papīriņš. Tad jau laikam grozījumi izdarīti pareizi vai vismaz tuvu tam.

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu