Krievija izraida ar Magņitski saistītu ASV pretkorupcijas pētnieku • IR.lv

Krievija izraida ar Magņitski saistītu ASV pretkorupcijas pētnieku

30
Saharova centrs Maskavā, atzīmējot Sergeja Magņitska 41.dzimšanas dienu, izdeva nozīmītes ar jurista attēlu. Foto: ITAR-TASS/LETA

Tomasu Faierstounu vēlējies savervēt Krievijas drošības dienests

ASV jurists un bijušais Tieslietu ministrijas ierēdnis Tomass Faierstouns pirms divām nedēļām izraidīts no Krievijas, informē „The Financial Times”. Faierstouns līdz pērnajam gadam bija ASV vēstniecības Krievijā juridiskais padomnieks un eksperts, kas specializējies, pētot korupcijas lietas Krievijas tiesībsargājošajās iestādēs.

Kā medijiem pastāstījis kāds Faierstouna paziņa, kas nevēlējās atklāt savu vārdu, Faierstouns Maskavā no ārzemju vizītes atgriezies 5.maijā, kur viņu lidostā uzreiz aizturējuši Krievijas drošībnieki un 15 stundas pratinājuši. Pēc tam viņš izsludināts par Krievijai nevēlamu personu. Iemesls šādam lēmuma bijis tas, ka Faierstouns neesot vēlējies sadarboties ar Krievijas specdienestiem, raksta „The Financial Times”.

Faierstouns, strādājot ASV vēstniecībā Krievijā, pētījis fonda „Hermitage Capital” jurista Sergeja Magņitska lietu. Kā zināms, Magņitski 2009.gadā nogalināja Krievijas cietumā, jo viņš atklāja miljoniem lielu Krievijas valsts budžeta līdzekļu izzagšanu.

Bijušais Magņitska priekšnieks un firmas „Firestone Duncan” partneris Džeimisons Faierstouns, kas ir tikai uzvārda brālis izraidītajam, paziņojis, ka Tomass Faierstouns „dažādos aspektos nodarbojies ar šo lietu, tajā skaitā arī ar izmisīgo mēģinājumu Sergeju izdabūt no cietuma”.

2009.gadā Faierstouns un toreizējais ASV vēstnieks Krievijā Džons Baierlijs tikušies ar Krievijas Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētāju Aleksandru Bastrikinu, lai informētu par Magņitska kritiskajiem apstākļiem cietumā, taču tam nav bijis rezultātu. Magņitskis nomira cietumā dažas nedēļas pēc šīs tikšanās.

Dž.Faierstouns amerikāņu jurista izraidīšanu no Krievijas nodēvējis par „bēdīgu situāciju”, jo „Toms Krievijas likumdošanu pārzināja labāk par 99,9% visu Krievijas juristu”. Izraidītais jurists bijis viens no vadošajiem ASV ekspertiem cīņā ar korupciju Krievijā, pārzinājis lietas par uzbrukumiem uzņēmējiem un firmām, kā arī Krievijas tiesu praksi, kas izmantota noziedzīgiem nolūkiem.

Mediji raksta, ka Krievijas Federālais drošības dienests Faierstounu gribējis savervēt jau šogad martā, taču viņš atteicies to darīt.

Krievijas varas institūcijas jurista izraidīšanu atsakās komentēt, savukārt ASV Valsts departamenta pārstāvis Patriks Ventrels paziņojis, ka par šo „konkrēto cilvēku nav nekādas informācijas”.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu