Muzeju naktī – Skaņu mežs muzejā Rīgas Birža • IR.lv

Muzeju naktī – Skaņu mežs muzejā Rīgas Birža

27

18.maijā līdz vieniem naktī Mākslas muzejā Rīgas Birža Starptautiskās muzeju nakts ietvaros varēs aplūkot poļu režisora un mākslinieka Leha Majevska darbu ekspozīciju, kā arī nepieradinātās mūzikas festivāla “Skaņu mežs” kūrētu latviešu mākslinieka Mārtiņa Roķa multikanālu skaņu instalācijas prezentāciju.

Pasākuma laikā muzeja apmeklētājiem būs iespēja apskatīt ievērojamā mūsdienu poļu mākslinieka, režisora un dzejnieka Leha Majevska audiovizuālā projekta „4 kustīgi dzejoļi” populāro video darbu ciklu „Brēhela svīta” un baudīt speciāli Muzeju naktij veidotu Mārtiņa Roķa skaņu instalāciju “Biomimesis III”. Abas telpas apmeklētājiem būs atvērtas sešu stundu garumā (no plkst. 19 līdz vieniem naktī), ieeja pasākumā būs bezmaksas.

Biomimēze ir multikanālu performanču, instalāciju un kompozīciju sērija, kuras trešā daļa muzejā Rīgas Birža organiski iekļausies šāgada muzeja nakts tēmā „Zaļā krāsa-mežs”.

Šim projektam īpaši veidota datorprogramma ģenerē skaņu vidi, kuras pamatā ir dabā sastopamo skaņu analīze un kā iedvesmas avots kalpo Alberta Bregmana piedāvātais skaņas uztveres modelis ASA, pēc kura tiek skaidrots, kā cilvēki interpretē ikdienas savstarpēji nesaistīto skaņu kopumu sev jēgpilnās sistēmās.

Programmas ģenerētās struktūras attīstās stihiski, tās nav komponētas un neseko klasiskās mūzikas likumiem. Tās drīzāk atgādina skaņu ainu kāda sastopama ikdienas akustiskajā telpā – uz ielas, mežā un citur, kur skaņas, pēc Džona Keidža vārdiem, “dzīvo savu dzīvi”. Klausītāju aktivitāte un fokuss nosaka, vai skaņas tiek uztvertas kā atsevišķi elementi vai vienots veselums.

Katram skaņas objektam ir sava kustības trajektorija, novietojums akustiskajā telpā un iespējamie uzvedības modeļi, tomēr objektu šķietamā mijiedarbība un saskarsme ir klausītāju individuālās uztveres produkts.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu