Mēneša laikā iedzīvotāji nodevuši 44 000 PET pudeļu • IR.lv

Mēneša laikā iedzīvotāji nodevuši 44 000 PET pudeļu

29
Foto: Evija Trifanova, LETA

Visaktīvākie pudeļu nodošanā bijuši Ogres iedzīvotāji

Mēneša laikā iedzīvotāji dažādās Latvijas pilsētās par maksu pārstrādei nodevuši 44 000 PET pudeļu, kas ir aptuveni 1,5 tonnas plastmasas, aģentūrai LETA stāstīja a/s “Latvijas Zaļais punkts” pārstāve Laima Tarasova. Taras punktā par katru PET pudeli neatkarīgi no tās izmēra iedzīvotājiem tiek maksāts viens santīms.

Pirmā mēneša laikā “Latvijas Zaļā punkta” un plastmasas pudeļu pārstrādes uzņēmuma “PET Baltija” īstenotajā pilotprojektā PET pudeļu nodošanā visaktīvākie iedzīvotāji bijuši Ogrē, kur aprīlī nodotas teju 11 800 plastmasas dzērienu pudeles, veidojot aptuveni 390 kilogramus plastmasas. Pudeles tiks nogādātas uz pārstrādi Baltijā lielākajā PET pudeļu pārstrādes rūpnīcā “PET Baltija”, kas atrodas Jelgavā.

“Latvijas Zaļā punkta” direktors Kaspars Zakulis atzina, ka ir gandarīts par iedzīvotāju iesaistīšanos un aktivitāti pilotprojektā par pudeļu pieņemšanu no iedzīvotājiem par atlīdzību. “Tas liecina, ka arī neliela materiāla atlīdzība par pudeli var būt laba motivācija atkritumu šķirošanai. Aicinām iedzīvotājus iesaistīties šajā projektā arī turpmāk, nododot saplacinātas PET pudeles kādā no 11 taras punktiem visā Latvijā,” aicināja Zakulis.

Savukārt a/s “PET Baltija” direktors Alberts Strauts skaidroja, ka no pārstrādātām PET pudelēm iegūtās pārslas ir pieprasītas starptautiskajā tirgū, līdz ar to tā ir veiksmīga biznesa un eksporta iespēja. No vienas PET pudeles var iegūt aptuveni 35 līdz 40 gramus PET pārslu. Aptuveni 95% “PET Baltija” saražoto pārslu nonāk Eiropas Savienības valstīs, kur tās galvenokārt izmanto poliestera šķiedras ražošanai. No šīs šķiedras ražo, piemēram, apģērbus, automašīnu gaisa filtrus un citus izstrādājumus. Tāpat PET pārslas izmanto arī jaunu PET pudeļu ražošanai.

Pārslu krāsa ir atkarīga no pudeļu krāsas, proti, no caurspīdīgām pudelēm iegūst caurspīdīgas, no zaļām – zaļas. Patlaban lielākā daļa no aprīlī savāktajām PET pudelēm ir krāsainās un caurspīdīgās pudeles.

Projekta “PET pudeļu pieņemšana no iedzīvotājiem par atlīdzību” mērķis ir pārbaudīt PET pudeļu depozīta sistēmas darbību, kas balstīta uz esošās infrastruktūras izmantošanu un neprasa milzīgus finanšu ieguldījumus. Lai iegūtu datus par sistēmas darbību, plānots savākt 2 miljonus dzērienu PET pudeļu.

Patlaban iedzīvotājiem ir pieejami 11 taras punkti Rīgā, Ogrē, Siguldā, Talsos, Rūjienā, Valkā, Valmierā, kuros par katru nodoto PET pudeli tiek maksāts viens santīms. Pieņemtas tiek tikai tādas PET pudeles, kuras ir iespējams pārstrādāt. Pārstrādei nederīgas ir pudeles, kuras pilnībā klāj lielā PVC (polivnilhlorīds) etiķete, tāpēc tās, pirms pudeļu nodošanas, ir jānoņem nost. PVC etiķetes pārstrādes procesā nevar atdalīt no PET pārslām un tādējādi bojā materiāla kvalitāti. Savukārt parastās, mazās etiķetes nav jāņem nost, tās pudeļu pārstrādes procesā var atdalīt.

Patlaban pudeles par samaksu tiek pieņemtas SIA “Argoton” taras punktos Rīgā – Nometņu ielā 64, Vitrupes ielā 5, Čiekurkalna 3.šķērslīnijā 22, Baltajā ielā 1 un Prūšu ielā 3, k-9. Tāpat pudeles par samaksu tiek pieņemtas Ogrē – Skolas ielā 18a, Siguldā – Rūdolfa Blaumaņa ielā 2, Talsos – Krišjāņa Valdemāra ielā 16, Rūjienā – Centra laukumā 6, Valkā – Raiņa ielā 32 un Valmierā – Rīgas ielā 13.

 

Komentāri (29)

Sandris Maziks 16.05.2013. 18.18

Thomas
“No kāda fonda to santīmu ņem?”

Ir dabas resursu nodoklis, ko maksā katrs ražotājs vai importētājs(galā, protams, patērētājs), no kā var izvairities, dabas piesārņojošo “lietu”, vielu, pārstrādājot, izvedot no ES, vai samaksājot zaļam punktam vai jostai. Tur apgrozās miljonu miljoni, kas pārtop dārgos autiņos, nekustamajos, greznumlietās vai perversās izpriecās.
Viens piemērs:
http://www.zalais.lv/lv/uzne...

0
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 16.05.2013. 16.04

Ja taras pieņēmēji par pudeli maksās santīmu, iespējams, varētu pat atteikties no depozīta ieviešanas, lai neradītu barotavu veselai plejādei politiķiem pietuvoto parazītu, gribētāju šo lietu administrēt. Cilvēki izlietoto taru varētu nolikt maliņā, kur sanitāri to savāktu, kā šobrīd ar alus pudelēm un tā nenonāktu miskastē, vai vēl ļaunāk, ūdeņos un mežos.
Bērniem, bomžiem un dzīves atstumtiem tas būtu sīks atspaids, ja vien VID …zdakova neizdomātu, ka sanitāriem jāpērk patents.
Tas būtu ar sirpi pa olām “zaļai jostai” un “zaļam punktam”, krievu armijnieka atvases, Vējoņa vadītās Vides ministrijas paspārnē radītām blēžu bandām, kas uz, jakobi pārstrādāto, patiesībā Getliņos nonākušo iepakojumu, rauš miljonus. Jādomā, ka Zatļera tuvākais līdzskrējējs, Sprūdžs, arī netiek abižots. Tāpēc jau ministra krēslā nesēž Cilinskis, kas būtu tikai pašsaprotami, bet Sprūdžs, kam no vides lietām ne vairāk saprašanas kā “skonto būvei” no Gudrona dīķu renovācijas vai tiltu būves.

0
0
Atbildēt

1

    intars_busulis > Sandris Maziks 16.05.2013. 17.13

    No kāda fonda to santīmu ņem? Un vai tad ja nodod 2l vai 0,5l vai 1,5l vai 0,3l pudeli ir viena maksa? Europā vismaz Portugālē un zinu kad Madridē ir sistēma, kad reizi nedēļā no iedzīvotājiem savāc maklikatūru un taru. Par to nemaksā, bet arī par atkritumu izvešanu neprasa maksu. Latvijā miskastē nonāk vis un pārstrāde jau nekāda nav. varbūt nedaudz ko pārlasa, bet lielāko daļu izgāž laukā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu