VL-TB/LNNK rosina publiskās vietās aizliegt izmantot totalitāro režīmu simboliku • IR.lv

VL-TB/LNNK rosina publiskās vietās aizliegt izmantot totalitāro režīmu simboliku

87

Deputāti ir iesnieguši priekšlikumu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti Saeimā ir iesnieguši priekšlikumu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, lai aizliegtu totalitāro režīmu simbolikas publisku izmantošanu arī ārpus sapulcēm, gājieniem, piketiem, izklaides un svētku pasākumiem, informē Nacionālās apvienības frakcijas vecākais konsultants Jānis Iesalnieks.

Aizliegums sapulces, gājiena vai piketa dalībniekam izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR vai nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku (arī stilizētā veidā) likumā ir jau sen, norāda VL-TB/LNNK. Patlaban Saeimā arī strādā pie grozījumiem Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas paredz aizliegumu izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas simboliku attiecināt arī uz publiskiem izklaides, svētku, piemiņas, sporta un atpūtas pasākumiem.

Taču šie likumi “nenosedz visu laukumu” – ārpus aizlieguma juridiskā tvēruma ir, piemēram, tādi gadījumi kā nesen Liepājā, kur viens no partijas “Par dzimto valodu” līderiem Jevgēņijs Osipovs pie savas mājas izkāra PSRS karogu, uzsver nacionālā apvienība.

Tāpēc VL-TB/LNNK deputāti ir iesnieguši priekšlikumu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas jebkurā publiskā vietā, arī ārpus oficiāli pieteiktiem pasākumiem, aizliegs demonstrēt vai lietot bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas, armijas uniformas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju sirpi un āmuru, tostarp stilizētā veidā, izņemot gadījumus, kad šādas lietošanas mērķis nav saistīts ar šo režīmu slavināšanu vai to pastrādāto noziegumu attaisnošanu.

Par minētā aizlieguma pārkāpšanu VL-TB/LNNK rosina noteikt administratīvo sodu – brīdinājumu, naudas sodu fiziskajām personām līdz 250 latiem vai administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm, bet juridiskajām personām – naudas sodu līdz 2000 latiem. Par atkārtoti gada laikā izdarītu pārkāpumu attiecīgi naudas sods fiziskajām personām līdz 500 latiem vai administratīvais arests uz laiku līdz 15 diennaktīm, bet juridiskajām personām – naudas sods līdz 5000 latiem.

Nacionālā apvienība uzskata, ka šo normu pieņemšana un stingra kontrole ir nepieciešama, lai Latvijas publiskā telpa beidzot kļūtu tīra no totalitārās simbolikas, kuras izmantošana ir augstākā mērā necienīga un ciniska pret šo totalitāro režīmu upuriem un to tuviniekiem.

 

Komentāri (87)

buchamona 15.05.2013. 15.43

Sliktākais ir tas, ka LR pilsoņu liels vairums vairs neuztver šo problēmu – PSRS simbolika Latvijā, nopietni. Ironizē nevietā un tādā garā…

Pieņemu – ja sāktos kārtējā kremlinu akcija, kuras mērķis būtu legalizēt Latvijā sirpi un āmuru, tas viņiem izdotos. Un izdotos tas mūsu ” pārgudrības” dēļ. Tādēļ vajadzētu mums katram atkārtot vēlreiz it kā visiem saprotamu lietu – kas tas tāds ir – valsts, vai arī konkrētas ideoloģijas simbolika? Kāds ir šādas simbolikas uzdevums, kā mērķa labad tā ir radīta

+12
0
Atbildēt

10

    Kristīne > buchamona 15.05.2013. 16.06

    Ir visādi. Plātīties ar vergu rīkiem gan ir stulbi, bet pastāv milzums dažnedažādu ideoloģiju un to simbolu, piem., kristiešu krusts ar depresīvo uzsvaru uz grēku u. tml. Visa tā pasākuma aizliegšana pati par sevi ir neliels (ja nepārspīlē) solis totalitārisma virzienā, un šie līdzekļi reti kad sasniedz mērķi – vienu simbolu vietā var radīt citus, galvenais, lai ļautiņiem būtu ideja ap ko vienoties un īsta vai iedomāta vajadzība to darīt. Nacionāļu uzsāktā cīņa pret 9. maija pasākumu ir diezgan bezjēdzīga, jo 9. maijs pēc būtības ir gandrīz reliģiski svētki (saistībā ar IIpk un uzvaras padarīšanu par “svētu lietu” sovokiem un īpaši krieviem), turklāt, atšķirībā no 17. jūnija nav latviešiem kaut kāds īpaši nelāgs datums. Pat ja latvieši īsti nevar (un arī nevēlas) pretendēt uz kaut kādu “uzvaru” – plaša mēroga karadarbības beigas būtībā ir laba lieta.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 15.05.2013. 18.01

    Kāda vēl Fanija, Anna viņu sauca.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > buchamona 16.05.2013. 07.19

    Te 9.maija dzerstiņam nav nekāda saistība ar kritušo pieminēšanu; te līksmo, ka atrodas šeit.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 15.05.2013. 23.52

    Arī pašai urlijai 2. pas. karš beidzās ne jau 9. maijā, piemirsuši karu pret Japānu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > buchamona 15.05.2013. 20.17

    Haris Krievi taču nesvin 2. Pasaules kara beigas
    ===========
    Tieši tā. Otrā Pasaules Kaŗa ietvaros, kuru uzsāka Vācija un Padumjo Krievija (vēlākā CCCP) notika vairāki kaŗi, t.sk. Ziemeļu Karš un “Lielais Patriotiskais Karš”.

    “Žoržļentočņikus”, protams, interesē atzīmēt tās epizodes kurās viņiem izdevies (kaut vai uz laiku) sagrābt un paturēt atsevišķas teritorijas.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 15.05.2013. 18.08

    ..Anna viņu sauca.
    ___________ Piedodiet, ja aizskāru Jūsu radiniekus…

    lai gan no otras puses- ja pats aizsien mūli ar lakatu…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.05.2013. 18.21

    kristaps_freimanis…atšķirībā no 17. jūnija nav latviešiem kaut kāds īpaši nelāgs datums.
    ________________
    Protams, nu kas gan ir atkārtota okupācija? Man vēl toreiz nebija pilni 5 gadi, bet es labi atceros, cik drūmas sejas tajās dienās bija cilvēkiem. Mazliet vajadzētu draudzēties ar galvu, Kristap:)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 15.05.2013. 16.14

    Amizanti,ka par “‘autoritārisma draudiem”‘ brēcošie paraliberāli-SCoalicionisti nesajēdz,ka tikuši pie varas SC ar viņiem izrīkosies tieši tāpat kā boļševiki rīkojās ar saviem noderīgajiem idiotiem vai revolucionāro cīņu biedriem-eseriem un anarhistiem.

    Tikai-šajā 21.gs. latviešu ļetraku varzā neatradīsies sava Fanija Kaplāne.

    Vai varbūt kāds cer uz Kažuoku?

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 15.05.2013. 16.20

    ,,,9. maijs pēc būtības ir gandrīz reliģiski svētki,,
    _______________________
    protams.

    Koloniālās minoritātes Pateicības diena./spasiba ģedu što ja živū.zģesj./

    Mayflower”‘ lomā- tanki.

    Tītaru lomā- latvisko paraliberālo kvazidemokrātu varza.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 15.05.2013. 18.30

    Krievi taču nesvin 2. Pasaules kara beigas, 9. maijā viņi svin uzvaru SAVĀ karā – “Lielajā Tēvijas karā”. Dabiski, ka viņu atsevišķajā, īpašajā karā ietilpst arī Baltijas valstu, Latvijas okupācija jau 1940. gadā.

    Neizliksimies, ka 9. maija svinībām nav šīs pieskaņas.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 15.05.2013. 13.14

Smieklīgākais ir tas, ka uŗļu kretīns-uzvarētājs nebrauc pat ar žviguli, kājās ķīniešu adidas, bākā norvēģu benzīns un dodas uz karātavu laukumu.

Dabiski, ka šie mazattīstie, caur “zombojaščiku” barotie organismi pat neapjēdz kurš uzvarēs un kurš zaudēs…

+9
0
Atbildēt

0

janis17 15.05.2013. 19.27

Tik tālu nu esam!
Diskusijā par noziedzīgo sarkano fašistu simbolikas aizliegšanu PĒKŠŅI uzrodas it kā mūsu līdzpilsoņi, varbūt pat latvieši, kas pagriež šo diskusiju virzienā – “bet Ulmanis tak arī bija autoritārs”!!!
Fak, kāds sakars Ulmanim ar staļinisko fašistu okupācijas nozodzīgo režīmu?
Tas ir tīras demogoģijas paraugstunda.
Tas ir “copy paste” no teksta ar kuru psrs “demokrāti” atbildēja uz jebkuriem pārmetumiem – ” a u vas ņegrov vešajut”!
Traģiska ir mūsu izpratne par vēeturi, latviešu tautas interesēm utt.
Daži pat nesaprot, ka 9. maijs atbrīvoja resursus un deva iespēju staļinam vērsties pret okupēto teritoriju pamatiedzīvotājiem ar visu gulaga represīvo orgānu.
9. maijs attālināja Latvijas brīvību uz 45 gadiem. Kā var ienākt prātā “saskatīt tur kaut ko pozitīvu”????

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu