Opozīcija kā izmeklētājs? • IR.lv

Opozīcija kā izmeklētājs?

28
Dokumentu mapes, kas jāizskata Rīgas domes sēdē. Foto: Evija Trifanova, LETA
Olafs Pulks

Kamēr pilsētu vadīs tandēms, kuram savu padomnieku biznesa intereses tuvākas, Rīga būs darba lauks izmeklētājiem

Kad Ušakovs tika pie Rīgas vadības stūres, viens no pirmajiem darbiem, ko viņš paveica, bija Pretkorupcijas komisijas likvidēšana. Ļoti iespējams, jau tad Rīgas domes (RD) vadošie vīri zināja, ka komisija tikai traucēs viņu vadības stilam “sarunāt, sabīdīt, sashēmot”. Tika izdarīts viss, lai no liekā atbrīvotos. Visticamāk, Ušakova laime būtu pilnīga, ja RD būtu iespējams pārvērst par Baltkrievijas autoritāro režīmu, atbrīvojoties no opozīcijas.

Par laimi, Latvija ir demokrātiska valsts. Par laimi, rīdziniekiem Rīgas domē četrus gadus ir bijusi opozīcija. Mums gan cerētā, konstruktīvā sadarbība ar koalīciju ātri vien pārvērtās par neatslābstošu modrību. Četrus gadus mums nācies lielu daļu savas enerģijas veltīt, atmaskojot Ušakova un viņa sabiedrotā Amerika plānus slepus aiz dažādiem lēmumiem pielemt sev izdevīgus labumus. Un tādi piemēri ir vairāki. Minēšu dažus.

Viens no spilgtākajiem nelikumību šūpuļiem ir RD kapitālsabiedrības. Pašvaldības uzņēmumi šobrīd atrodas priviliģētā statusā – īsteno daudzmiljonu projektus, bet neatskaitās praktiski nevienam.

Negodprātīgiem saimniekiem tā ir rokās iemesta izdevība, kā nepamatoti sadārdzināt projektus. Lai pārtrauktu Saskaņas centram un Amerika blokam tuvo praksi par pašvaldības uzņēmumiem kā partiju barotavām, mūsu priekšlikums paredz nekavējoties veikt RD kapitālsabiedrībās visaptverošus auditus, noteikt par pienākumu izstrādāt trīs gadu biznesa plānus, kā arī skaidri definēt darba atskaites mehānismu.

Kas notiek, kamēr tāda kārtība RD kungiem ir sveša? Piemēram, SIA “Rīgas pilsētbūvnieks”. Tā kompetencē ir sociālo māju būvniecība. Kad tapa projekts Imantas 8.līnijā, Rīgas pašvaldība noslēdza līgumu ar privātām celtniecības kompānijām (ieskaitot finansējumu no bankām) par 21 miljonu latu. Tikai pēc “Vienotības” un Finanšu ministrijas spiediena domes amatpersonas negribīgi bija spiestas mainīt projekta finansēšanas modeli un aizņemties naudu Valsts kasē, kas samazināja projekta izmaksas līdz 12 miljoniem un ļāva ietaupīt 9 miljonus latu.

Citas nebūšanas nemitīgi skar “Rīgas satiksmi” (RS), kas dzīvo cepuri kuldama, saņemot neadekvāti lielo RD dotāciju 60 miljonu latu apjomā. Prakse rāda, ka RS vadība, pirmkārt, nekavēsies padomāt par sevi. Esmu gandarīts, ka mums izdevās panākt, ka RS budžetā pērn tika atmaksātas uzņēmuma valdes locekļiem nepamatoti izmaksātās kompensācijas gandrīz 52 tūkstošu latu apjomā.

Zili brīnumi notikuši arī savulaik domei piederošajā Ceļu pārvaldē, kuras valdē tika bīdīti politiskie ielikteņi, savukārt uzņēmums par 700 000 latu iegādājas nevajadzīgu karjeru Engures novadā, kuru pārdevējs pirms tam bija nopircis par 80 000 latu.

Šo sarakstu varētu turpināt. Pateicoties Ušakova vadības stilam, opozīcijai nācies kļūt par izmeklētājiem, arī KNAB un Ģenerālprokuratūrai darba netrūkst.

Varu būt priecīgs par “Vienotības” komandu, kas nav atmetusi ar roku, redzot kārtējo nelikumību RD, bet tieši pretēji – iestājusies par rīdziniekiem un rīdzinieku naudas sargāšanu. Kā RD opozīcijas deputāts esmu gandarīts ne tikai par mūsu deputātu modrību un laikus saceltu traci, kas apturējis vērienīgas nelikumības, bet arī par priekšlikumiem, kurus esam iesnieguši un kuri, lai arī bieži pārtverti no Saskaņas centra kā viņu un mazliet pamainīti, pašos pamatos paliek “Vienotības” idejas.

Piemēram, esam panākuši, ka mācību grāmatu iegādei tiek piešķirts papildus finansējums. Esam rosinājuši ierobežot maksimālās izmaksas Dienvidu tilta 3.kārtas pabeigšanai, tādējādi ietaupot vairākus miljonus latu. Ir atbalstīts mūsu ierosinājums samazināt nekustamā īpašuma nodokli mazdārziņiem, kā arī atlaides piešķirtas daudzbērnu ģimenēm, Latviešu biedrībai, Latvijas Mākslinieku savienībai, sabiedriskā labuma organizācijām. Bijām pirmie, kas runāja par bezmaksas transportu skolēniem, kā arī aicinājām RD vadību palielināt līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem. Ir izdevies apturēt Rīgas 1.slimnīcas iznīcināšanu. Dome piešķīrusi 20 000 latu finansējumu Okupācijas muzejam, aktualizēts jautājums par Komunistiskā terora upuru memoriāla būvniecību Torņkalnā un pabeigta ieilgusī memoriāla 2.kārtas būvniecība, kā arī atrasts finansējums O.Kalpaka pieminekļa sakopšanai. Tāpat atrasts nepieciešamais finansējums pašvaldības mūzikas un mākslas skolu uzturēšanai.

Daži darbi gan atsitušies pret koalīcijas darba stilu. Esam prasījuši risināt slikto gaisa kvalitāti Rīgā, kas tā arī nav izdarīts. Esam cīnījušies pret Komercģimnāzijas un Mākslas darbinieku nama likvidēšanu. Esam asi iebilduši pret RD lēmumu nepamatoti piešķirt divus dzīvokļus Krievijas valsts pilsoņiem. Esam vērsušies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu atcelt domes lēmumu par politiski represētas personas statusa piešķiršanu Jevgeņijam Balikovskim.

Joprojām nesaprotam un neatbalstām RD ideju ļaut “Rīgas ūdenim” ražot fasēto ūdeni, tam asi iebildusi ne tikai “Vienotība”, bet arī Ekonomikas ministrija, Konkurences padome un Latvijas Pārtikas uzņēmumu savienība, norādot uz brīvā tirgus kropļošanu, dzeramā ūdens tirgus pārsātināšanu u.c.

Rīgā darāmā ir ārkārtīgi daudz. Bet, kamēr pilsētu vadīs tandēms, kuram savu padomnieku biznesa intereses tuvākas un kuru neuztrauc atklātie koruptīvie darījumi (piemēram, Rīgas Dzīvokļu pārvaldē), Rīga nebūs nekas vairāk kā izmeklētāju darba lauks.

Autors ir partijas VIENOTĪBA Rīgas domes frakcijas vadītājs

 

Komentāri (28)

dro 15.05.2013. 12.13

Biedri, sitīsim viens otru, lai Ušakovs baidās:)

+11
-2
Atbildēt

7

    efeja60 > dro 15.05.2013. 12.51

    Es gan nebalsošu par valžu locekļu partiju, balsošu par sociāldemokrātiem.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > dro 15.05.2013. 20.22

    Haris
    “..tomēr vistuvākā maniem uzskatiem. Par “Nacionālo apvienību”

    Tikai tā pamatīgi atspārdīta, lai knapi kust. Vai ne?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > dro 15.05.2013. 20.36

    Normunds
    Nezinu Gamma-A, bet tur nu noteikti jābūt absolūti izkropļotai verga dvēselei lai priekšroku dotu mērglim, ar komuņagas, čekista vai krievu armijnieka noziedzīgo pagātni, kurš pabijis pie siles, Lexus’ā, kā uzņēmējam, kurš pie tā ar savu talantu un centību ticis.
    LSDSP(lasi: komuņagu cūkas) darboņiem Lexus’u daudz, tikai neviens nav pašu nopelnīts.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    efeja60 > dro 15.05.2013. 18.21

    Hari, es nevaru balsot par tādiem latviešiem, kā Gamma-A menedžments, piemēram. Es to nevaru atļauties. Paprasi Gamma-A strādniecēm, vai viņas gribētu savus priekšniekus ievēlēt Rīgas domē?
    Un tie ir īstie latviešu tautas ienaidnieki, ar tādiem latviešiem nemaz 5.kolonna nav vajadzīga, lai tauta aizietu bojā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > dro 15.05.2013. 12.29

    Kā savulaik rakstīja Ģērmanis: “Vai tu spēj turēt sitienu?”. Es, piemēram, spēju.:)

    Man, piemēram, nepatīk šodien atkal aktualizētā vislatviešu siekalošanās ap apvērsumu – manuprāt, brīva un neatkarīga cilvēka necienīgi. Protams, kas bijis, bijis – Ulmanis TAJĀ LAIKĀ izdarīja arī daudz laba, piemēram, iepotējot latviešos tik daudz latviskuma, ka pietika daudziem okupācijas gadiem.

    Tomēr mūsdienās jūsmot par autoritārismu vismaz man ir tikpat neizturami un pretīgi, kā luncināties, piemēram, ap Lembergu vai citiem alfa-tēviņiem un alfa-mātītēm (vai alfa-lesbietēm, alfa-politoloģēm, alfa-žīdiem, alfa-žurnālistiem, alfa-intelektuāļiem).

    To visu pateicis, es tomēr apgalvoju, ka “sitienu turu” – apzināšanās, ka VISĀS latviešu partijās ir redzamas nepilnības, mani neatturēs no iešanas vēlēt, un balsošu par to partiju, kas, kaut gan tāla, tomēr vistuvākā maniem uzskatiem. Par “Nacionālo apvienību”.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 15.05.2013. 13.30

    lno – nevis sitīsim viens otru , bet gan centīsimies sakārtot lietas. Tas kas notiek tagad RD ir reāls pi… , bet tas nenozīmē ,ka JL un TB/LNNK valdīšanas laikā viss bija ideāli . Pulks arī ir bijis pie dīvainu lēmumu pieņemšanas un varu ja gribas pavilkt gaismā – par KNA bija viens no daudzajiem piemēriem :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > dro 15.05.2013. 13.00

    Normunds –

    Pareizi, pareizi, mums tagad būtu jāizvēlas balsot par tām latviešu partijām, par kurām nu nav itin nekādu šaubu, ka tās Domē neiekļūs.

    Tagad, ņemot vērā masīvo reklāmas kampaņu, kādam var sākt šķist, ka Domē iekļūs tādi āksti/latviešu vēlētāju balsu iznīcinātāji:) kā ZZS, Zaļā partija un Reformu partija. Tāpēc Jūs izvēlaties pareklamēt “sociāldemokrātus”, acīmredzot cerībā, ka varbūt kāds letiņš izmetīs balsi miskastē šādā GARANTĒTĀ un DROŠĀ veidā.

    Kāpēc Jūs neiesakāt balsot par latviešu muļķošanai paredzēto Ušakova projektu “Vienoti Latvijai”? Vai tāpēc, ka tas tomēr būtu PĀRĀK caurspīdīgi?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

garausiitis 15.05.2013. 11.10

Ai,ai,ai – vai Olafs Pulks ir pirmoreiz RD ? Vai atmiņā piemēram ir tāda kapitālsabiedrība KNA , kur JL savulaik par priekšnieku ielika Kukaini Oļegu (ja atmiņa neviļ ) , kurš tur visādus brīnumus strādaja par KNA naudu ? Tādi sīkumi laikam piemirstas ?
Un RS ar kādreiz vadīja JL , ja paskatamies NP svētdienas sižetu , tad vai JL vadībā tika kas nopietni mainīts RS darba stilā ? Es atļautos teikt ,ka nekas īpaši …

+8
-5
Atbildēt

0

Sanšains 15.05.2013. 12.15

Neatrodu citu vietu, kur šo ievietot, bet ļoti gribas.:) Un tam ir sakars ar “Vienotību”, kā arī Reformu partiju, kuras, kā zināms (pat Ozoliņam un Ločmelei), veido neformālo KOALĪCIJU ar “Saskaņas Centru” uzturēšanās atļauju lietā.

————

Rīgas rajonā pie Jūrmalas esot uzbūvēts pirmais no ekociematu tīkla “Благодать” ciematiem un nodēvēts “Putinka” par godu Putinam. Būvētāju firmas vadītājs ir bijušais Saeimas deputāts no “Saskaņas centra” Aleksejs Holostovs.
http://регнум.рф/news/fd-abroad/latvia/1658299.html

Jau esot saplānoti arī “ciemati” Medvedevka un Valuevka.
http://blagodat.eu/index/spisok/0-5

Krievijas pilsoņi tiek mudināti pirkt zemes gabalus šajos ciemots un viņiem tiek solīti dažādi labumi, Latviju reklamējot kā “vistuvāko un viskrievvalodīgāko Eiropas Savienības valsti, kas slavena ar savu “ekoloģiju””.

No ciemata būvētāju mājas lapas:
Наша компания „ViaNets” предоставляет Вам возможность приобрести участок и заказать строительство в одной из экодеревень Латвии, в ближайшей и самой русскоязычной стране Европейского Союза, которая славится своей экологией.

Наши экодеревни расположены исключительно в экологически чистых местах. Они находятся в национальном парке или в непосредственной близости от него. Рядом расположены крупные водоёмы, богатые рыбой и оборудованные лодочными станциями. В шаговой доступности находятся охотничьи угодья и грибные леса с зарослями различных ягод.

Поблизости расположены хутора, которые поставляют разнообразные экологически чистые продукты питания.

Важным фактором при выборе месторасположения экодеревни является сравнительная близость, до часа езды, от центра Юрмалы и Риги для культурного отдыха (Новая Волна, Юрмалина, Голосящий КиВиН, фестиваль Comedy и т.д.).

На основании покупки недвижимости у Вашей семьи есть возможность получить вид на жительства (ВНЖ) в Латвии, что позволяет 5 лет путешествовать по Европе без виз.

При покупке целой экодеревени, есть возможность назвать её в честь Вашей семьи (фамилии), названием Вашего бренда или в честь любимого человека.
http://blagodat.eu/index/0-2

+2
0
Atbildēt

2

    dro > Sanšains 15.05.2013. 12.38

    Haris. Paldies! Šāda informācija iedvesmo jauniem panākumiem!:):):)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    kristrun > Sanšains 15.05.2013. 14.44

    Firmele “ViaNets”, pamatkapitāls 2750 Ls, nodarbojas ar videoierakstu andeli un sīkiem reklāmas pakalpojumiem. Ciematu attīstītājus neizdevās atrast, tāpat to atrašanās vietu, bet, cik var noprast pēc reklāmas, tie atrodoties starp Ķemeru nacionālo parku un Babītes ezeru. Sīkāku informāciju, droši vien, var iegūt Babītes novada domē (priekšsēdētājs – Andrejs Ence, Reģionu partija, vietnieks – Nikolajs Antipenko, Jaunais laiks), vai, mazāk ticams, Jūrmalas pilsētas domē (priekšsēdētājs – Juris Visockis, Jaunais laiks).

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu