To Whom It May Concern – Radio 101 R.I.P. (2010 – 2013) • IR.lv

To Whom It May Concern – Radio 101 R.I.P. (2010 – 2013)

33
Baloni Radio 101 atklāšanā. Foto: Ieva Čīka, LETA
Toms Grēviņš

Radio 101 apklusis pavisam

Pēc gandrīz divu nedēļu gara dīdžeju lokauta, kas sākās līdz ar “Radio 101″ veiksmīgu pārdošanas fakta apstiprināšanu SIA “KPMG Baltics” organizētajā izsolē, radio šodien visbeidzot ir apklususi mūzika. Uz visiem laikiem… Šobrīd ir skaidrs, ka “Radio 101″ jaunā īpašnieka radio iegādes motīvi nav bijuši saistīti ar jebkādu interesi par radiobiznesu. Ar ko tie ir saistīti? To es nezinu. To varbūt kādreiz izpētīs žurnāls “Ir” vai “Re:Baltica”.

Jau labu laiku atpakaļ privātās sarunās bieži mēdzu ieminēties, ka tad, ja “Radio 101″ neizdzīvos, būs iemesls uzrakstīt par to grāmatu. Tā, visticamāk, kalpotu par izklaidējošu izziņas avotu nākamajiem kādas vadošās radiostacijas dīdžejiem, kas, teiksim, pēc gadiem 30, kad šis viss būs aizmirsies, izdomātu uztaisīt paši savu radio.

Taču… Pēc 30 gadiem radio, kādu to pazīstam šodien, vairs neeksistēs un grāmata par īso laika periodu, kurā skanēja “Radio 101″, būtu galvenokārt stāsts par afēristiem un zagļiem, mazāk par rokenrolu un brīnišķīgu mūziku. Tādas grāmatas jāraksta Lato Lapsam, nevis mūzikas žurnālistiem…

“Radio 101″ dienu un nedienu aprakstītāji visi kā viens izliekas pirms trīs gadiem nedzirdējuši manis, Arta Volfa un Egona Reitera vairākās intervijās pausto, ka jaunas radio darba vietas meklējumos un izstrādē bijām jau pāris gadus pirms došanās prom no “Radio SWH”. Nekad neesmu slēpis savu neapmierinātību ar “Radio SWH” vadības darba stilu pēc kompānijas pārdošanas Īrijas magnātam “Communicorp”, kas radīja radošiem cilvēkiem nospiedošus darba apstākļus, kas savukārt radīja nepārvaramu vēlmi par došanos uz citiem radio viļņiem.

Pēc vairākiem ideju risinājumiem, kas nepiedzīvoja dienasgaismu, pēkšņi uzradās cilvēki, kas solīja iespēju strādāt neatkarīgā radošā telpā un vēl pie viena parakstījās mums ļaut spēlēt visu to mūziku, kuru uzskatām par svarīgu! Tā kā neviens cits nepiedāvāja kaut vienu alternatīvu, piedāvājumu pieņēmām. Pat, ja tas vēsturiski izrādījies neizdevīgs, par palikšanu “Radio SWH” nevarēja būt ne runas.

Par nožēlu Poļu ģimenei, kuru radošie traktāti vienmēr mūs uzmundrināja katrā solī, kā arī mūsu bijušajai darbavietai, kuras IP adreses pēdas atrodamas pie lielākās daļas “Radio 101″ veltīto interneta komentāru, man jāatzīst, ka “Radio 101″ mēs pavadījām visbrīnišķīgāko radio laiku savās karjerās un no šī projekta esam iznākuši ar daudz lielākām praktiskajām un teorētiskajām zināšanām nekā līdz šim.

Veselus trīs gadus praktiski katru dienu mums ir bijis lielisks garastāvoklis un prieks par to, ko darījām. Pat mūžsenais stāsts par to, kā radošus cilvēkus finansiāli piečakarē menedžments, mums nav sabojājis dzīvesprieku. Galu galā – arī mērķis uzlabot Latvijas radiostaciju mūzikas kopainu ir izdevies. Var jau būt, ka tā ir milzīga sagadīšanās, ka šodien “Star FM” drillē Likes Lī, “Imagine Dragons” un “Of Monsters and Men” mūziku, “EHR” daudz spēlē “Daft Punk”, “Icona Pop” un “Passenger”… Taču pirms trīs gadiem šādu mūziku minēto radiostaciju pleilistēs atrast nebija iespējams.

Pēc skaļa starta “Radio 101″ attīstību apgrūtināja raidīšanas tehniskās problēmas un vēlāk “Latvijas krājbankas” bankrots. Ne raidītāju iegādei, ne radio finansu daļai nebija nekāda sakara ar radio “radošajiem” darbiniekiem. Kopš 2011.gada novembra līdz šodienai neesam saņēmuši atlīdzību par padarīto darbu, pacietīgi gaidot tālāko notikumu atrisinājumu. Šajā laika posmā figurēja gan ļoti depresīvi, gan arī ļoti pozitīvi radio nākotnes scenāriji un katram šajā projektā iesaistītajam bija savi iemesli nepamest kuģi.

Pārstāvot visus radio dīdžejus, varu droši teikt, ka mēs palikām savās vietās tikai tāpēc, lai vienkārši netiktu izsmērēti sabiedrības priekšā kā čaļi, kuru vērienīgā “revolūcija” izgāzusies pēc nepilna pusotra gada…

Izgāzusies pēc nepilniem trijiem gadiem skan nedaudz labāk… Līdz pat 30.aprīļa priekšpusdienai mēs ticējām vairākiem citiem radio nākotnes scenārijiem, notikušais un “lokauta” sākums bija liels pārsteigums gan man, gan Egonam un Artim. Atvadoties no klausītājiem 25. aprīļa rītā, biju pārliecināts, ka pēc atvaļinājuma atgriezīšos ēterā vakar, 13. maijā, un būsim gaisā vēl vismaz līdz vasaras beigām. Šodien lokauts ir noslēdzies ar klusumu radio ēterā – uz kuģa vairs nav palicis neviens, kas spētu nospiest “play”.

Kas notiks tālāk? Jau pavisam drīz, visi trīs – gan es, gan Egons, gan Volfs – runāsim atkal radio – modināsim, pavadīsim mājās, runāsim gan par svarīgām, gan gaužām mazsvarīgām tēmām, spēlēsim foršāku un mazāk foršāku mūziku. Droši vien katrs citā radio stacijā ar citiem kolēģiem, priekšniekiem un reitingiem. Par “Radio 101″ kādu laiku klīdīs apkārt visdažādākās sazvērestības teorijas un kādu laiku visi nelabvēļi aiz prieka nezinās kur likties. Ar laiku lielākajai daļai, kā allaž, viss sajuks un par “Radio 101″ vairs atcerēsies tikai retais – daži apgalvos, ka tāds nemaz nav bijis…

Lai arī to, cik foršs patiesībā bija “Radio 101″, apzinās vien retais, tas ne mirkli tā foršumu nemazina. Un mūsu pašu atmiņās tam vienmēr būs vislabākie reitingi.

Paldies par klausīšanos!

Autors ir Radio 101 bijušais dīdžejs

 

Komentāri (33)

ievuliitis 14.05.2013. 13.16

“Veselus trīs gadus praktiski katru dienu mums ir bijis lielisks garastāvoklis un prieks par to, ko darījām.”
Man prieks, ka jums ir bijis labs garastāvoklis katru dienu, bet es gribu padalīties ar gadījumu, kad man tika sabojāts garastāvoklis un es uzskatu par būtisku to publiskot. 2011. gada vasaras beigas vai rudens sākums, eju pa Brīvības ielu, šķērsoju Elizabetes ielu. Ielas vidū mani sasniedz kāda balss, kas stāsta, cik lieliski rūpējas par rīdziniekiem Rīgas Dome un kāda Leiputrija Latvijā valdīs, ja SC uzvarēs Saeimas vēlēšanās. Eju gar Radio 101 un ausis noļuk zem aizvien pamatīgākā nūdeļu svara, ko man uz tām karina. Jau pagāju garām, bet te man prātā ienāk “ģeniāla” ideja – ja radio skan uz ielas un jebkurš garāmgājējs var to dzirdēt, tad tas tak ir tikai normāli un pat mākslinieciski atraktīvi un innovatīvi, ja garāmgājēji iesaistās sarunā. Es nebūšu samākslotais “flīģelis, kas nejauši gadījies tepat krūmos”, bet patiess “cilvēks no ielas”, kas grib iesaistīties diskusijā ar runātāju. Atgriežos, pieklauvēju pie skatloga, rādu zīmēs, ka gribu tikt iekšā, apeju ap stūri, man atver Artis Volfs, stādos priekšā, skaidroju savu vēlmi padiskutēt ar runātāju. Cik liela gan bija mana vilšanās, kad Volfa kungs neizrādīja ne vismazāko ieinteresētību, mierina mani, ka visi radioklausītāji jau tāpat saprot, ka kunga stāstītais nav taisnība, ka nav vērts un tt. Nu, neko… ja mākslinieki uzskata par lieku… Es tak nelauzīšos iekšā ar varu. :(
Jums un jūsu kolēģiem, Grēviņa kungs, noteikti ir pārliecība, ka esat par modernas, politiski atbildīgas, nevienaldzīgas un aktīvas sabiedrības veidošanos Latvijā? Šinī konkrētā gadījumā tas neapstiprinājās.
Es neesmu SWH aģents:)

+30
-10
Atbildēt

5

    ievuliitis > ievuliitis 15.05.2013. 13.23

    nasing, ja esi uzmanīgi izlasījis manu komentāru, es nesalīdzināju 101 ar citām raidstacijām, es vispār neizteicos par to – cik laba vai slikta tā bija. Mani aizskāra kāda teksta frāze, uzjundīja nepatīkamas atmiņas un nolēmu informēt par to raksta autoru.
    Nevajag aiz katra komentāra saskatīt naidīgu spēku provokācijas. Es tak neesmu dzeris, lai aprakstā par dabas kataklizmām vai sliktu ražu Bangladēšā, atrastu ieganstu citādi domājošo apriešanai.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lismanis > ievuliitis 14.05.2013. 15.07

    come on! radio 101 nebija par politiku, bet par rokenrolu.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > ievuliitis 14.05.2013. 13.31

    …par naudu pat vells danco:)

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > ievuliitis 15.05.2013. 09.49

    @betija
    Je pēc šādas mērauklas mēram, tad nav vērts ne skatīties, ne klausīties nevienu mediju Latvijā… tikai atšķirība, ka Radio 101 varēja zināt, kurā konkrētā laikā neklausīties, bet LTV1 nevar noprognozēt, kad parādīsies kāda Ventspils reklāma vai no mēra pienākumiem atstādinātais Ventspils domes priekšsēdētājs Lembergs!

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    asmanis8 > ievuliitis 14.05.2013. 13.45

    – Betija

    Kādu laiku 101 vairs neklausījos, bet sākumā jau nebija tik traki – reizi nedēļā Dombrovskis, “Ir viedoklis” ar Ozoliņu un citas labas lietas. Ideju un viedokļu daudzveidība, tā teikt.

    Kopš tapa zināms, ka radio pieder kādam tolaik mazpazīstamam Antonovam, gaidīju kādas austrumu vēsmas, bet, atskaitot Mielavsu ar savu pogrammu (t.s. rubrika “Krievu tanki”, sic!), neko diži manīt nevarēja.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

Ojārs 14.05.2013. 12.48

Interesanti – vai jaunajā krievu Raģio 101FM Ainaram Mielavsam atradīsies darbiņš?

+18
-6
Atbildēt

0

Māris Engers 14.05.2013. 12.32

Smagi. Jāsaka, ka šis nu tiešām ir zaudējums Latvijas radio klausītājiem, un pat radio kā medijam Latvijā. Jo nekā līdzīga jau tiešām nav – tāda radio, kur ne tikai klausīties labu mūziku (šī loma jau tāpat arvien vairāk tiek uzticēta interneta servisiem), bet arī par to uzzināt, un, kas būtiski, uzzināt latviski, un arī par latviešu izpildītājiem. Tagad atliek tikai radio naba (kas, teiksim, darba vietas fonam ne vienmēr ir piemērots) un ārzemju mediji.

+16
-8
Atbildēt

1

    Vaira Tempele > Māris Engers 15.05.2013. 00.15

    To, ka tam radio nebuus naakotnes es teicu jau pirmajaa taa skaneeshanas dienaa! Nu nevar veejagraabshlji, kas neko smagaaku par savu p.mpi rokaas nav tureejushi (Volfs, Greevinjsh un paareejie hipsteri) taisiit kvalitaati!
    Kvalitaate ir tas, kas tai radio pietruuka no pirmaas dienas. Eetera aizpildiishana ar pashtiiksminaashanos un dazhiem 100iem cilveeku zinaamaam grupaam nav pelniitspeejiigs bizness.
    Logjisks iznaakums!

    P.S. Varat apskatiit manu IP, SWH vai EHR neesmu pat tuvumaa bijis. Taa, kaa nemaaniet sevi – negatiivos komentus par jums rakstiija cilveeki, kas sajeedz kautko no Pasaules uzbuuves. Jo SWH pastaav veel shodien, EHR arii, bet radio LOL (I0I) ir beidzies.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu