Āboltiņa: Koalīcija meklēs risinājumu apsūdzēto deputātu pilnvaru ierobežošanai • IR.lv

Āboltiņa: Koalīcija meklēs risinājumu apsūdzēto deputātu pilnvaru ierobežošanai

29
Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Foto: Evija Trifanova, LETA

Sprūdžs pēc koalīcijas sēdes: pāragri runāt par demisiju

Koalīcijas pārstāvji sola rast risinājumu regulējumam par noziegumos apsūdzēto pašvaldību deputātu pilnvaru ierobežošanu. Panākta vienošanās, ka likumprojekts tiks virzīts tālākai izskatīšanai, meklējot priekšlikuma redakciju, kas apmierinātu visus koalīcijas partnerus, pēc koalīcijas padomes sēdes informēja Saeimas priekšsēdētāja un “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa.

Saeimas noraidītais priekšlikums par kriminālvajātu pašvaldības deputātu darbības ierobežošanu esot bijis apstrīdams no juridiskā viedokļa, bet, pieņemot likumu, jābūt pārliecinātiem, ka tas nenonāks Satversmes tiesā, uzsvēra Āboltiņa.

Kā ziņo LETA, Saeimas priekšsēdētāja arī piebildusi – likuma izmaiņas nevar radīt kādas vienas situācijas risināšanai, tām jābūt universālām, kas atbilstu jebkurai politiskai situācijai.

Koalīcijas partneri iesniegs priekšlikumus uz trešo lasījumu grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, un tiks rasts risinājums, kas apmierinās visu koalīciju, klāstīja politiķe.

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) norādīja, ka šodien notikusi konstruktīva saruna par šo jautājumi un tika piedāvāti risinājumu varianti. Viņš arī sacīja, ka visi koalīcijas partneri apliecināja, ka likuma grozījumi ir nepieciešami.

Taujāts, vai viņš varētu demisionēt, ja Saeima neradīs risinājumu šim jautājumam, Sprūdžs atbildēja, ka par to vēl ir pāragri runāt, tomēr šis viņam esot ļoti svarīgs likumprojekts.

Arī Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis skaidroja, ka līdz 23.maijam varēs iesniegt priekšlikumus grozījumiem likumā, tad tos vērtēs Saeimas darba grupa. Pēc tam nepieciešamības gadījumā ieceres varēs izskatīt koalīcijas sēde, un tad virzīt likumprojektu izskatīšanai galīgajā lasījumā Saeimas sēdē.

Cilinskis arī piebilda, ka patlaban priekšlikumi saistīti ar “filtru” jeb to, ka šādos gadījumos jautājumu par pašvaldību deputāta pilnvaru ierobežošanu varētu izskatīt, piemēram, ģenerālprokurors. Savukārt otrs jautājums ir par noziedzīgajiem nodarījumiem, par kuriem ierobežot deputāta pilnvaras.

Saeimas vairākums 9.maija sēdē noraidīja priekšlikumu ierobežot pašvaldību deputāta pilnvaras, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Šo ierosinājumu atbalstīja 38 parlamentārieši, pret balsoja 41 deputāts, bet atturējās pieci. Priekšlikumu neatbalstīja deputāti, kuri pārstāv opozīcijas partijas – “Saskaņas centru” (SC), Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kā arī vairāki koalīcijas deputāti – Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK) un Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK). Vēl pieci nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti balsojumā atturējās, savukārt parlamentārieši Andrejs Klementjevs (SC), Janīna Kursīte-Pakule (V) un Jānis Reirs (V) balsojumā nepiedalījās.

Pēc noraidošā balsojuma Saeimā Sprūdžs, kurš aktīvi iestājās par šādu grozījumu nepieciešamību, piektdien, 10.maijā, paziņoja, ka tuvāko dienu laikā izlems, vai turpināt darbu ministra amatā, jo uzskata, ka šis reizē bija arī neuzticības balsojums viņam. Ministrs pauda – ja nav iespējama likumprojekta virzības atjaunošana, viņš neredzot iespējas turpināt darbu, un lēmuma pieņemšana par tālāko rīcību esot dažu tuvāko dienu jautājums.

 

Komentāri (29)

dace_ampermane 13.05.2013. 18.50

tagad koalīcijai pienācis laiks izdomāt no jauna riteni [ne jau Erenpreisu, bet parastu riteni, nu tādu kuru liek zem ķerras]

+3
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 13.05.2013. 18.58

šis ir Latvijas kaarteejais kauna traips….pirmais ir lembe

+6
-3
Atbildēt

1

    Sandris Maziks > Janka, Janic 13.05.2013. 22.01

    Ebenemezers
    Liepājas metalurgs, valdības acu pievēršana uz uzņēmuma aktīvu nobēdzināšanu, atlieku rīšana no Zaharjina dzīru galda, ko atļaujas nelietīgi politiķi, kremļaģas, lai leģimitizētu tā darbības, sīkums?
    Nedeva iespēju vienam pamuļķim uzspodrināt savas sūdiem notrieptās spalvas, traģēdija?

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

Inese Birzniece 13.05.2013. 20.31

Fascinē virsraksts:Āboltiņa: Koalīcija meklēs risinājumu apsūdzēto deputātu pilnvaru ierobežošanai. Meklēs..līdz spēku izsīkumam.
Nu, nu..meklējiet..kaut pagultē. Ja ko negrib atrast, tad neatradīs.

+6
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu