Drošības policija vērtē Rubika izteikumus par 1949.gada represijām • IR.lv

Drošības policija vērtē Rubika izteikumus par 1949.gada represijām

15
Alfrēds Rubiks. Foto: Kaspars Krafts, F64

Rubiks mītiņā Grīziņkalnā teica, ka 1949.gada represijās daudzi izsūtīti “pēc nopelniem”

Drošības policija (DP) sākusi pārbaudi par Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) līdera, eiroparlamentārieša Alfrēda Rubika publiskajiem izteikumiem par 1949.gada represijām, aģentūrai LETA pastāstīja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Pagaidām nav zināms, cik daudz laika būs nepieciešams pārbaudes veikšanai. Tāpat nav zināms, vai izteikumu vērtēšanai tiks piesaistīti arī kādi speciālisti.

Latvijas Universitātes sociālās atmiņas pētnieka Mārtiņa Kaprāna iesniegumu par Rubika izteikumiem mītiņā Grīziņkalnā Ģenerālprokuratūra pārsūtīja DP.

Laikraksts “Latvijas Avīze” iepriekš rakstīja, ka 1.maijā LSP Grīziņkalnā rīkoja mītiņu, kas ieguva plašu publicitāti Latvijas plašsaziņas līdzekļos. Līdzās vairākiem mītiņa dalībniekiem LNT ziņu sižetā tika intervēts Rubiks. “Tās represijas, kas bija 1949.gadā, nevar vērtēt viennozīmīgi. Tur daudzi tika represēti pēc nopelniem, jo tie bija tie, kas sadarbojās ar fašistiem,” ziņu sižetā klāstījis Rubiks. Arī uzrunā sociālistu tradicionālajā 1.maija mītiņā viņš noliedza okupācijas faktu – Latvijas pievienošana PSRS, viņaprāt, bijusi tikpat brīvprātīga kā iestāšanās Eiropas Savienībā.

Sociālās atmiņas pētnieks, komunikācijas zinātņu doktors Kaprāns laikrakstam atgādinājis, ka Latvijā padomju represijas tiek traktētas kā noziegums pret cilvēci.

Pats Rubiks no saviem vārdiem neatkāpjas un uzskata, ka neko nav pārkāpis. “Deportācijas neveica kāds no meža iznākušais, bet gan tā laika oficiālās iestādes, balstoties uz likumiem,” telefonsarunā laikrakstam teica eirodeputāts. Viņaprāt, uz tā laika notikumiem esot jāskatās tā laika acīm, nevis no šodienas skatpunkta.

Krimināllikuma 74.1 pants paredz, ka par nozieguma pret cilvēci publisku slavināšanu, publisku noliegšanu vai attaisnošanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

1941.gada 14.jūnijs un 1949.gada 25.marts Latvijas jaunāko laiku vēsturē ir divas melnās dienas. 25.martā padomju varas sarīkoto deportāciju rezultātā uz Sibīriju tika izvesti vairāk nekā 43 000 cilvēku, tai skaitā 10 000 bērnu.

 

Komentāri (15)

buchamona 13.05.2013. 14.11

Kad kādu laiku padzīvo ārpus LV, tad tikai tā pa īstam var saprast, ar kādu lāstu ir apkrauta Latvija.

Piemēram, vācieši 1. maijā ceļ savu Maibaum, zog to viens otram, izpērk uzsauc ballītes, 9. maijā svin tēvu dienu – grllilē, dzer alu. Viņu dienas kārtību nenosaka pūlis ar slepkavu morāli, kādi Latvijā ir LV visa veida putinisti. Ja kāds Vācijā ieminētos par to, ka nacisti pareizi rīkojās, ieslogot savās nāves nometnēs cilvēkus, tāds draņkis vnk sēdētu jau nākošajā dienā.

Mēģināt pielīdzināt Rubiku Lembergam, vai otrādi – tā ir kļūda. Lembergs un viņam līdzīgie ir liela mēroga zagļi, “rubikieši – ušakovieši” – noziedznieki, kuri pie pirmās izdevības centīsies iznīcināt atjaunoto LR.

+15
0
Atbildēt

1

    Ojārs > buchamona 13.05.2013. 23.50

    Vācijā ir neofašisti, Latvijā – neookupanti

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dro 13.05.2013. 15.18

“Deportācijas neveica kāds no meža iznākušais, bet gan tā laika oficiālās iestādes, balstoties uz likumiem,” telefonsarunā laikrakstam teica eirodeputāts.
_____________________
Vai tad nacistu koncetrācijas nometnēs cilvēkus iznīcināja kādi no meža iznākušie? Oficiālas valsts iestādes atbilstoši Lielvācijas likumiem.
Vai Ušakovam, Cilēvičam, Amerikam būtu kas iebilstams Rubikam ? Demokrāti vienmēr ir demokrāti neatkarīgi no tā vai viņi sēž stūra mājā vai Eiroparlamentā:)

+11
0
Atbildēt

0

Inese Birzniece 13.05.2013. 12.59

Nav šaubu, demokrātija uzvarēs. Katram tiesības uz savu viedokli. Satikšu Rubiku, ar viņa labprātīgu piekrišanu iebāzīšu šamo autiņa bagāžniekā un aiztransportēšu uz … jā, pat nezinu uz kurieni, negribas izgāzt mēslus citu cilvēku pagalmā. Ko darīt? Nopelnījis tak.

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu